G4Media.ro

STUDIU: Sute de nașteri la mame minore sub 15 ani în județele…

Sursa foto: Pixabay

STUDIU: Sute de nașteri la mame minore sub 15 ani în județele Mureș și Harghita în ultimii cinci ani, iar fenomenul este în creștere / Medic de familie: „Am avut mamă la 11-12 ani. Cele mai multe dintre ele, la 18 ani au trei copii”

Un studiu realizat de Bokor Marton, medic generalist din Harghita, supra-specializat în pediatrie, care a studiat acest fenomen în ultimele două decenii, constată că, în ultimii cinci ani, peste 800 de nașteri la mame minore au fost înregistrate în județul Harghita, aproape 30 dintre ele având vârsta sub 13 ani, iar fenomenul este în creștere.

Județul Mureș este pe primul loc la numărul de avorturi la minore, mai precizează autorul studiului, medicul harghitean Bokor Marton, citat de Rador.

„Mureșul stă foarte rău în ceea ce privește avorturile la minore, în special. Acest fenomen (al mamelor minore – n.r.) situează România pe locul doi în Europa, după Bulgaria și, mai ales, este surprinzător faptul că foarte multe mame minore sunt sub 15 ani. Este de neînțeles. În special, la romi există anumite comunități care au această tradiție și se transmite de la generație la generație și se poate spune că acest fenomen al mamelor minore și al nașterilor se agravează, deci crește de la an la an. Este un fenomen destul de rar cercetat la nivel național”, a declarat medicul.

În județul Mureș, cele mai multe cazuri de mame minore se întâlnesc în mediul rural, în zonele cu populație romă.

Luminița Boitor, președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Mureș, lucrează în zona Nadeș unde cea mai tânără mamă a născut la mai puțin de 12 ani.

Multe dintre fete au câte 3 copii la 18 ani, mai spune medicul Luminița Boitor:

Da, am mame minore, destul de multe, în ultimii ani, din ce în ce mai multe pentru că nivelul de educație este foarte scăzut, și atunci apar aceste probleme. Din fericire, își îngrijesc copiii, atât cât pot ele.. Cresc odată cu ele… Acum, avem și asistent comunitar. Ne ocupăm, încercăm să le monitorizăm pe toate dar de multe dintre ele aflăm când au născut că au făcut sarcini nemonitorizate. Sarcina la o mamă minoră este socotită o sarcină cu risc care ar trebui monitorizată și ar trebui făcute analize și ar trebui consiliate, dragele de ele… pentru că ele nici nu mai merg la școală. Am avut mamă la 11-12 ani. Cele mai multe dintre ele, la 18 ani au trei copii.

De mai bine de 10 ani, România se află în topul țărilor Uniunii Europene la numărul de mame sub 19 ani, adică peste 18.000, arată unele statistici.

Din 750 de mame cu vârsta sub 15 ani, în ultimul deceniu, circa 5% sunt deja la a doua naștere, iar cele mai multe vin din județul Mureș.

România dă aproape un sfert – 23% – din totalul mamelor minore din UE, potrivit Eurostat. O explozie a acestor cazuri de mame minore s-a produs în anii imediat următori aderării la Uniunea Europeană, iar cifrele mari s-au menținut.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Copiii inteligenți cică se fac la tinerețe 😂