G4Media.ro

STUDIU Un cutremur simultan cu erupția vulcanului Vezuviu ar fi putut provoca…

sursa foto: Unsplash/ Iwona Castiello d’Antonio

STUDIU Un cutremur simultan cu erupția vulcanului Vezuviu ar fi putut provoca eliminarea populației din Pompei

Victimele care au pierit în Pompei după erupția devastatoare din anul 79 d.Hr. a Vulcanului Vezuviu ar fi putut fi ucise de un cutremur simultan, a sugerat un studiu, relatează The Guardian.

Cercetătorii dezbat de zeci de ani dacă activitatea seismică a avut loc în timpul erupției Vezuviului din sudul Italiei, în urmă cu aproape 2.000 de ani, și nu doar înainte de aceasta, așa cum a raportat Pliniu cel Tânăr în scrisorile sale.

Articolul publicat joi în revista academică Frontiers in Earth Science a aruncat o nouă privire asupra sitului arheologic devenit faimos în întreaga lume, susținând că unul sau mai multe cutremure concomitente au fost „o cauză care a contribuit la prăbușirea clădirilor și la moartea locuitorilor”.

„Concluziile noastre sugerează că efectele prăbușirii clădirilor declanșate de seismicitatea sin-eruptivă (activitatea seismică în momentul unei erupții) ar trebui să fie considerate o cauză suplimentară a deceselor în vechiul Pompei”, se arată în raport.

Arheologii estimează că între 15 și 20% din populația orașului Pompei a murit în timpul erupției, majoritatea din cauza șocului termic, în timp ce un nor uriaș de gaze și cenușă a acoperit orașul.

O frescă recent descoperită din Pompei înfățișând-o pe Elena din Troia întâlnindu-se pentru prima dată cu Paris, prințul Troiei.

Sală de banchet cu fresce conservate, dezgropată printre ruinele orașului Pompei

Cenușa vulcanică a îngropat apoi orașul roman, păstrând perfect casele, clădirile publice, obiectele și chiar oamenii până la descoperirea sa la sfârșitul secolului al XVI-lea.

În mai 2023, arheologii au descoperit scheletele a doi bărbați care se pare că au fost uciși nu de căldură și de norii de gaze și cenușă aprinse, ci de traumatisme cauzate de zidurile prăbușite – furnizând noi date prețioase.

Una dintre victime a fost descoperită cu mâna stângă ridicată, ca și cum ar fi vrut să își protejeze capul.

„Este demn de remarcat faptul că astfel de traume sunt analoge cu cele ale persoanelor implicate în cutremurele moderne”, au scris autorii, care au stabilit că pereții prăbușiți nu s-au datorat căderii de pietre și resturi, ci activității seismice.

„Într-o viziune mai largă, care ia în considerare întregul oraș, considerăm, ca ipoteză de lucru, că victimele provocate de prăbușirile de clădiri declanșate de seisme ar putea să nu se limiteze la cele două persoane”, au scris autorii.

Intersecția fenomenelor provenite atât din activitatea vulcanică, cât și din cea seismică necesită o abordare multidisciplinară, susține studiul, cu colaborarea arheologilor și a oamenilor de știință din domeniul științelor pământului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...