SUA acuză Rusia că blochează prelungirea misiunii OSCE în Ucraina: „Este iresponsabil şi nejustificat / Nimeni nu va uita niciodată acţiunile Federaţiei Ruse”
SUA au denunţat energic joi blocarea de către Rusia a prelungirii misiunii de observare a OSCE în Ucraina, misiune care din 2014 a monitorizat respectarea încetării focului în Donbas şi al cărei mandat, ce necesită să fie aprobat anual, expiră joi, relatează AFP şi EFE, citată de Agerpres.
„Este profund regretabil că Rusia a blocat consensul asupra prelungirii mandatului misiunii speciale de observatori în Ucraina”, după opt ani de mandat, a declarat ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, vorbind în Consiliul permanent al organizaţiei.
„Este iresponsabil şi nejustificat”, a adăugat el, conform transcriptului discursului său publicat joi pe site-ul internet al reprezentanţei diplomatice americane pe lângă Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
„Nimeni nu va uita niciodată acţiunile Federaţiei Ruse care ne-au adus astăzi în acest punct: continuarea unui război de agresiune neprovocat şi barbar împotriva Ucrainei”, a declarat diplomatul american.
Carpenter a afirmat că, de când Rusia a ocupat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, misiunea OSCE „a contribuit la reducerea tensiunii”.
Surprinsă de invazia rusă la 24 februarie, OSCE a evacuat totuşi în zilele următoare mai multe sute de observatori provenind din zeci de ţări, care supravegheau încetarea focului după 2014 între Ucraina şi cele două regiuni separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.
Singura instituţie internaţională pentru documentare asupra situaţiei pe teren, OSCE spera să se poată întoarce în Ucraina când condiţiile de securitate ar putea fi garantate pentru personalul său.
Moscova îi aprobase desfăşurarea în cadrul acordurilor de pace din 2014, validate de ONU.
Doi observatori au murit în cadrul acestei operaţiuni. Americanul Joseph Stone a fost ucis de o explozie în 2017 şi ucraineanca Marina Fenina a murit în cursul bombardamentelor asupra Harkovului la 1 martie.
OSCE îşi are sediul la Viena, în Austria, după instituirea sa în 1975, în plin Război rece, pentru a favoriza dialogul Est-Vest.
Din ea fac parte în prezent 57 de state membre, între care atât ţări NATO, cât şi cele aflate pe orbita Rusiei.
Spre deosebire de negocierile diplomatice de la Minsk din 2014, OSCE nu a fost asociată celor care se desfăşoară în prezent între Rusia şi Ucraina sub egida Turciei.
Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank