G4Media.ro

STUDIU Trei milioane de decese în rândul copiilor din întreaga lume sunt…

Foto: 342154636 © Anastasiia Larionova | Dreamstime.com

STUDIU Trei milioane de decese în rândul copiilor din întreaga lume sunt legate de rezistența la medicamente, doar într-un singur an

Pe scurt

  • Peste trei milioane de copii au murit în 2022 din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice, cei mai afectați fiind în Africa și Asia de Sud-Est, ceea ce indică o creștere de zece ori în trei ani.
  • Rezistența antimicrobiană (RAM) devine o amenințare majoră la adresa sănătății publice, cauzată de utilizarea excesivă și necorespunzătoare a antibioticelor, în paralel cu încetinirea procesului de producție al noilor medicamente.
  • Între 2019 și 2021, utilizarea antibioticelor de rezervă a crescut semnificativ, punând presiune pe opțiunile de tratament pentru infecțiile multidrog-rezistente.
  • Experții sugerează necesitatea unor niveluri mai ridicate de imunizare, salubrizare a apei și igienă pentru a preveni infecțiile, subliniind importanța utilizării responsabile a antibioticelor.
  • OMS și experții avertizează că fără acțiuni decisive, RAM ar putea submina progresele în sănătatea copiilor, cu impact global.
Articolul integral continuă mai jos

Peste trei milioane de copii din întreaga lume ar fi murit în 2022 din cauza unor infecții rezistente la antibiotice, potrivit unui studiu realizat de doi experți de marcă în sănătatea copiilor, transmite BBC.

Copiii din Africa și Asia de Sud-Est s-au dovedit a fi cei mai expuși riscului.

Rezistența antimicrobiană – cunoscută sub numele de RAM – se dezvoltă atunci când microbii care provoacă infecții evoluează în așa fel încât medicamentele antibiotice nu mai funcționează.

A fost identificată drept una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice cu care se confruntă populația lumii.

Un nou studiu dezvăluie acum impactul pe care RAM îl are asupra copiilor.

Utilizând date din mai multe surse, printre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Banca Mondială, autorii raportului au calculat că în 2022 au fost peste trei milioane de decese ale copiilor legate de infecțiile rezistente la medicamente.

Experții spun că acest nou studiu evidențiază o creștere de peste zece ori a infecțiilor legate de RAM la copii în doar trei ani.

Cifra ar fi putut fi agravată de impactul pandemiei Covid.

Utilizarea crescută a antibioticelor

Antibioticele sunt utilizate pentru a trata sau a preveni o gamă largă de infecții bacteriene – de la infecții cutanate la pneumonie.

Ele sunt uneori administrate ca măsură de precauție pentru a preveni, mai degrabă decât pentru a trata, o infecție – de exemplu, dacă cineva este supus unei operații sau primește tratament chimioterapic pentru cancer.

Antibioticele nu au însă niciun impact asupra infecțiilor virale – boli precum răceala comună, gripa sau Covid.

Dar unele bacterii au dezvoltat acum rezistență la unele medicamente, din cauza utilizării lor excesive și necorespunzătoare, în timp ce producția de noi antibiotice – un proces lung și costisitor – a încetinit de-a dreptul.

Autorii principali ai raportului, medicul Yanhong Jessika Hu de la Murdoch Children’ Research Institute din Australia și profesorul Herb Harwell de la Clinton Health Access Initiative, indică o creștere semnificativă a utilizării antibioticelor care ar trebui reținute doar pentru cele mai grave infecții.

Între 2019 și 2021, utilizarea „antibioticelor de supraveghere”, medicamente cu un risc ridicat de rezistență, a crescut cu 160% în Asia de Sud-Est și cu 126% în Africa.

În aceeași perioadă, „antibioticele de rezervă” – tratamente de ultimă instanță pentru infecții severe, multidrog-rezistente – a crescut cu 45% în Asia de Sud-Est și cu 125% în Africa.

Opțiuni în scădere

Autorii avertizează că, dacă bacteriile dezvoltă rezistență la aceste antibiotice, vor exista puține alternative, dacă nu chiar deloc, pentru tratarea infecțiilor multidrog rezistente.

Profesorul Harwell va prezenta concluziile la Congresul Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase de la Viena, care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

„RAM este o problemă globală. Ea afectează pe toată lumea. Am realizat această lucrare pentru a ne concentra asupra modului disproporționat în care RAM afectează copiii”, a spus el înainte de eveniment.

„Estimăm trei milioane de decese ale copiilor din întreaga lume asociate cu rezistența antimicrobiană.”

Există o soluție la RAM?

OMS descrie RAM ca fiind una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății globale cu care ne confruntăm, dar vorbind de la Viena, profesorul Harwell avertizează că nu există răspunsuri ușoare.

„Este o problemă cu multe fațete care se extinde asupra tuturor aspectelor medicinei și, de fapt, asupra vieții umane”, a spus el.

„Antibioticele sunt omniprezente în jurul nostru, ajung în alimentele noastre și în mediul înconjurător și, prin urmare, nu este ușor să găsim o soluție unică.”

Cel mai bun mod de a evita o infecție rezistentă este de a evita infecția cu totul, ceea ce înseamnă că sunt necesare niveluri mai ridicate de imunizare, salubrizare a apei și igienă, adaugă el.

„Se vor folosi mai multe antibiotice pentru că sunt mai mulți oameni care au nevoie de ele, dar trebuie să ne asigurăm că acestea sunt folosite în mod corespunzător și că sunt utilizate medicamentele corecte.”

Dr Lindsey Edwards, lector superior în microbiologie la King’s College London, a declarat că noul studiu „marchează o creștere semnificativă și alarmantă în comparație cu datele anterioare”.

„Aceste constatări ar trebui să servească drept semnal de alarmă pentru liderii din domeniul sănătății globale. Fără o acțiune decisivă, RAM ar putea submina decenii de progres în sănătatea copiilor, în special în regiunile cele mai vulnerabile ale lumii.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Un pericol și mai mare, despre care însă nu se prea vorbește, îl reprezintă rezistența crescândă a infecțiilor fungice la tratamente. Aparent din cauza utilizării pe scară largă a fungicidelor in agricultură.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.