G4Media.ro

STUDIU Topirea gheţarilor se accelerează puternic, mai rapid decât se anticipa

Sursa foto: Nasa.gov

STUDIU Topirea gheţarilor se accelerează puternic, mai rapid decât se anticipa

Topirea globală a gheţarilor s-a accelerat în ultimul deceniu, a dezvăluit miercuri un studiu fără precedent, potrivit căruia acest fenomen, care contribuie la creşterea ireversibilă a nivelului mărilor, ar putea fi mai rapid decât se anticipa în viitor, informează miercuri AFP citată de Agerpres.ro.

Gheţarii, care joacă un rol important în reglarea climei şi furnizează apă dulce pentru miliarde de persoane, se topesc rapid pe măsură ce temperaturile globale cresc din cauza activităţilor umane, transmite Agerpres.

Într-o analiză inedită, o echipă internaţională a constatat o creştere semnificativă a ritmului de topire, cu circa 36% mai multă gheaţă pierdută între 2012 şi 2023 comparativ cu perioada 2000-2011.

În medie, circa 273 de miliarde de tone de gheaţă se pierd anual, echivalentul consumului de apă al populaţiei lumii timp de 30 de ani.

Rezultatele sunt „şocante”, deşi nu complet surprinzătoare, având în vedere încălzirea globală în curs, a declarat Michael Zemp, de la Universitatea din Zürich, coautor al studiului publicat în revista „Nature”.

Gheţarii din întreaga lume au pierdut circa 5% din volumul lor de la începutul secolului, cu diferenţe regionale mari: de la -2% în Antarctica la -40% în Alpi.

Regiunile cu gheţari mai mici îi pierd într-un ritm mai rapid, iar mulţi dintre ei „nu vor supravieţui acestui secol”, este de părere Michael Zemp.

Cercetarea, coordonată de Serviciul Global de Monitorizare a Gheţarilor (WGMS), Universitatea din Edinburgh şi grupul de cercetare Earthwave, a combinat măsurători de teren şi prin satelit pentru a crea un „punct de referinţă”.

Potrivit lui Michael Zemp, aflat la conducerea WGMS, studiul sugerează că gheţarii dispar într-un ritm mai accelerat decât se estima în cel mai recent raport al GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei).

„Ne confruntăm, aşadar, cu o creştere a nivelului mărilor mai mare decât se anticipa până la sfârşitul secolului”, a declarat el pentru AFP.

Topirea gheţarilor va afecta, de asemenea, aprovizionarea cu apă dulce, în special în Asia Centrală şi în Anzii Centrali.

Gheţarii sunt al doilea factor care contribuie la creşterea nivelului oceanelor, după expansiunea apei marine ca urmare a încălzirii globale.

Cei aproape doi centimetri de creştere a nivelului mărilor atribuiţi topirii gheţarilor din 2000 încoace înseamnă că aproape patru milioane de persoane în plus de pe coastele lumii sunt vulnerabile la inundaţii, au calculat oamenii de ştiinţă.

În secolul XX, evaluările se bazau pe măsurători de teren efectuate pe aproximativ 500 de gheţari. Azi, sateliţii, camerele video, radarele şi laserele furnizează date mai complete şi precise despre 275.000 de gheţari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Vrei să cunoști cele mai frumoase femei din România? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝐊𝗔.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.