Stupoare în Elveția: Washingtonul limitează accesul confederației la cipurile informatice de inteligență artificială
În Elveția, cipurile informatice de inteligență artificială sunt utilizate pe scară largă în cercetarea academică și de către cercetători. Or, Elveția a fost plasată de Washington într-un nou grup de țări care va continua să primească cipuri, dar în cantități limitate, explică consilierul federal Guy Parmelin într-un interviu acordat „NZZ am Sonntag”, potrivit Rador Radio România.
Clasificarea decisă de administrația Trump „este greu de înțeles”, a subliniat el. Guy Parmelin vorbește despre un „autogol” pentru Washington. În politehnicile federale, cu aceste cipuri sunt produse inovații care sunt importante și pentru americani, explică el.
Discuțiile pe acest subiect au început deja cu Statele Unite. Scopul este de a putea include Confederația în grupul de țări care beneficiază de acces nelimitat.
Acces blocat pentru China
Washingtonul consideră doar 18 țări ca fiind aliați de încredere și demne să primească acces nelimitat la aceste cipuri informatice foarte puternice, scrie RTS pe site-ul său. Este cazul Franței, Germaniei și Japoniei. Aceste cipuri sunt produse numai de companii americane.
Nu s-a dat nicio explicație individuală pentru a justifica excluderea Confederației sau a altor țări. „Trebuie să înțelegem mai întâi motivele” acestei decizii, subliniază șeful Departamentului Federal pentru Afaceri Economice, Educație și Cercetare (DEAER). „Există probleme de securitate? Se doreşte încetinirea dezvoltării în Elveția?”, se întreabă el.
Potrivit RTS, obiectivul principal al acestui regulament pare să fie blocarea accesului la această tehnologie de ultimă oră pentru țările rivale, în special China. Statele Unite caută nu numai să reducă exporturile, ci și să împiedice companiile chineze să eludeze restricțiile prin utilizarea filialelor din străinătate.
Refuzul impozitării minimale
Guy Parmelin a revenit și la decizia lui Donald Trump de a nu introduce impozitarea minimă a multinaționalelor, dorită de OCDE. „Vor fi consecințe dacă americanii nu participă”, a spus el, care abordase deja acest subiect săptămâna aceasta la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos (GR).
Acestea vor afecta Confederația, cantoanele și întreprinderile. „Dar nu trebuie să fim naivi. Dacă regulile jocului se schimbă brusc, Consiliul Federal va discuta și consecințele pentru Elveția”, a spus el.
Sursa: LE TEMPS / Rador Radio România / Traducerea: Gabriela Sîrbu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii