G4Media.ro

Studiu: Scade încrederea publică în guvernele care conduc democraţiile lumii: ”Avem un…

Studiu: Scade încrederea publică în guvernele care conduc democraţiile lumii: ”Avem un adevărat colaps al încrederii în democraţii”

Încrederea publică în guvernele care conduc democraţiile lumii s-a prăbuşit la noi cote negative în legătură cu modul de gestionare a pandemiei de coronavirus, dar şi pe fondul pesimismului în privinţa economiei, arată un studiu realizat pe plan global, citat marţi de Reuters, preluat de Agerpres.

Studiul Edelman Trust Barometer indică în schimb o creştere a încrederii în mai multe state autocrate, mai ales China, precum şi un nivel solid de încredere în mediul de afaceri, datorită rolului acestuia în dezvoltarea de vaccinuri şi adaptarea practicilor de la locul de muncă, cu toate că există rezerve privind angajamentul său faţă de echitatea socială.

„Avem un adevărat colaps al încrederii în democraţii”, a remarcat Richard Edelman, directorul grupului de comunicaţii care a realizat sondajul cu participarea a 36.000 de respondenţi din 28 de ţări, în perioada 1-24 noiembrie anul trecut.

Cea mai mare scădere a nivelului de încredere faţă de sondajele similare precedente au suferit-o anul trecut instituţiile din Germania, o scădere de 7 puncte procentuale (46%), Australia, cu -6 puncte procentuale (53%), Olanda cu -6 puncte procentuale (57%), Coreea de Sud cu -5 puncte procentuale (42%) şi Statele Unite cu -5 puncte procentuale (43%).

În schimb, a crescut încrederea publică în instituţii în China, ajungând la 83% (+11 puncte procentuale), Emiratele Arabe Unite (+9, 76%) şi Thailanda (+5, 66%).

Miile de miliarde de dolari cheltuite de cele mai bogate ţări ale lumii pentru a-şi susţine economiile în pandemie nu au reuşit să insufle un sentiment durabil de încredere, sugerează studiul.

În Japonia, doar 15% dintre respondenţi au apreciat că situaţia lor şi a familiilor lor va fi mai bună peste cinci ani, în majoritatea celorlalte democraţii acest procent fiind între 20% şi 40%. În China însă aproape două treimi dintre respondenţi s-au declarat optimişti în ce priveşte viitorul lor economic şi 80% din indieni consideră de asemenea că le va merge mai bine peste cinci ani.

Potrivit lui Edelman, acest nivel ridicat de încredere constatat în China este legat nu doar de percepţiile economice, ci şi de percepţia publicului de predictibilitate în privinţa politicilor chineze, inclusiv în privinţa pandemiei.

„Cred că există o coerenţă între ce se face şi ce se spune… Au avut o situaţie mai bună privind COVID-19, de exemplu, decât SUA”, a menţionat Edelman.

Sursa foto: Dan Jiman

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. un succes al propagandei dictaturilor totalitare!

    • Si al corporatiilor care, uneori, au mai multa putere ca un stat (corupt). De asemenea dublul standard nu ajuta deloc.

    • Nu e asa simplu.. miscarile nationaliste cresc pe fondul calitatii indoielnice a omenilor care ne conduc. Parerea mea e ca in momentul de fata avea foarte putin lideri de calitate …cel mult mediocrii. Traim timpuri prea bune pentru a avea la conducere adevarati lideri…si nu ma refer la „valorile” AUR sau alte tampenii.

    • Ce mai înseamnă democrația astăzi? Doi lupi, o capra și o varză pe o insulă. S-au adunat și au luat votul cu privire la ce trebuie să mănânce fiecare la cină. Capra a votat pentru consumarea verzei. Cum au votat însă lupii? Dacă crezi că lupii au votat pentru devorarea caprei vă înșelați amarnic. Lupii au învățat lecția democrației și au devenit mult mai sofisticați. Imaginea publică este foarte importantă pentru ei. Le place să trăiască precum lupii, însă vor să fie cunoscuți precum salvatorii lumii. Așa că lupii au votat – total dezinteresat! – pentru salvarea ecologiei insulei. Varza trebuie salvată cu orice preț, iar dușmanii verzei – cu mare părere de rău! – trebuie să fie eliminați. Așa că votul s-a luat. Iar atunci când s-a terminat servirea cinei ce animal credeți că a dispărut de pe insulă. Cam așa arată democrația!!! Cine mai pote crede în democrația aceasta?!

  2. Nu este de mirare după violările repetate ale drepturilor omului, începând cu vaccinarea forțată in masa.

    • Dupe ce apar si efectele adverse pe termen lung, in câțiva ani, multe dintre măsurile luate de diferite state vor fi declarate drept genocid.

    • Cum stiti voi ca niste oameni mari…

    • Se vede cu ochiul liber. Trebuie sa fii cu IQ de cobai sa nu observi.
      Sper ca doar te prefaci, Cosmine, si nu este cazul IQ-ului tau.

    • Oameni buni, incalcari mai mari ale drepturilor omului decat in China/Rusia nu cred ca o sa vedeti, deci nu se vede nimic cu ochiul liber, nimic din ce spuneti oricum. Vaccinare fortata in masa? Unde, cand? Gasiti o cale mai buna de scapare de pandemie? Efecte adverse pe termen lung? De unde stiti ce o sa fie? Beleaua mare e pe noi acum.

    • Vaccinarea in masa nu ne-a scos din pandemie. Pentru ca:
      – vaccinurile anti-covid nu opresc transmisia (spre deosebire de cele uzuale, BCG, ROR, etc)
      – efectul protector tine câteva luni, 3-4.
      Vezi Israel, Franta, Italia, Australia si alte tari cu rate foarte bune de vaccinare.

    • Efecte adverse pe termen lung: de unde stii ca nu vor fi?
      Fiind vorba de o metoda noua, mRNA, nimeni nu știe!

  3. Democratii? care sunt alea ca as vrea sa ma mut acolo.

  4. Mai sunt democrații din moment ce au marșat la greu pe măsuri dictatoriale în pandemie?
    Dacă aceste măsuri ar fi fost logice și ar fi avut efect, lumea le-ar fi acceptat.
    Dar ce sens are obligativitatea vaccinării cu un ser care nu protejează de infectare și transmitere?

    Mai sunt Australia, Franța sau Austria democrații?

    • Este foarte interesanta evolutia divergenta, cum unii se afunda si mai tare (exact cei amintiti in articol – Germania, Australia, Olanda) iar altii deja vorbesc de finalul restrictiilor (Anglia).

      Noi suntem undeva la mijloc. Au incercat, nu le-a iesit, acum asteapta sa vada cum bate vantul.

  5. Normal. Credibilitatea a scăzut pe drept.
    Democrațiile au început să se smechereasca și să devină altceva. Dezvolta strategii și manifestări totalitare.

    • iar dupa ce se termina cat de cat minciuna asta, ca deja se clatina, va trebui sa ne punem intrebarea, asta este vestul cu democratie lor pe care noi vrem sa il copiem ? ne trebuie noua UE ? sau mai degraba invers , ei ne vor pentru „piata de desfacere” pentru gunoiul lor ?

  6. În Ro nu trebuie să fim îngrijorați pentru că nu are unde să scadă din moment ce de 32 de ani staționam la cota de avarie.

  7. China isi face reclama la cat de bine a gestionat pandemia si ce economie mareata are. Un bullshit propagandistic comunist. La fel credea si Ceausescu despre regimul lui. Daca nu avem incredere in guvernele noastre si institutiile noastre democratice, atunci in cine sa mai avem? In China?

  8. Totul pornește de la corupție. Corupția este susținută de statele autocrate în statele democratice. Singurul lucru ce clădește încredere este corectitudinea si justiția. De aceea se impune un sistem de justiție electronică. Ai greșit, te judecă un algoritm, nu un om. Legea este algoritm iar balivernele că „omul vede nuanțele, bla, bla” sunt argumentele in favoarea coruptiei.

    • Se vede ca nu ai nici o tangenta cu algoritmica si domeniile conexe.

    • Ideea o exprim nu pentru a fi aplaudată de trolii ruși, transnistreni, ai lui Voiculescu, ai lui Ghiță, de șoș.oci, de cleptocrați bogați din necinste, de slugile acestora.
      Știu că calache, scufița roșie, samd îmi vor găsi un miliard de defecte la idee.
      Am văzut cum găseau si la ideea că Shoshokovic trebuie să respecte legea.

    • Ideea o exprimi din ignorata. Si bagi placa cu trolii când nu ai nici un argument, semn de inteligenta de cobai.

    • @Nume,

      Algoritmii nu tot de oameni sunt facuti?ai auzit de bug-uri?
      Macar cunosti definitia cuvantului algoritm?
      Cum poti sa debitezi o tampenie ca asta?
      Sa inteleg ca oameni nu au nici o valoare in fata?
      Cum poti pune soarta unui om sa depinda de o bucata de cod????
      Nici nu ma mira faptul ca esti pro dictatura medicala…va credeti si inteligeni…
      Fereasca bunu mnezo de oameni ca tine.

    • @serbos Algoritmii cardurilor bancare nu sunt făcuți de oameni? De ce funcționează?

  9. ”Avem un adevărat colaps al încrederii în democraţii”

    Pai nu exista incredere tocmani din cauza faptuli ca ceea ce numesc guvernantii ,, democratii ” poarta alt nume .
    Cum poti sa numesti o societate ca fiind democratica in conditiile in care cetatenii sint tratati cu spatele de catre cei ce conduc ? In conditiile in care guvrnantii fac altceva decit isi doreste poporul ?
    Peste tot in lume guvernantii sint rupti de popoare pentru ca au descoperit ca pot sa supravietuiasca ( pardon , sa huzureasca ) furind si mintind cetateanul .

  10. Care democrații oameni buni ? Alea care iau omului dreptul de a decide asupra propriului corp ? Alea care condiționează accesul omului la locul de muncă de obligativitatea vaxxinării și pune omul în imposibilitatea de a pune o pâine pe masă ? Alea care te amendează dacă nu îți cedezi suveranitatea asupra propriului corp și a sănătății ? Fi-v-ar de râs „democrațiile” astea de căcat…