G4Media.ro

STUDIU: Şase din zece români cred că generaţiile următoare se vor confrunta…

Sursa foto: Pixabay

STUDIU: Şase din zece români cred că generaţiile următoare se vor confrunta cu mari catastrofe climatice/ Doar doi din zece ştiu că, în 2021, România și-a consumat cota de resurse încă din iunie

Şase din zece români cred că generaţiile următoare se vor confrunta cu mari catastrofe climatice, în timp ce doar doi din zece români ştiu că, în 2021, România a rămas datoare Planetei consumându-şi cota de resurse de pe întregul an încă din data de 21 iunie, arată rezultatele unui studiu realizat de Ambasada Sustenabilităţii în România, cu ocazia lansării Zilei Sustenabilităţii.

Conform cercetării, un român din doi consideră companiile responsabile pentru binele Planetei şi al oamenilor, iar mai mult de jumătate (57%) cred că generaţiile următoare se vor confrunta cu mari catastrofe climatice.

În acest context, Generaţia Z (15 – 24 de ani) este înclinată să accepte „taxarea” pentru binele comunităţii, însă reprezentanţii generaţiei Millennials (25 – 34 ani) văd acest lucru mai degrabă ca pe o utopie.

Întrebaţi ce ar face de acum, de când au aflat de datoria faţă de Planetă, aproape jumătate dintre cei chestionaţi au spus că vor încerca să ajute prin a consuma mai responsabil resursele Planetei (47%), în timp ce 16% consideră că nu e responsabilitatea lor sau că nu este uşoară schimbarea comportamentului.

În acelaşi timp, jumătate dintre români definesc sustenabilitatea prin grija faţă de mediu prin comportamente de eliminare a poluării (50%) şi resurse de calitate şi accesibile pentru toată lumea (48%). Economisirea energiei electrice (39%), îmbunătăţirea infrastructurii (38%), a sistemului de sănătate (38%) şi grija faţă de speciile aflate pe cale de dispariţie (37%) sunt menţionate pe locurile următoare, în procente comparabile.

De asemenea, respondenţii asociază „grijă faţă de generaţiile viitoare” cu: educaţia de calitate (37%), sănătatea şi bunăstarea generală (35%) şi combaterea sărăciei (24%), iar în procente mai mici cu grija faţă de Planetă.

Potrivit sursei citate, 45% dintre români sunt de părere că generaţiile următoare vor avea parte de o cu totul altă organizare socială faţă de ce se întâmplă în prezent. Cei mai mulţi (63%) consideră că inegalităţile economice dintre cei bogaţi şi cei săraci se vor adânci şi mai mult.

Românii sunt pesimişti şi când vine vorba despre educaţie şi sănătate, 48% fiind cei care cred atât că educaţia va avea de suferit şi vor fi din ce în ce mai mulţi analfabeţi funcţional, dar şi că sistemul de sănătate va fi nefuncţional. Pe de altă parte, inegalităţile de gen şi materiile prime pe care le vor folosi companiile sunt privite mai degrabă cu optimism pentru 2030.

La întrebarea „Cine este responsabil pentru binele Planetei şi al oamenilor”, aproape două treimi dintre respondenţi (64%) au indicat statul/guvernul pe primul loc, urmate de instituţiile europene şi globale (59%) şi abia pe locul al treilea ideea că noi înşine suntem (56%). Pe poziţia următoare sunt menţionate companiile/producătorii de bunuri şi servicii (locul 4, cu 51% dintre sufragii).
.
În ceea ce priveşte implicarea companiilor în acţiuni sustenabile, românii cred că domeniile principale unde este necesar ca mediul de afaceri să acţioneze sunt: munca decentă şi creştere economică (45%), educaţia de calitate (42%), combaterea sărăciei (41%), sănătatea şi bunăstare generală (38%) şi protejarea şi restaurarea pădurilor pentru salvarea speciilor pe cale de dispariţie (38%).

Studiul intitulat „Cum îşi imaginează românii că arată un viitor sustenabil?” a fost derulat cu sprijinul agenţiei IZI Data, pe un eşantion de 1.003 respondenţi, femei şi bărbaţi între 15 şi 64 ani, utilizatori de Internet, din mediul urban şi rural.

Ambasada Sustenabilităţii în România (ASR) derulează şi programe şi activităţi precum Coaliţia România Sustenabilă, Sustainability Talks, Sustainability School şi Sustainability Ambassadors, urmărind astfel să contribuie la dezvoltarea comunităţii oamenilor ce acţionează responsabil şi la îndeplinirea ţintelor pentru fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă formulate de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). (Sursa: Agerpres)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Avem benzi rulante la metrou – care merg in gol? Avem.
    Avem trenuri care merg mai mult goale in timp ce mai tot omu’ isi permite un dizal ieftin poluant? Avem.

    • Dacă beneficiarii nordstream2 sunt de aceeași părere. Pana atunci am mentalitate de chinez. Ma doare la bascula de clima, ma gândesc ca vine iarna și usereul si penelului ne-au tăiat caldura.

    • Partea frumoasa cu trenurile este ca doar 37% din reteaua feroviara a Ro este electrificata.
      Romania are 120 trenuri diesel-electrice „Sageata albastra” care nu sunt echipate pentru a se alimenta electric. Atunci cand o „sageata albastra” circula pe un segment de cale ferata electrificata, consuma, ai ghicit, motorina.
      Noua ne lipsesc masuri elementare de reducere a emisiilor si vrem sa ne facem praf economia cu masini electrice de import care pot reduce max 30% din emisii, raportat la alternativa diesel.
      UE nu ne da bani ca sa aducem nivelul de electrificare al cailor ferate undeva peste 80%, cele cateva proiecte sunt insuficiente pentru a moderniza pe bune transportul feroviar in Ro.
      UE, in schimb, ne da bani pentru statii de incarcare masini electrice pentru ca asa se face piata de desfacere pentru industria auto franco-germana.

  2. Romania va fi intotdeauna in urma celorlalte tari europene, prioritatea noastra e sa ne imbogatim furand de la stat, slugarind la partide etc. Prioritatea noastra nu e sa ne construim tara, fiindca suntem un popor majoritar salbatic si ticalos, nedemn de a avea propria tara. 31 de ani de esec devin 32, mai incolo 40, 50, iar decalajul fata de restul UE devine irecuperabil.

    Votam hoti si apoi ne plangem, nu vedem ca e si USR pe buletinul de vot, oameni tineri, educati in strainatate.

    • Pluseraua leghebetistă va salva pedofilii și, împreună, anormalitatea țării!

    • Ariel, coada de purcel, ca o balenă, cam oligofrena?
      Da, i-am văzut și pe ei pe buletinul de vot, dar ne-am convins. Nu cred ca vor avea 3% la următoarele alegeri.

  3. Chiar si ideea de studiu(sondaj), si propaganda, altereaza rezultatele, oamenii spun ceea ce cred ca autorii sondajelor vor sa auda de la ei, insa foarte multi nu respecta regulile atunci cand ar trebui. De obicei isi insusesc sterotipurile pe care le aud la televiziuni, insa triseaza( nu respecta nici macar legile) cand nu e nimeni prin preajma. Rolul educatiei in scoli este supraevaluat, comportamentul indivizilor este insusit prin imitatie (copiere) si mai putin influentat de educatia in scoli, fiindca imitatia nu presupune efort si costuri, si da rezultate imediat. De aceea comportamentele negative (inclusiv coruptia ) sunt atat de raspandite .

  4. „…doar doi din zece români ştiu că, în 2021, România a rămas datoare Planetei consumându-şi cota de resurse de pe întregul an încă din data de 21 iunie…” Gaselnita asta mi s-a parut una dintre cele mai dilii idei ale propagandei eco (propaganda ale carei scopuri, departe de a fi eco, tot la bani si influenta duce) si prin urmare de mare succes printre fani, niste id ioti necritici – ca orice fan.

  5. Mi-am tras deja trei palme, scopurile duc, desigur.

  6. Dezmățul a început. Pregătiți-vă de doua săptămâni de propaganda intensa despre cum sunteti monștri dacă refuzați sa faceti frigul și foamea.

  7. Prostii demne de Gretuța-Tâmpituța!
    Țelul trebuie să fie să devenim o civilizație Kardashev tip 2, să folosim resursele întregului sistem solar, nu să decădem la stadiul de maimuțe, fie și verzi!
    Trebuie să renunțăm să mai luăm drept „exemplu de urmat” toate puștoaicele semianalfabete ci vizionarii la scară extraplanetară.
    Dacă tâmpita aia de Greta trăia în anii ’60 nu ajungeam pe Lună pentru că „Saturn V poluează”!

    • „în 2021, România și-a consumat cota de resurse încă din iunie”

      Adică noi ne dăm cu cu.rul de pământ că vrem trai ca în vest, dar aparent deja consumam dublu decât ar trebui. Disonanta cognitiva a dronei te.fel.iste e monumentala.

  8. Si ma rog cine a stabilit „cota de resurse” pentru Romania pe anul asta? Cat de mare e? Cum s-a calculat? Cum s-a calculat ca am depasit-o?

    Ambasada Sustenabilitatii… inca unii care consuma resurse degeaba…

  9. Mucusorul se panicase ca mi-am consumat energia pe anul asta!

    Sper sa ne taie si caldura si gazul, ca prea ne lafaiam!

  10. Generatiile tinere sunt mult mai receptive la indoctrinare, acum iata, ne pricepem si la climatologie, desi sub 1% din locuitori stiu ceva mai mult decat niste lucruri de baza in acest domeniu.

  11. Ce m-as mai râde dacă peste vreo 5-10 ani ne vom trezi cu o mini eră glaciară! Toți globaliștii în frunte cu Greta de ciudă să moară! Ciclul solar 25 e și nu e cine știe ce intens deocamdată…

  12. Oare Cîțu stie cat costa deodorantul ala de pus in W.C?
    Ce economie am face fara el…