G4Media.ro

STUDIU Violenţă domestică. Numărul ordinelor de protecţie a crescut în România pe…

sursa foto: Pixabay

STUDIU Violenţă domestică. Numărul ordinelor de protecţie a crescut în România pe fondul crizelor provocate de pandemie

Tragedia de le Neamţ de sâmbătă (un bărbat și-a înjunghiat fetițele gemene de numai 2 luni, rănind-o și pe soția lui ) readuce în atenţie violenţa domestică din România. Crima de la Neamț ar fi putut fi provocată fie de probleme psihice latente, fie de un episod de gelozie, totul pe fondul problemelor financiare, crede specialistul criminolog Dan Antonescu. „Agresându-i copiii, el a vrut să se răzbune pe soţia lui. Nu putem să excludem şi contextul social actual: criza economică, criza medicală, criza socială, toate acestea îşi pun amprenta. Din ce am înţeles, avea un magazin de termopane şi afacerea nu îi mergea bine deloc”, a declarat Dan Antonescu.

Avocata Giulia Crişan de la Fundaţia Anais, un ONG care luptă pentru victimele violenţei domestice, crede că, cel mai probabil, au mai existat episoade violente în familia de la Neamţ, dar că acestea nu au fost raportate.

Ea recomandă victimelor să vorbeasca despre problemele lor şi să anunţe poliţia din start, de la primele ameninţări sau jigniri, și să încerce să-i înregistreze pe agresori cu telefonul.

Potrivit statisticilor întocmite de ONG-uri de profil, numai în primele opt luni ale anului au fost emise de către poliție peste 7.100 de ordine de protecție provizorii și alte peste 6.900 ordine de protecție de către judecători. Mult mai multe ca anul trecut. Spre exemplu, în august 2021 au fost 1.321 de ordine faţă de 866 câte au fost în august anul trecut. Anual însă o treime dintre ordinele de protecție emise de judecători sunt încălcate şi se ajunge la tragedii.

Lucrurile s-ar putea schimba din martie anul viitor când se va implementa un sistem pilot de monitorizare electronică după ce legea a fost adoptată în mai acest an. Agresorul va purta o brăţară, iar victima un dispozitiv care o alertează şi anunţă Poliţia când agresorul se apropie la mai puţin de 500 de metri.

Sistemul a fost implementat în Spania din 2009 şi a fost folosit în peste 3000 de cazuri în care au fost evitate tragediile. Serviciul este externalizat, o companie numită Cometa urmăreşte monitorizările şi sună să vadă dacă victima este în siguranţă şi la poliţie să dea coordonatele. În cazul în care agresorul e într-o zonă fără semnal se trece de la GPS la monitorizare GSM cu ajutorul antenelor de telefonie. Precizia de localizare este de +/- 5 metri.

Dacă cineva din familia ta este violent cu tine sau te amenință pe tine sau pe copiii tăi, poți cere un ordin de protecție! Este nevoie să completezi o cerere tip, care se depune la Judecătoria de care aparții. Cererea poate fi introdusă personal sau, dacă ești de acord, de către o persoană de la serviciile sociale care se ocupă cu violența în familie, de un procuror sau de un polițist. Pentru obținerea unui ordin de protecție, este bine să ai (dar nu e obligatoriu) un certificat medico-legal (eliberat de unitatea de medicină legală), plângere penală înregistrată la poliție și martori care să spună în fața instanței ce s-a întâmplat”, informează centrul FILIA.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Parca pandemia a dus la cresterea numarului de nasteri, acum o dam in violenta domestica?
    Opriti pandemia.

  2. Va rog nu mai gasiti scuze caracterelor umane mizerabile. Pandemia nu e o justificare sa iti omori concetatenii.

  3. Nu o scapa nici ordinul de protectie nici politia nici Isus Cristos. O fac bucati si ma duc linistit in puscarie.

    • Unde o să devii fetiță pentru interlopi.