STUDIU Un medicament antitumoral obţine rezultate promițătoare la pacienții cu Covid-19 în fază critică/ Dacă va fi confirmat în faza III de testare, ar putea fi foarte util în reducerea presiunii asupra terapiilor intensive
Starea de sănătate a 40% din cei 27 de pacienți cu forme severe de Covid -19 care au primit plitidepsină, un medicament antitumoral, s-a îmbunătățit substanțial, iar evoluția bolii a fost redusă la mai puțin de opt zile; 80% din cazuri au reușit să depășească infecția în 15 zile, scrie La Vanguardia, citată de Rador.
Acestea sunt primele rezultate ale unui studiu realizat de compania PharmaMar în 10 spitale din Catalonia, Madrid și Castilla La Mancha și care, în timp ce așteaptă publicarea și revizuirea lor de către comunitatea științifică, indică faptul că acest medicament este eficient și sigur pentru tratarea formelor severe ale acestei infecții.
Rezultatele au fost obținute în primele două faze ale studiului, în care aproape treizeci de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani cu Covid care au necesitat internare în spital au primit trei doze diferite din acest medicament, a cărui denumire comercială este Aplidine.
S-au măsurat, de asemenea, încărcătura virală înainte și după tratament, care a fost medie spre mare, și biomarkerii inflamației.
Cercetătorii au descoperit că la o săptămână după începerea tratamentului, încărcătura virală din sânge fusese redusă la jumătate și după 15 zile, cu 70%. Mai mult, această scădere a fost însoțită de o scădere a parametrilor inflamației.
„Pe lângă scurtarea timpului de evoluție al bolii, scopul nostru a fost acela de a reduce rapid încărcătura virală pentru a evita sechelele suferite de mulți pacienți care suferă de Covid luni mai târziu, cum ar fi oboseala”, spune Luis Mora, director general la PharmaMar. „Și în acest moment, se pare că această moleculă reușește”, adaugă el.
Astfel, plitidepsina împiedică replicarea virusului în interiorul celulei umane prin legarea la o proteină umană, EF1A, esențială pentru reproducerea virusului și blocarea acestuia. Acest lucru inhibă capacitatea virusului de a se răspândi în organism.
Acest antiviral ar putea fi util în special în primele zile ale infecției, care este momentul în care virusul proliferează rapid, și să împiedice pacienții să progreseze către forme severe de Covid, cum ar fi pneumonia bilaterală și procesele inflamatorii severe, care necesită îngrijire intensivă.
Dacă se va confirma eficacitatea acestui tratament într-un studiu clinic de fază III cu mii de voluntari, care va începe în următoarele luni, ar putea fi foarte util în reducerea presiunii asupra terapiilor intensive și a sistemului spitalicesc într-un moment în care Europa este grav afectată de al doilea val al pandemiei.
Rezultatele acestor prime faze ale studiului cu Aplidine sunt precedate de altele promițătoare cu această moleculă efectuate de trei grupuri de cercetare spaniole. Primul este Laboratorul Coronavirus al Centrului Național pentru Biotehnologie (CNB) al CSIC, în experimente în laborator cu celule, care a confirmat că plitidepsina a fost capabilă să inhibe replicarea coronavirusului la concentrații foarte mici.
Rezultate similare in vitro și la animale au fost obținute de cercetătorii de la Institutul de Agenți Patogeni Emergenți de la Spitalul Mount Sinai din New York (SUA), condus de Adolfo García Sastre. „Este nevoie de o doză foarte mică pentru ca acesta să funcționeze, ceea ce îl face netoxic pentru celulele umane”, subliniază acest virusolog.
Ultimul grup care a confirmat eficacitatea plitidepsinei este consorțiul format din oameni de știință de la Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), IrsiCaixa și CReSA, care își vor publica rezultatele în „Science Advances”. După ce au analizat sute de medicamente comercializate pentru a vedea dacă a avut activitate împotriva SARS-CoV-2, au selectat 72 de molecule aparținând a 8 familii diferite și le-au testat in vitro în celule.
„De departe, Aplidina a arătat cea mai puternică activitate antivirală împotriva coronavirusului”, spune Júlia Vergara-Alert, cercetător la CReSA.
„Datele, in vitro, sunt spectaculoase. Este cel mai bun candidat pe care l-am găsit și deschide ușa pentru un impact mare din punct de vedere clinic, dar este nevoie de prudență deocamdată. Hidroxiclorochina funcționează, de asemenea, foarte bine in vitro, dar la oameni nu funcționează”, spune Nuria Izquierdo, cercetător la IrsiCaixa.
Rezultatele Aplidinei au fost cunoscute în aceeași zi în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dezvăluit date din Solidarity, cel mai mare studiu realizat până acum cu privire la eficacitatea tratamentelor împotriva Covid, confirmând că niciunul dintre medicamentele utilizate pentru tratarea bolii nu sunt cu adevărat eficiente. Popularul remdesivir nu salvează vieți, spune OMS. Nici lopinavirul, ritonaviriusul sau antimalaricele clorochină și hidroxiclorochină.
„Niciunul dintre medicamentele studiate nu a redus mortalitatea la niciun subgrup de pacienți și nici nu a avut efect asupra inițierii respirației artificiale sau asupra duratei internării în spital”, a confirmat OMS.
Sursa: La Vanguardia/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii