G4Media.ro

STUDIU Zborurile cu avionul în Europa devin periculoase? Pilot: Am observat dintr-odată…

Sursa foto: Twitter/@IATA

STUDIU Zborurile cu avionul în Europa devin periculoase? Pilot: Am observat dintr-odată că aveam ochii închiși. Când i-am deschis, am observat că era și cazul colegului meu

Aviația europeană a devenit mai puțin sigură în ultimii ani, potrivit unui studiu al Universității Karolinska din Suedia, relatează emisiunea olandeză Zembla.

Potrivit acesteia, piloții și echipajul de cabină lucrează uneori când sunt bolnavi sau prea obosiți, ceea ce constituie un pericol pentru siguranța zborului, transmite La Libre Belgique, citată de Rador Radio România.

Dintre cei 10.000 de piloți și membri ai echipajului chestionați, o treime consideră că aviația europeană devine din ce în ce mai puțin sigură decât înainte. În plus, 80% din echipajul de cabină și 66% dintre piloți consideră că condițiile lor de muncă s-au deteriorat în ultimii ani.

Cercetătorii indică faptul că aceste condiții de muncă sunt legate de „contracte atipice”, precum cele de „fake self-employed” /fals independenţi/ sau „zero ore”, în care un angajat lucrează la convocarea de către angajator. Aceste acorduri sunt mai puțin bine protejate din punct de vedere juridic decât contractele tradiționale, ceea ce împiedică piloții și însoțitorii de bord să raporteze boli sau oboseală excesivă, chiar dacă legea le impune să facă acest lucru.

Potrivit lui Zembla, există o cultură a fricii într-o serie de companii aeriene low-cost, ceea ce îi determină pe angajați să-și ascundă unele dintre probleme. În emisiune, de exemplu, unii piloți au recunoscut că au adormit în timpul anumitor zboruri. „Am observat dintr-odată că aveam ochii închiși. Când i-am deschis, am observat că era și cazul colegului meu”, a spus un pilot într-un interviu.

Nici Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) nu ia suficient de în serios rapoartele despre incidente sau riscuri de siguranță, spun sindicatele europene ale personalului navigant.

Sursa: La Libre Belgique/ Rador Radio România/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Firea umana este de asa natura ca nu se va schimba mare lucru pana nu se intampla un eveniment care sa zguduie societatea suficient de tare ( in cazul de fata, o coliziune, o eroare de bord ignorata, o defectiune nedetectata de tehnicieni samd ).