Studiul Atos privind Locul de Muncă Sustenabil: durata de viață a dispozitivelor IT se poate dubla. Donații în școlile din România
Atos, lider global în soluții pentru transformarea digitală, și-a extins angajamentul față de un mediu digital sustenabil prin implementarea unor studii inovatoare care dovedesc că durata de viață a dispozitivelor poate fi dublată, fără a afecta satisfacția utilizatorilor. De asemenea, Atos România contribuie activ la dezvoltarea comunităților printr-un program educațional destinat elevilor și studenților, ce include recondiționarea și donarea de echipamente IT.
Analiza Atos privind Locul de Muncă Sustenabil, făcută publică în noiembrie 2024, arată că o abordare bazată pe starea și datele dispozitivelor, susținută de procese de recondiționare, poate extinde durata de viață a acestora la 8-10 ani, comparativ cu ciclul standard de 3-5 ani. Acest lucru se traduce printr-o reducere semnificativă a emisiilor de carbon. Până la 79% din amprenta de carbon a unui laptop este generată în timpul fabricării sale, fiecare dispozitiv producând aproximativ 338 de kg. de CO2 echivalent înainte de utilizare.
Implementare locală de succes: recondiționarea și donarea echipamentelor IT
În cadrul unui program educațional derulat de Atos România, sistemul de recondiționare a laptopurilor, calculatoarelor și monitoarelor utilizate de angajați a fost implementat cu succes. Astfel, 344 de notebook-uri și monitoare au fost recondiționate și updatate cu tehnologie modernă, fiind donate către mai multe școli, licee și facultăți din Timișoara. Instituțiile din Timișoara care au beneficiat de donații sunt: Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon”, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Liceul „Grigore Moisil”, Colegiul Național „C.D. Loga”, Școala Chișoda, Școala Generală „Voiteg”, Universitatea Politehnică Timișoara. Pe lângă sistemul de educație, Atos a oferit donații în laptopuri și către Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara.
Ligia Ardelean, CEO Atos România: „Investiția în educație, în tinerele generații, este cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a societății, iar tehnologia joacă un rol esențial din acest punct de vedere. Companiile, ca părți vii ale societății, au și rolul de a sprijini instituțiile de învățământ și mediul academic în acest demers. Prin programul de recondiționare și donație de echipamente IT, Atos România își propune să răspundă atât nevoilor profesionale ale tinerelor generații, cât și necesității unui ecosistem digital sustenabil, contribuind astfel la un viitor mai bun pentru comunitate și mediu”.
Prof. Cerasela Bociu, director Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara: „Liceul nostru, orientat spre matematică și informatică, se concentrează pe acoperirea nevoilor reale de învățare ale elevilor. Cu șase laboratoare de informatică, dotarea cu tehnologie modernă este esențială, astfel încât să putem forma generații excelente de specialiști în domeniul IT. Din acest motiv, colaborarea cu Atos, care ne-a oferit deja o primă donație de laptopuri, contribuie semnificativ la mediul educațional performant pe care ne străduim să îl menținem pentru elevii noștri”.
Raportul Atos, intitulat „Creșterea sustenabilității mediului digital de lucru: o strategie bazată pe date pentru a accelera progresul împreună”, scoate în evidență risipa endemică din industria IT și propune soluții concrete pentru extinderea duratei de viață a echipamentelor fără a compromite performanța. Conform studiului, ajustarea ciclului de reînnoire de la 3 la 4 ani poate reduce emisiile asociate cu 25%. Analiza dezvăluie că 76% dintre laptopurile organizațiilor mari pot fi recondiționate. Restul de 24% ar putea fi recondiționate sau reciclate pentru a sprijini economia circulară.
Studiul Atos subliniază rolul esențial pe care angajații îl pot avea în sustenabilitatea IT. 75% dintre angajați au indicat că ar fi dispuși să păstreze dispozitivele mai mult timp dacă ar cunoaște beneficiile ecologice. Cu toate acestea, 16% dintre dispozitive rămân pornite continuu, evidențiind necesitatea creșterii conștientizării angajaților în privința practicilor de economisire a energiei. De asemenea, intensitatea carbonului poate fluctua de până la 2,3 ori pe parcursul unei zile, sugerând că informarea utilizatorilor despre momentele optime de utilizare a rețelei electrice și trecerea pe baterie ar putea îmbunătăți eficiența energetică.
Datele mai arată că 57% din emisiile de carbon ale sectorului TIC provin de la dispozitive și mediile de lucru. Atos a analizat 28,5 milioane de dispozitive utilizate de organizații medii și mari, împreună cu partenerii săi Nexthink, Tier1 și Circular Computing, pentru a oferi recomandări esențiale în vederea creșterii sustenabilității IT.
Leon Gilbert, Vicepreședinte Senior Digital Workplace, Atos: „Am dorit să valorificăm cantitățile vaste de date disponibile pentru Atos și partenerii noștri, pentru a provoca convențiile și a identifica noi oportunități pentru companii și furnizorii lor de servicii IT. Unele descoperiri i-au surprins chiar și pe experții noștri. Putem vedea acum cum valoarea financiară, ecologică și socială a fiecărui dispozitiv poate fi crescută, oferind în același timp o experiență plăcută utilizatorilor.”
David Welling, Lider al Guvernanței Sustenabilității IT la National Grid: „În cadrul propriei noastre organizații, ne propunem să folosim datele din acest studiu pentru a impulsiona schimbări strategice de comportament. Astăzi, puțini dintre noi s-ar gândi să folosească laptopurile pentru a influența variația cererii din rețea. Însă nimeni nu ezită să-și încarce vehiculul electric peste noapte, când cererea este mai mică și energia este mai verde. Dacă reușim să corelăm această flexibilitate a cererii cu TIC, avem o adevărată oportunitate de a schimba fundamental emisiile de gaze cu efect de seră ale întregului sistem energetic, la nivelul țărilor întregi.”
În concluzie, studiul Atos subliniază că implementarea managementului sustenabil, a proceselor și a practicilor în mediul de lucru nu trebuie să fie un proces îndelungat sau costisitor. Dimpotrivă, organizațiile pot beneficia rapid de pe urma informațiilor oferite în studiu. De asemenea, Atos afirmă că „ceea ce putem măsura, putem schimba”, fapt care subliniază importanța datelor cuprinzătoare și în timp real pentru a progresa în direcția obiectivelor de mediu.
Echipele Atos oferă soluții complete pentru experiența angajaților prin intermediul instrumentelor de colaborare digitală și a soluțiilor de productivitate, precum și prin servicii inteligente de asistență pentru clienți. Suita de mediu digital sustenabil Atos include peste 20 de servicii și soluții „Tech for Good”, care acoperă criterii de valoare socială și accesibilitate, precum și analize de date și interfețe utilizator. În martie 2024, Gartner a poziționat Atos ca lider în Quadrantul Magic 2024 pentru Serviciile de Mediu Digital Externalizate (ODWS) pentru a opta oară consecutiv.
Despre Atos
Grupul Atos este lider global în transformarea digitală, având 82.000 de angajați și un venit anual de 10 miliarde de euro. Fiind numărul unu în Europa în domeniul securității cibernetice, cloud-ului și calculului de înaltă performanță, Atos oferă soluții personalizate de tip end-to-end pentru toate industriile din 69 de țări, inclusiv în România. Ca pionier în servicii și produse de decarbonizare, Atos se angajează să asigure un mediu digital sigur și decarbonizat pentru clienții săi. Atos este o SE (Societas Europaea) și este listată pe Euronext Paris.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank