Stupefiant: Unul dintre motivele pentru care un judecător a suspendat analiza doctoratului premierului Ciucă a fost ”nevoia de stabilitate în conducerea executivă a statului.” Unele fragmente din sentință sunt plagiate din alte sentințe
Infamul ”Vrem liniște” folosit de fostul președinte Ion Iliescu și foștii comuniști, în anii 90, pentru a le ascunde intenția de a captura Statul, a fost reutilizat de judecătorul Ionela Tudor de la Curtea de Apel București pentru a suspenda efectele înregistrării unor sesizări de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Judecătorul Tudor a negat independența actului de justiție de cel politic, recunoscând că a admis cererea de suspendare a analizei și pentru că România are nevoie de stabilitate, iar chestiunea plagiatului lui Ciucă ar putea servi intereselor adversarilor politici ai acestuia. G4Media.ro a descoperit, în motivarea sentinței, fragmente copiate, cuvânt cu cuvânt, din alte sentințe disponibile public.
În decizia luată de judecătorul Ionela Tudor pe 1 martie, decizie a cărei motivare a fost făcută public astăzi, se indică o argumentație cel puțin bizară:
”Astfel, luând în considerare, contextul social şi politic în care s-a desfăşurat procesul de verificare al tezei de doctorat, chiar până ca CNADTCU, respectiv instanţa de judecată să se pronunţe asupra veridicităţii susţinerilor invocate prin sesizări, Curtea apreciază că reclamantul a suferit un prejudiciu prin aceea că, pe lângă faptul că sesizările nu au respectat condiţiile prevăzute de art. 3 din Anexa nr.3 a OMEC nr. 5229/2020, pct. c) şi d), acestea nu conţin o analiză personală, motivată şi sprijinită pe probe a celor care au formulat sesizările.
Totodată, luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.
De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României.”
Din cele 31 de pagini ale deciziei reiese că nici măcar avocații lui Ciucă nu au invocat aceste motive în solicitarea de suspendare, vorbind doar la modul general despre ”prejudiciile de imagine” ale clientului lor. În plus, aceste fragmente indică, fără putință de tăgadă, faptul că magistratul a luat în considerare argumente care nu au legătură cu cauza, ci reprezintă o excedere spre spectrul politic. În plus, grijuliu, magistratul a sărit în apărarea lui Ciucă în disputa cu ”adversarii politici”, care ar putea folosi chestiunea plagiatului ca ”armă”.
În rest, temeiul admiterii acțiunii premierului s-a bazat pe interpretarea unor chestiuni tehnice, magistratul Tudor dând dreptate avocaților acestuia de a susține că sesizările de plagiat nu respectau chestiuni de formă. Astfel, cei care au depus sesizările au preluat documentarea Emiliei Șercan, cea care a dezvăluit, pe 18 ianuarie, faptul că mare parte din teza lui Ciucă este plagiată, și nu au indicat sursele proprii de documentare şi nici motivarea personală cu privire la sesizarea formulată, ceea ce, în accepțiunea judecătoarei Tudor, a făcut ca aceste sesizări să fie nelegale.
De precizat că, anterior, CNATDCU a avut pe masă mai multe sesizări formulate pe baza textelor scrise de Șercan și a confirmat aspectele, retrăgând mai multe titluri de doctor. Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, instituția care le-a înregistrat, a explicat, la rândul ei, că din 2016 a procedat la fel în cazul tuturor sesizărilor, fără obiecții din partea Ministerului Educației sau a celor reclamați, dar acest argument nu a fost luat în considerare de judecător. La 15 zile după primirea motivării, Unitatea Executivă poate depune recurs.
Din verificările G4Media.ro, reiese că, la rândul ei, judecătoarea Ionela Tudor a preluat în decizia de motivare din dosarul Ciucă fragmente, integral sau prin reformulare, din alte decizii judecătorești, fără a preciza sursa.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
104 comentarii