STUDIU Singurătatea este asociată cu un risc mai mare de afecțiuni cardiace, accident vascular cerebral și predispoziție la infecții
Interacțiunile cu prietenii și familia ne pot menține sănătoși, deoarece ne stimulează sistemul imunitar și ne reduc riscul de boli precum bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și diabetul de tip 2, sugerează un nou studiu, citat de MedicalXpress.
Cercetătorii din Marea Britanie și China au ajuns la această concluzie după ce au studiat proteinele din mostrele de sânge prelevate de la peste 42.000 de adulți recrutați în cadrul proiectului UK Biobank. Rezultatele lor au fost publicate în revista Nature Human Behaviour.
Relațiile sociale joacă un rol important în bunăstarea noastră. Tot mai multe dovezi arată că atât izolarea socială, cât și singurătatea sunt asociate cu o sănătate precară și o moarte prematură. Cu toate acestea, mecanismele prin care relațiile sociale influențează sănătatea rămân în mare parte necunoscute.
O modalitate de a explora mecanismele biologice este analiza proteinelor care circulă în sânge. Proteinele, molecule produse de genele noastre, sunt esențiale pentru funcționarea corectă a organismului. Ele pot servi, de asemenea, drept ținte utile pentru medicamente, permițând cercetătorilor să dezvolte tratamente noi pentru combaterea bolilor.
O echipă condusă de oameni de știință de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, și Universitatea Fudan, China, a examinat proteomele – ansamblul de proteine – din mostrele de sânge donate de peste 42.000 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, participanți la UK Biobank. Acest lucru a permis echipei să identifice proteinele care erau prezente la niveluri mai ridicate în rândul persoanelor izolate social sau singure și modul în care aceste proteine erau asociate cu o sănătate precară.
Echipa a calculat scoruri pentru izolarea socială și singurătate pentru fiecare individ. Izolarea socială este o măsură obiectivă bazată, de exemplu, pe faptul dacă cineva locuiește singur, cât de frecvent are contacte sociale și dacă participă la activități sociale. Pe de altă parte, singurătatea este o măsură subiectivă, bazată pe faptul dacă o persoană se simte singură.
Când cercetătorii au analizat proteomele și au ajustat pentru factori precum vârsta, sexul și statutul socioeconomic, au identificat 175 de proteine asociate cu izolarea socială și 26 de proteine asociate cu singurătatea (existând o suprapunere semnificativă, aproximativ 85% dintre proteinele asociate cu singurătatea fiind comune cu izolarea socială). Multe dintre aceste proteine sunt produse ca răspuns la inflamații, infecții virale și ca parte a răspunsurilor imune. De asemenea, ele au fost asociate cu boli cardiovasculare, diabet de tip 2, accident vascular cerebral și moarte prematură.
Echipa a utilizat o tehnică statistică numită randomizare mendeliană pentru a explora relația cauzală dintre izolarea socială și singurătate, pe de o parte, și proteine, pe de altă parte. Prin această abordare, au identificat cinci proteine a căror abundență era cauzată de singurătate.
Dr. Chun Shen, de la Departamentul de Neuroștiințe Clinice al Universității Cambridge și Institutul de Știință și Tehnologie pentru Inteligență Inspirată de Creier, Universitatea Fudan, a declarat: „Știm că izolarea socială și singurătatea sunt legate de o sănătate precară, dar nu am înțeles niciodată de ce. Cercetarea noastră a evidențiat o serie de proteine care par să joace un rol-cheie în această relație, unele dintre ele fiind produse în cantități mai mari ca urmare directă a singurătății.”
Profesorul Jianfeng Feng de la Universitatea Warwick a adăugat: „Există peste 100.000 de proteine și multe dintre variantele lor în corpul uman. Inteligența artificială și proteomica de înaltă performanță ne pot ajuta să identificăm proteinele-cheie pentru prevenirea, diagnosticarea, tratarea și prognosticul multor boli umane, revoluționând perspectiva tradițională asupra sănătății umane.
„Proteinele pe care le-am identificat ne oferă indicii despre mecanismele biologice care stau la baza sănătății precare a persoanelor izolate social sau singure, subliniind de ce relațiile sociale sunt atât de importante pentru menținerea sănătății.”
Una dintre proteinele produse în cantități mai mari din cauza singurătății este ADM. Studii anterioare au arătat că această proteină joacă un rol în răspunsul la stres și în reglarea hormonilor de stres și sociali, cum ar fi oxitocina – așa-numitul „hormon al iubirii” – care poate reduce stresul și îmbunătăți starea de spirit.
Echipa a găsit o asociere puternică între ADM și volumul insulei, o regiune a creierului implicată în interocepție, capacitatea noastră de a percepe ce se întâmplă în interiorul corpului. Nivelurile mai mari de ADM au fost asociate cu un volum mai mic al acestei regiuni. De asemenea, ADM a fost legată de un volum mai mic al caudatului stâng, o regiune implicată în procesele emoționale, de recompensă și sociale. În plus, nivelurile ridicate de ADM au fost corelate cu un risc crescut de moarte prematură.
O altă proteină, ASGR1, este asociată cu niveluri mai ridicate de colesterol și un risc crescut de boli cardiovasculare, în timp ce alte proteine identificate joacă roluri în dezvoltarea rezistenței la insulină, aterosclerozei („îngustarea” arterelor) și progresiei cancerului.
Profesoara Barbara Sahakian, de la Departamentul de Psihiatrie al Universității Cambridge, a concluzionat: „Aceste descoperiri subliniază importanța contactului social pentru menținerea sănătății noastre. Tot mai multe persoane de toate vârstele raportează că se simt singure. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății a descris izolarea socială și singurătatea ca o problemă de sănătate publică globală. Trebuie să găsim modalități de a aborda această problemă în creștere și de a menține oamenii conectați pentru a-i ajuta să rămână sănătoși.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii