G4Media.ro

STUDIU Un program de lucru neregulat poate afecta sănătatea zeci de ani…

Sursa foto: Pixabay

STUDIU Un program de lucru neregulat poate afecta sănătatea zeci de ani mai târziu

Consecințele imediate ale unui program de lucru neregulat sunt clare: este posibil să fiți obosit tot timpul sau să pierdeți timp cu cei dragi.

Este posibil să existe și consecințe mai grave pe termen lung, potrivit unei noi cercetări privind asocierile dintre modelele de lucru la vârsta adultă tânără și rezultatele în materie de sănătate mai târziu în viață, relatează CNN.

Mai multe studii au arătat modul în care orele de lucru neregulate pot dăuna sănătății generale și vieții sociale, dar noua lucrare privește relația printr-o abordare „pe parcursul vieții”, observând modul în care modelele de muncă afectează sănătatea pe parcursul vieții adulte, în loc de un singur punct în timp.

Noul raport, publicat în revista PLOS ONE, a definit un program de lucru standard ca fiind cel care începe la ora 6 dimineața sau mai târziu și se termină la ora 18. Un program de lucru de seară era descris că începând la ora 14 sau mai târziu până la miezul nopții, în timp ce programul de noapte era reprezentat de ture care începeau la ora 21 sau mai târziu și se terminau până la ora 8. Participanții aveau un program „variabil” dacă aveau ture fracționate sau rotative sau ore neregulate.

„Aproximativ trei sferturi dintre modelele de lucru pe care le-am observat nu se conformau strict cu lucrul stabil în timpul zilei pe parcursul anilor de muncă”, a declarat Dr. Wen-Jui Han, singurul autor al studiului și profesor la Silver School of Social Work din cadrul Universității din New York, într-un interviu realizat de publicație.

„Acest lucru are repercusiuni”, a adăugat Han, care este specializată în politica de asistență socială, cu accent pe copii și familii. „Persoanele cu modele de lucru care implică orice grad de volatilitate și variabilitate au fost mai susceptibile de a avea mai puține ore de somn pe zi, o calitate mai scăzută a somnului, funcții fizice și mentale mai scăzute și o probabilitate mai mare de a raporta o stare de sănătate precară și simptome depresive la vârsta de 50 de ani decât cele cu programe de lucru standard stabile.”

Han a analizat, de asemenea, modul în care aceste asocieri depindeau de poziția socială, marcată de rasă sau etnie, sex și educație.

În pofida provocărilor pe care le ridică programele de lucru din zilele noastre, experții în sănătate spun că există strategii pe care oamenii le pot folosi pentru a atenua impactul negativ.

Pentru a evalua problemele legate de programul de lucru, Han a folosit date de la peste 7.300 de participanți, dintre care aproximativ 50% erau albi, 33% negri și 19% hispanici. Aceștia au făcut parte din National Longitudinal Survey of Youth 1979, un eșantion reprezentativ la nivel național de americani cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani, care au fost intervievați în diferite momente de-a lungul timpului.

Munca la orele standard timpurii, apoi trecerea la programe volatile între 22 și 49 de ani, a fost asociată în mod semnificativ cu cea mai proastă stare de sănătate, a constatat Han. Acest model a fost, de asemenea, legat de raportarea celei mai proaste stări de sănătate și a simptomelor depresive la vârsta de 50 de ani. Mărimea efectului a fost echivalentă cu un nivel de educație care nu depășește nivelul de liceu, iar impactul muncii cu program volatil a fost mai rău decât cel al șomajului în general.

Studiul a constatat, de asemenea, tendințe legate de rasă și de gen, cum ar fi probabilitatea mai mare ca americanii de culoare să aibă programe legate de o stare de sănătate mai proastă și ca femeile să se confrunte cu un somn de calitate mai slabă, chiar dacă dormeau mai multe ore.

Raportul nu are o explicație completă pentru efectele disproporționate asupra femeilor și a persoanelor de culoare, dar această constatare vorbește „despre intersecționalitatea dintre modelele de angajare și poziția socială, subliniind disparitățile substanțiale în materie de sănătate între cei cu resurse și cei fără resurse”, potrivit studiului. „Cei care nu au suportă în mod disproporționat consecințele negative ale modelelor volatile de angajare”.

Rezultatele studiului nu sunt chiar „super surprinzătoare”, dar sunt „foarte oportune și alarmante”, a declarat Dr. Xiaoxi Yao, profesor de cercetare a serviciilor de sănătate la Clinica Mayo din Minnesota. Ea nu a fost implicată în studiu.

Din cauza avansului tehnologiei și a economiei gigant, în special de la pandemie, oamenii lucrează din ce în ce mai mult cu programe nestandardizate în comparație cu cele de acum câteva decenii, a declarat Yao prin e-mail.

„Persoanele cu un statut socio-economic mai ridicat s-ar putea bucura de flexibilitatea de a lucra de oriunde și oricând, în timp ce persoanele din așa-numitele poziții sociale vulnerabile ar putea să nu aibă de ales”, a adăugat Yao. „Suntem adesea îngrijorați de salariile și beneficiile acestor lucrători, dar acest studiu atrage atenția asupra faptului că programele și orele de lucru non-standard ar putea, în mod inerent, să îi pună pe lucrători în pericol.”

Explicarea legăturilor dintre munca în schimburi și sănătate

Există mai multe teorii potențiale care ar putea explica constatările, dar studiul în sine arată doar o asociere, nu o cauzalitate, au spus experții.

„O persoană poate avea anumiți factori de risc care fac dificilă atât găsirea unui loc de muncă stabil, cât și o probabilitate mai mare de a dezvolta o boală”, a spus Yao. „Este dificil să folosim datele actuale pentru a trage o concluzie fermă că programele/orele de lucru au cauzat rezultatele negative pentru sănătate”.

Dar, în același timp, constatările se bazează pe un număr tot mai mare de dovezi.

Rezultatele cercetării sunt „în concordanță cu ceea ce știe toată lumea din domeniul sănătății publice, și anume că rezultatele în materie de sănătate ale cuiva sunt determinate de o multitudine de factori, inclusiv de jobul pe care îl are, deoarece tipul de loc de muncă determină rutina zilnică și, în mod crucial, venitul lor și, prin urmare, ce resurse pot accesa”, a declarat prin e-mail Dr. Leana Wen, colaborator CNN pentru wellness, medic de urgență și profesor adjunct de politică și management în domeniul sănătății la Universitatea George Washington Milken Institute School of Public Health. Wen nu a fost implicată în studiu.

Orarele nestandardizate pot îngreuna menținerea unor obiceiuri de viață importante pentru o stare de sănătate bună – cum ar fi calitatea somnului, mâncatul la ore regulate și petrecerea timpului cu cei dragi, a declarat Dr. Azizi Seixas, director asociat al Centrului pentru somnul translațional și științele circadiene de la Facultatea de medicină Miller a Universității din Miami, care nu a fost implicat în studiu.

Mai mult, instabilitatea financiară a unor locuri de muncă non-standard poate provoca, de asemenea, anxietate, a spus Yao. Iar atunci când acest job implică munca independentă, lipsa unui mediu social stabil poate diminua sentimentul de apartenență și de identitate.

Cercetătorul în domeniul somnului, Dr. Christian Benedict, care nu a fost implicat în studiu, a remarcat că este posibil ca rezultatele să nu se aplice tuturor.

„De exemplu, studiul doctorului Han nu a examinat ciclurile naturale de somn-veghe ale oamenilor”, a declarat Benedict, profesor asociat de farmacologie la Universitatea Uppsala din Suedia, prin e-mail. „Este esențial să recunoaștem că munca în ture de noapte târziu ar putea fi mai potrivită pentru persoanele care stau în mod natural până târziu, mai degrabă decât pentru cele care preferă să se trezească devreme.”

Ce puteți face

Schimbarea programului sau a locului de muncă pentru a evita orele de lucru non-standard poate să nu fie fezabilă pentru unii, dar puteți folosi alte strategii – cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciții fizice, relaxare și petrecerea timpului cu prietenii și familia – pentru a compensa potențialul rău de la locul de muncă, a spus Yao.

În plus, faptul de a avea în continuare un fel de rutină sau un program în jurul acelei ture poate facilita încadrarea în acele activități care promovează sănătatea – în special somnul, a adăugat Yao.

Încercați să vă optimizați pe cât posibil condițiile de somn, cum ar fi dormind într-o cameră întunecată și răcoroasă și cerându-le membrilor familiei să vă respecte programul de somn, a spus Benedict.

Iar cercetările anterioare au constatat că abținerea de la a mânca noaptea târziu contracarează efectele negative ale muncii în schimburi asupra sănătății, a adăugat el. Asigurați-vă, de asemenea, că programați controale de sănătate de rutină și solicitați îndrumarea unui profesionist dacă apar probleme de sănătate persistente.

„Prin încorporarea acestor strategii în viața lor de zi cu zi”, a spus Seixas, „persoanele pot atenua în mod proactiv efectele negative ale programelor de lucru nestandardizate asupra sănătății lor și pot promova bunăstarea generală, în ciuda constrângerilor impuse de modelele lor de angajare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...