STUDIU Un nou tratament cu anticorpi stimulează reacţia imunitară împotriva tumorilor
Cercetătorii din Israel şi colegii lor din Statele Unite au dezvoltat un tratament bazat pe anticorpi care stimulează sistemul imunitar din organism să atace în mod eficient celulele canceroase şi să prevină răspândirea lor, a anunţat Institutul de Ştiinţă Weizmann (WIS) într-un comunicat publicat luni, informează Xinhua, citată de Agerpres.
Oamenii de ştiinţă de la WIS au dezvăluit că o formă de cancer mamar, cunoscută sub denumirea de „cancer de sân triplu negativ”, încurajează celulele imunitare din apropiere să formeze „punţi moleculare”. Acele punţi împiedică celulele imunitare să atace tumorile, ducând la suprimarea imunităţii.
Echipa de cercetători a demonstrat în cadrul unor teste realizate pe şoareci că tratamentul cu anticorpi care blochează formarea acelor „punţi” poate revigora capacitatea sistemului imunitar de a organiza un atac puternic asupra celulelor canceroase, oprind răspândirea tumorilor. Ei au explicat că deşi celulele canceroase mamare dezvoltă niveluri foarte scăzute ale proteinei CD84, care este utilizată pentru construirea acelor „punţi”, ele determină celulele imunitare din apropiere să sintetizeze cantităţi mari din acea proteină, creând astfel punţile care suprimă reacţia imunitară.
Studiul a descoperit, de asemenea, că nivelurile mai mari de CD84 din tumorile pacienţilor au fost asociate cu perioade mai scurte de supravieţuire. Experimentele realizate pe şoareci modificaţi genetic pentru a fi lipsiţi de CD84 au arătat o creştere mai mică a tumorilor, subliniind modul în care CD84 din mediul tumoral suprimă activitatea celulelor T din sistemul imunitar.
Acel anticorp, administrat de două ori pe săptămână la şoarecii care au dezvoltat cancer mamar, a încetinit considerabil creşterea tumorilor şi, în unele cazuri, a dus la vindecare completă. Autorii studiului au notat că anticorpul în cauză ţinteşte selectiv celulele cu niveluri ridicate de CD84, cruţând astfel celule imunitare sănătoase, care sintetizează această proteină la niveluri mai scăzute.
Cercetătorii au sugerat că noua abordare terapeutică ar putea fi aplicată la diferite tipuri de cancer, concentrând tratamentul mai degrabă asupra micro-mediului tumoral decât asupra celulelor canceroase în sine.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.