G4Media.ro

STUDIU Schimbări climatice: Iernile mai reci din SUA au legătură cu încălzirea…

Sursa foto: Unsplash/ Willian Justen de Vasconcellos

STUDIU Schimbări climatice: Iernile mai reci din SUA au legătură cu încălzirea regiunii arctice

Un nou studiu arată că creșterea vremii extreme de iarnă în anumite părți ale SUA este legată de încălzirea accelerată a Arcticii, relatează BBC.

Oamenii de știință au descoperit că încălzirea din regiune a deranjat în cele din urmă modelul circular al vânturilor cunoscut sub numele de vortex polar.

Acest lucru a permis ca vremea rece a iernii să ajungă în SUA, cum a fost cazul în luna februarie când un val de frig a lovit statul american Texas. Autorii studiului spun că încălzirea Arcticii va genera mai multe ierni reci în unele locații.

În ultimele patru decenii, înregistrările prin satelit au arătat cum creșterea temperaturilor globale a avut un efect profund asupra Arcticii. Încălzirea în regiune este mult mai pronunțată decât în ​​restul lumii și a provocat o scădere rapidă a calotei glaciare. Oamenii de știință sunt de mult timp îngrijorați de implicațiile acestei amplificări a schimbărilor globale pentru restul planetei.

Acest nou studiu indică faptul că încălzirea din Arctica are un impact semnificativ asupra vremii de iarnă atât în ​​America de Nord, cât și în Asia de Est. Cercetătorii detaliază un lanț meteorologic complex care leagă această regiune mai caldă de un model rotativ de aer rece cunoscut sub numele de vortex polar.

Autorii arată că topirea gheții în mările Barents și Kara duce la creșterea zăpezii în Siberia și la un transfer de energie în exces care afectează vânturile care se învârt în stratosfera de deasupra Polului Nord.

Căldura provoacă în cele din urmă o extindere a vârtejului, care apoi permite vremii extrem de reci să ajungă în SUA. A existat o creștere a acestor evenimente de extindere a vârtejului polar de când au început observațiile prin satelit în 1979. Oamenii de știință cred că acest proces de întindere a vortexului a condus la valul de frig mortal din Texas în luna februarie.

„Topirea gheții marine în nord-vestul Eurasiei, împreună cu creșterea zăpezii în Siberia, duce la o consolidare a diferenței de temperatură de la vest la est de pe continentul eurasiatic”, a explicat autorul principal, dr. Judah Cohen, care este profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și director al Atmospheric and Environmental Research, o companie de gestionare a riscurilor meteorologice.

„Știm când diferența de temperatură crește, ceea ce duce la mai multe perturbări ale vortexului polar. Și când este slăbit, aceasta duce la o vreme de iarnă mai extremă, cum ar fi valul de frig din Texas în februarie trecut”, a spus Cohen.

Cercetătorii spun că descoperirile lor se bazează atât pe observații, cât și pe modelare și arată o legătură fizică între schimbările climatice din Arctica, extinderea vortexului polar și impactul asupra solului. Autorii cred că lucrarea lor ar putea îmbunătăți predicțiile despre apariția evenimentelor extreme de iarnă reci.

„Unul dintre beneficiile acestui studiu este că, dacă recunoașteți acești precursori și cunoașteți condițiile care sunt favorabile declanșării unui astfel de eveniment, atunci veți putea să vă prelungiți perioada de predicție”, a afirmat dr. Cohen.

„În Texas, oamenii s-ar fi putut pregăti cu siguranță mai bine dacă existau avertismente mai bune, unii oameni au înghețat până la moarte în casele lor și poate că ar fi putut merge să caute adăpost”, a declarat cercetătorul.

Privind imaginea de ansamblu, echipa de cercetare consideră că descoperirile lor vor ajuta oamenii să înțeleagă că încălzirea globală este complexă și poate combate ideea că iernile mai reci înseamnă că schimbările climatice nu se întâmplă.

„A existat o contradicție aparentă de lungă durată între temperaturile mai calde la nivel global, cu toate acestea, o creștere aparentă a extremelor reci pentru Statele Unite și în nordul Eurasiei și acest studiu ajută la rezolvarea acestei contradicții”, a precizat co-autorul Chaim Garfinkel, profesor de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

„În trecut, aceste extreme reci din SUA și Rusia au fost folosite pentru a justifica lipsa reducerii carbonului, dar nu mai există nicio scuză pentru a nu începe să reducem emisiile imediat”, a explicat Garfinkel.

Sursa foto: Unsplash/ Willian Justen de Vasconcellos

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu e de glumă cu încălzirea globală.
    Și vremea rece e tot din cauza încălzirii globale :)))))

    • nu ai inteles mai nimic , este?

    • Pai daca s-a incalzit la poli si s-a racit mai spre ecuator, inseamna ca pe ansamblu temperatura e aceeasi.
      De unde scot incalzirea globala.
      Progresistii asia marxisti umbla numai cu minciuni.

  2. Trebuie să înțelegem că planeta asta n-a mai trecut niciodată prin schimbări climatice, totul era neschimbat de când s-a format Terra, doar acum, de câțiva ani, se schimbă, din cauza omului…

  3. Nu ai capacitatea să înţelegi dovezile climatice care ţi se aduc, săptămână de săptămână, arătând că omenirea înrăutăţeşte clima. Pur şi simplu eşti incapabil să înţelegi ce vezi în faţa ochilor.

  4. Pana și talibanii au câștigat razboiul din cauza încălzirii globale…chiar si „cei mai batrani baobabi mor din cauza incalzirii globale” ..oceanele cresc ..cu 30 cm pe an…o sa ne transformam in pesti…pfff nu ca nici asta nu ar fi bine..de la ei a pornit pandemia…tineti o tot asa. Presiune pe oameni.frica ..frica…nu mai spune nimeni ca suntem PREA MULTI???Chiar asa..specialistii..inginerii..luminatii…cum facem cu co 2.ul..sa tinda spre 0 pana in 2050 daca populatia va creste cu aprox 2 mld??

  5. asa e vlady tata, si in curand se vor deschide cerurile, si va ploua peste noi cu un nou potop!
    Doar cei verzi pe din afara se mai pot mantui!