STUDIU Tristețea, durerile de cap și musculare și insomnia. Cele mai frecvente afecțiuni pe care adolescenții le tratează cu medicamente / E mai ușor să-i spui medicului „mă doare mereu capul”, decât să spui că nu poți dormi
Durerile musculare și dificultatea de a adormi, tristețea fără motiv și durerile de cap și cele musculare se află înstr-un clasament al motivelor pentru care adolescenții apelează la medicamente, relatează Corriere della Sera.
Acesta este rezultatul unei cercetări efectuate de Associazione Laboratorio Adolescenza și IARD pe 5.600 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani.
În clasamentul „afecțiunilor” de care adolescenții se plâng că suferă „des” se regăsesc, în ordine, un sentiment de tristețe nefondată (35%), dureri de cap (29,3%), dureri musculare (28,8%) și dificultăți de adormire (24%).
O „clasificare” aparent contradictorie, deoarece la cele două extreme apar tristețea și durerea musculară.
”Rezultatul este absolut coerent”, spune Gianluigi Marseglia, director al Clinicii de pediatrie de la Universitatea din Pavia.
”Nu există nicio diferențiere și nicio graniță clară între tulburările organice și alte stări de disconfort, cum ar fi insomnia sau starea de spirit. Dimpotrivă, există adesea o legătură foarte puternică între una și cealaltă, mai ales la o vârstă delicată precum cea a adolescenței. Iar această legătură, foarte evidentă la adolescenți, se regăsește, mai puțin evidentă, dar la fel de semnificativă, și la copiii foarte mici. Iată de ce pediatrii și medicii generaliști trebuie să acorde atențieși să se ocupe de tulburările pe care le manifestă copiii și adolescenții în ansamblul lor”, spune medicul.
O altă constatare deosebit de interesantă care reiese din sondaj se referă la faptul că adolescenții recurg la sprijin farmacologic pentru a face față acestor tulburări. Diferența de comportament în fața tulburărilor strict fizice și a altor tipuri de tulburări pare clară. Incidența utilizării de către adolescenți a unui medicament pentru a face față afecțiunii de care suferă variază de la 79,5% pentru durerile de cap, la 31,6% pentru durerile musculare, 18% pentru problemele de insomnie și 10,5% pentru disconfortul legat de starea de spirit.
Achille Ginnetti, un medic generalist din Osimo, pe lângă faptul că reiterează pericolul utilizării așa-numitelor „medicamente fără prescripție medicală, în afara controlului medical, subliniază cum, cu excepția cazurilor grave, recurgerea adolescenților la medic pentru a raporta disconfortul legat de starea lor emoțională este aproape inexistentă.
Cu alte cuvinte, este mai ușor să-i spui medicului „mă doare mereu capul” sau „mă doare mereu stomacul” decât să spui că nu poți dormi sau că ai probleme de relaționare care te mențin într-o stare constantă de agitație și disconfort, spun specialiștii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank