STUDIU Trolii pro-ruși încearcă să manipuleze opinia publică, infiltrându-se în secțiunile de comentarii ale celor mai importante site-uri de știri occidentale
Un studiu britanic arată faptul că trolii pro-ruși se infiltrează în secțiunile de comentarii ale cititorilor de la site-uri de știri occidentale importante, în încercarea de a manipula opinia publică, potrivit BBC.
Potrivit cercetătorilor, această operaţiune majoră de influenţare ar fi avut ca ţintă online 32 de instituţii media din 16 ţări, printre care Washington Post şi Fox News din SUA, Daily Mail, Daily Express şi The Times din Marea Britanie.
Aproximativ 250 de postări au fost descoperite ca având opinii provocatoare pro-Kremlin sau anti-Occident în comentarii la subiecte relevante pentru Rusia, cum ar fi tensiunile din Crimeea, de la începutul cercetării, în aprilie.
Actuala campanie ar fi escaladat începând din 2018, însă cel mai recent a exploatat retragerea SUA şi a Marii Britanii din Afganistan.
„Acest raport evidenţiază ameninţarea la adresa democraţiei noastre din partea dezinformării pe internet susţinută de statul rus. Marea Britanie colaborează strâns cu aliaţii săi internaţionali pentru a contracara trolii Kremlinului care răspândesc minciuni”, a declarat ministrul britanic de externe, Dominic Raab.
Comentariile trolilor pro-ruşi, care deseori sunt postate rapid după publicarea unei știri, primesc un număr neobişnuit de mare de aprecieri pe site-uri care le permit cititorilor să se exprime prin opţiunile de „like” şi „dislike”, potrivit programului Open Source Communications Analytics Research (OSCAR) de la Universitatea Cardiff, susţinut de Ministerul britanic de Externe.
Reacțiile acestor troli sunt apoi folosite în mod selectiv drept bază de informație în relatări ale organizațiilor media din Rusia pentru a sugera că opinia publică occidentală aprobă politicile Kremlinului sau îşi exprimă nemulţumirea faţă de guvernele occidentale.
Deşi unele dintre comentarii ar putea proveni de la utilizatori occidentali, cercetătorii sunt de părere că există semnale în aceste date care indică un anume grad de neautenticitate în legătură cu unele conturi, ceea ce sugerează că este vorba de un efort coordonat.
sursa foto: Pixabay/ Pete Linforth
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii