
STUDIU: Vaccinarea împotriva „zonei zoster” ar putea proteja împotriva demenței
Un studiu realizat de Universitatea Stanford (California) pe 280.000 de persoane în vârstă din Țara Galilor, născute între 1925 și 1942, sugerează acest lucru. Nu a fost încă posibil să se stabilească dacă legătura este cauzală, scrie Corriere della Sera.
Există un motiv în plus pentru vaccinare împotriva Herpes zoster, mai cunoscut sub numele de zona zoster: imunizarea ar putea oferi și protecție împotriva formelor de demență și probleme cognitive. Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în Nature, coordonat de o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford (SUA).
Nu este prima dată când se formulează ipoteza unui rol al vaccinării împotriva herpesului zoster în prevenirea demenței, deși niciodată înainte cu date de această amploare. Deja în 2006, când vaccinul a fost introdus în Statele Unite, mai multe studii au raportat rate mai scăzute de disfuncții cerebrale în rândul celor vaccinați.
Dar cum poate un preparat, care antrenează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva unei infecții virale, să acționeze asupra sistemului nervos? O posibilă explicație este legată de natura agentului în cauză; cu acest virus, de fapt, se intră de obicei în contact cu el în copilărie, când se contactează varicela.
Virusul rămâne apoi latent în ganglionii nervoși. Totuși, în situațiile în care apărarea imunitară este slăbită, se poate reactiva și provoca erupții dureroase, caracteristice zonei zoster.
vaccinurile pot preveni „trezirea virală” sau, mai degrabă, sunt capabile să inducă un răspuns imun mai eficient.
După ce au recrutat aproape 280.000 de persoane în vârstă, toate născute între 1925 și 1942, și le-au monitorizat dosarele de deces timp de șapte ani (din 2013 până în 2020), concluziile i-au surprins pe oamenii de știință: în rândul celor care au fost imunizați riscul de a dezvolta demență a fost cu până la 20 de puncte procentuale mai mic decât în rândul celor fără acoperire, în special în rândul femeilor.
„Pentru prima dată, putem spune cu mai multă încredere că vaccinul împotriva herpesului zoster este asociat cu un risc redus de demență. Dacă acesta este un efect cauzal, este o descoperire de o importanță enormă”, spune Pascal Geldsetzer, cercetător la Universitatea Stanford și coordonator al studiului.
În momentul de față, însă, rămân câteva probleme nerezolvate: în prezent, nu se poate determina încă, de exemplu nu a fost încă posibil să se efectueze studii similare cu cele mai recente vaccinuri, care, în plus, conțin fragmente proteice ale virusului (și sunt, prin urmare, mai puternice).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.