G4Media.ro

Studiu: Valurile periculoase de caniculă vor fi și de 10 ori mai…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Studiu: Valurile periculoase de caniculă vor fi și de 10 ori mai frecvente în unele regiuni din Europa și de pe glob până în 2100

Potrivit unui studiu publicat joi în Communications Earth & Environment de către cercetătorii de la Universitatea Harvard și Universitatea Washington, este prognozată o intensificare a valurilor de căldură în statele de la latitudini medii, precum SUA, China, Japonia și cele din Vestul Europei, relatează digi24.ro

„Căldura periculoasă” este definită ca temperaturi începând de la 39,4 grade Celsius. Până în 2050, numărul de zile cu căldură periculoasă în aceste regiuni se va dubla cel puțin”.

Valurile mortale de căldură sunt în prezent rare la latitudini medii, însă probabil ele vor începe să aibă loc anual în aceste regiuni. Chicago, spre exemplu, este prognozat să treacă printr-un număr de 16 ori mai mare de valuri de caniculă până în 2100, arată studiul.

Situația va fi și mai gravă la tropice, unde oamenii ar putea fi expuși la căldură periculoasă în majoritatea zilelor din an. Zilele de „caniculă extrem de periculoasă” – care sunt definite ca fiind cu temperaturi de 51 de grade Celsius – s-ar putea dubla. Experții spun că acele niveluri de căldură împing limitele supraviețuirii umane.

Prognozele au fost făcute presupunând că temperaturile medii globale vor crește cu două grade Celsius, o limită stabilită în cadrul Acordului de la Paris din 2015. Acordul spune că un obiectiv de 1,5 grade Celsius de încălzire maximă este de preferat și că există un ritm tot mai ridicat în lume pentru a menține limita de 1,5 grade Celsius prin eliminarea mai aprofundată și mai rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Valurile de caniculă care au doborât recorduri în ultimele veri vor deveni mult mai frecvente în locuri precum America de Nord și Europa”, a spus autorul coordonator al studiului, Lucas Vargas Zeppetello de la Universitatea Harvard, într-un comunicat de presă.

„Pentru multe locuri apropiate de Ecuator, până în anul 2100, va fi o provocare mai mult de jumătate din an să lucrezi afară, chiar dacă începem să eliminăm emisiile”.

Studiul folosește indexul căldurii, care ia în considerare atât temperatura aerului cât și umiditatea pentru a măsura impactul asupra oamenilor. „Aceste standarde au fost create mai întâi pentru cei care lucrează în spații închise, în locuri precum camera cazanelor, însă nu au fost gândite drept condiții care s-ar petrece în afară, în mediul înconjurător. Însă le vedem acum”, a spus Vargas Zeppetello, conform digi24.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Deci buhuhu la luna șuie! :)))))