G4Media.ro

Studiu: Vindecarea epilepsiei cu licurici și animale marine / Un nou posibil…

Sursa foto: Pixabay

Studiu: Vindecarea epilepsiei cu licurici și animale marine / Un nou posibil tratament descoperit de italieni

O echipă de la Institutul Italian de Tehnologie, în colaborare cu Irccs Ospedale Policlinico San Martino și Universitatea din Genova, testează un nou tratament pentru pacienții cu epilepsie rezistentă la medicamente. Ideea a funcționat într-un studiu, informează Corriere della Sera.

„Am exploatat un fenomen care este foarte comun în natură și l-am reinventat într-o formă complet diferită”, explică Elisabetta Colombo, cercetător la Centrul pentru Neuroștiință și Tehnologie Sinaptică al Institutului Italian de Tehnologie (IIT) și co-coordonator al noului proiect de tratare a epilepsiei care ia formă în laboratoarele IIT. Utilizând bioluminiscența, un fenomen tipic licuricilor și unor animale marine, cercetătorii au conceput un tratament pentru a trata hiperactivitatea neuronală tipică crizelor de epilepsie, destinat în special acelor pacienți la care terapia medicamentoasă nu funcționează și care, prin urmare, sunt supuși astăzi unor tratamente foarte invazive. Studiul se află încă în faza preclinică și necesită ani de investigații înainte de utilizarea la om, dar în prezent dă rezultate bune în testele in vitro.

Cu 550 de mii de cazuri în Italia și peste 50 de milioane la nivel mondial, epilepsia este una dintre cele mai răspândite boli neurologice, iar aproximativ o treime dintre pacienți nu răspund la terapia medicamentoasă. „Noi vizăm cazurile de epilepsie refractară la medicamente”, continuă Elisabetta Colombo.

„În aceste cazuri, neurochirurgul trebuie uneori să procedeze la îndepărtarea țesutului bolnav, o operație foarte invazivă care poate duce și la pierderi cognitive. Există tehnici mai recente, precum optogenetica, care exploatează modificarea genetică pentru a introduce opsine în neuroni, care reușesc să readucă activitatea neuronilor epileptici la un nivel fiziologic atunci când sunt expuși la stimulare luminoasă”, explică medicul.

Stimularea luminoasă din optogenetică este însă foarte invazivă, deoarece necesită introducerea de fibre optice în creier, ceea ce nu este necesar în cazul noii terapii, care utilizează enzimele specifice licuricilor și animalelor marine pentru a viza doar neuronii epileptici: o modificare genetică fără a fi necesară o intervenție chirurgicală invazivă pentru pacient, care intervine doar acolo unde este necesar. Pacientul primește o injecție localizată în zona afectată, iar terapia este declanșată cu un medicament intravenos.

Studiul, publicat în Nature Communications, a fost realizat de o echipă de cercetători de la Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) coordonată de Fabio Benfenati, în colaborare cu Irccs Ospedale Policlinico San Martino și Universitatea din Genova.

În prezent, studiul se află încă în faza de testare in vitro, astfel încât este imposibil de spus când ar putea fi utilizată terapia pentru tratarea cazurilor reale de epilepsie.

Dar munca cercetătorilor continuă, după cum explică Elisabetta Colombo: „Pe măsură ce fazele experimentale avansează, cercăm să realizăm un tratament care să fie din ce în ce mai puțin invaziv pentru pacient. Mult va depinde de finanțarea viitoare și, de asemenea, de măsurile de reglementare instituite pentru acest tip de tratament inovator”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.