G4Media.ro

STUDIU Sârbii și ungurii susțin războiul lui Putin / Cum se poziționează…

Sursa foto: Infogram

STUDIU Sârbii și ungurii susțin războiul lui Putin / Cum se poziționează românii, polonezii, slovacii și moldovenii în conflictul din Ucraina

România, Polonia Slovacia (state membre UE și NATO) și Republica Moldova sunt de partea Kievului în conflictul din Ucraina, iar Serbia și Ungaria susțin războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în țara vecină, indică un sondaj realizat de DataDiggers.

  • Studiul a fost realizat în perioada 4-30 martie 2022, folosind metoda interviurilor online (cu durata de 6 minute), pe un eșantion situat între 400 și 440 din fiecare țară – România, Ungaria, Republica Moldova, Serbia și Slovacia – pe o populație din mediul urban cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani, respectiv urban și rural cu limită de vârstă de 16-34 de ani în cazul R. Moldova.

De asemenea, dintre cetățenii României, Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Serbiei și Republicii Moldova, românii (56% „complet de acord”) sunt cei mai deschiși la ideea de a primi refugiați ucraineni care au fugit din calea războiului, indică un sondaj realizat de DataDiggers.

Cetățenii din România sunt urmați de cei din Republica Moldova (45% „complet de acord”) și polonezi (39% „complet de acord”).

Sursa foto: DataDiggers

În schimb, sârbii s-au exprimat în cea mai mare proporție împotriva primirii refugiaților ucraineni (11% „deloc de acord”), urmați de slovaci (7% „deloc de acord”) și unguri (6% „deloc de acord”).

În ceea ce privește ajutoarele militare acordate Ucrainei de alte țări (din UE, SUA, Suedia etc.), polonezii s-au exprimat cel mai puternic în favoarea acestora, considerând în proporție de 59% că sunt „complet justificate”. Polonezii sunt urmați de români, care consideră într-un procent de 46% că ajutoarele militare pentru Ucraina sunt „complet justificate”, după care urmează cetățenii din Republica Moldova, cu 34%.

Sursa foto: DataDiggers

Și de această dată, sârbii și-au exprimat cel puternic dezacordul, 35% dintre ei considerând că ajutoarele sunt „complet nejustificate”, urmați de unguri, cu un procent de 26% care consideră asistența militară pentru Ucraine drept „complet nejustificată”.

La întrebarea „Crezi că Ucraina luptă pentru viitorul întregii Europe”, polonezii au răspuns în proporție de 42% „cu siguranță că da”, urmați de moldoveni (27%), de slovaci (18%) și români (17%). Cetățenii din Serbia și-au exprimat cel mai mult dezacordul privind această afirmație, 49% considerând că, „cu siguranță că (Ucraina – n.r.) nu” luptă pentru viitorul Europei, urmați de unguri (30%), slovaci (25%), români (21%) și moldoveni (14%).

Sursa foto: DataDiggers

Dintre cele șase state, polonezii (23%) și moldovenii (22%) sunt cei care au încredere că Ucraina „cu siguranță” va rezista atacurilor Rusiei, în timp ce sârbii (27%), slovacii (12%) și maghiarii (10%) împărtășesc cel mai puțin această părere.

Sursa foto: DataDiggers

În ceea ce privește sancțiunile aplicate Rusiei de către comunitatea internațională, polonezii consideră în cea mai mare proporție de 40% că acestea sunt „mult prea blânde”, urmați de români (30%). În schimb, 34% dintre sârbi sunt de părere că sancțiunile sunt „mult prea aspre”, urmați, la egalitate, de slovaci (15%)  și unguri (15%), iar apoi de moldoveni (13%).

Sursa foto: DataDiggers

La întrebarea dacă Ucraina ar trebui primită în regim de urgență în UE și NATO, polonezii s-au exprimat cel mai puternic în favoarea acestui obiectiv – 64% UE și 60% NATO -, urmați de moldoveni (49% UE și 38% NATO) și de români (42% UE și 38% NATO). În schimb, sârbii și-au exprimat cel mai vehement dezacordul față de urgentarea aderării Ucrainei la structurile euroatlantice – 69% UE și 77% NATO -, urmați de maghiari (61% UE și 61% NATO) și de slovaci (51% UE și 53% NATO). Important de notat este faptul că și în rândul românilor există un procent semnificativ al populației care se împotrivește primirii de urgență a Ucrainei în UE (34% împotrivă) și NATO (38% împotrivă).

Sursa foto: DataDiggers

Dintre cele șase state, românilor le este cel mai teamă că războiul din Ucraina se va extinde peste granițele Ucrainei (10%), fiind urmați de moldoveni (8%) și maghiari (6%). Totodată, sârbii (20%) sunt cei mai convinși că războiul nu se va extinde în țările din jurul Ucrainei, după care vin slovacii (13%) și românii (12%).

Sursa foto: DataDiggers

Tot sârbii sunt cei mai convinși că nu se va ajunge la folosirea armelor nucleare (30%), fiind urmați de români (27%) și unguri (22%).

Sursa foto: DataDiggers

În ceea ce privește rata de aprobare a acțiunilor întreprinse de liderii cu cel mai înalt grad de vizibilitate și implicare în conflictul din Ucraina, putem constata următoarele:

Sursa foto: DataDiggers
  • Polonezii și românii par să aibă cea mai bună părere despre acțiunile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și ale liderilor occidentali (secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele american Joe Biden) și cea mai proastă părere de președintele Vladimir Putin și liderul din Belarus, Alexandr Lukașenko.
  • Sârbii se pare că au o viziune complet opusă față de români și polonezi, oferind cea mai mare rată de aprobare pentru liderul de la Kremlin și aliatul său de la Minsk și cel mai puternic dezacord față de liderii din Occident.

Din răspunsurile de la  întrebarea „ce crezi că va influența în mod semnificativ soarta războiului din Ucraina?”, putem constata următoarele:

Sursa foto: DataDiggers
  • Maghiarii și sârbii par să considere că cei mai relevanți factori care vor influența conflictul din Ucraina sunt liderii și diplomația, iar civilii sunt cel mai puțin importanți în acest context. De asemenea, în special ungurii, pun un accent scăzut pe eficiența tacticilor militare.
  • Slovacii acordă cea mai mică importanță conducătorilor și un accent mai mare decât sârbi și maghiari asupra factorilor militari.
  • Moldovenii consideră că unul dintre cei mai importanți factori vor fi diplomația și factorii militari, însă mai puțin comparativ cu românii.
  • În schimb, polonezii au cea mai mică încredere că diplomația va putea influența conflictul din Ucraina, punând accent pe aspectele militare.
  • Românii au cea mai puternică convingere că liderii vor avea un impact semnificativ în război, dar și populația civilă și factorii militari.
Sursa foto: DataDiggers

 

Sursa foto: DataDiggers

 

Sursa foto: DataDiggers

 

Sursa foto: DataDiggers

 

Sursa foto: DataDiggers

Sursa foto: Infogram

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Sârbii sunt mai otrepe decât ungurii! Șocant!

  2. Apar in 3, 2, 1 …

  3. Mândru că sunt ungur!

    • Ce pot să spun, să vă fie de bine. Trebuie să aibă și ungurii românii lor verzi. 😉

    • Ungur pr0st.
      Visați voi la hUngaria mare.
      Visați degeaba.

    • Mai usor cu mandria. Ca unul ca Imre Nagy se rasuceste zilele astea in mormant cand vede ce ati ajuns.

      Slugile rusilor, exact asta ati ajuns. Aia care presteaza servicii de blocare a sanctiunilor impotriva Rusiei pe banii de gaz. Exact ca pe centura, fratioare, ala da banii, voi prestati..

  4. De unde concluzia ferma ca ungurii sunt de acord cu invadarea Ucrainei??AAA ca nu pupa ungurii in kur otanul si nu sunt condusi de tradatori,asta e alta poveste.Oare o fi pretul benzinei Mai mic in ungaria? Oare de ce??

    • Adica ungurii inchid ochii in fata atrocitatilor facute de Rusia in Ucraina doar pentru ca au benzina mai ieftina la pompa?

      Tie nu iti e rusine sa te uiti in oglinda?

    • Nu, ca e o maciuca activista in slujba propagandei pro-sovietice. Urmariti-i comentariile: foarte critic in privinta guvernului, dar nu pentru ca i-ar pasa de romani, ci pentru ca e troll si vrea sa creeze neincredere in autoritati. Mai acum cateva luni era anti vaccinist cu alt nickname, din acelasi motiv.

  5. Un singur lucru e sigur 100%: ungurii încă speră la o victorie a rusiei, o alianță ulterioară și apoi recucerirea ardealului sau a unei bucăți cat mai mari din românia(de fapt un cadou din partea rusiei după ce ar face ei legea în estul europei).

    • opinia (neavizată-spun eu) este ca curul, fiecare dintre noi are câte unul ……..

      Visezi tu amice cai verzi pe pereți. Creezi un dușman pe care poți să urăști ….pentru ceva pe

      care n-a făcut … Este ca și gelozia. Cine are gelozie amice ?? Omul cu complex de inferoritate

      sau omul care are remușcări pentru ceva, ce s-a întâmplat de multă vreme în timpul bunicului !!
      Caraghios băiete !!!!

  6. Dati o tura la Dabas pe centura, sa vedeti marfa acolo. Cu aia chiar va puteti mandri dragi unguri, in rest doar in jos din 90′ pana in prezent.

  7. Sunt roman, dar decand Orban e presedintele Ungariei, am inceput sa am o mare stima pentru ei. Asa trebuie sa arate un presedinte, nu o carpa brouxelleza. Bravo lui, un barbat adevarat, fara curcubeu la gat.