SUA anunță că au finalizat construcţia digului temporar pentru ajutoarele în Gaza/ Condiţiile meteo nu permit încă instalarea
Armata americană a finalizat construcţia digului temporar pentru livrarea de ajutoare în Gaza, dar condiţiile meteorologice arată că în prezent nu este sigur să se mute instalaţia, realizată din două părţi, a declarat marţi Pentagonul, transmite AFP, citată de News.ro.
Digul – pe care armata americană a început să îl construiască luna trecută şi care va costa cel puţin 320 de milioane de dolari – are ca scop creşterea livrărilor de asistenţă umanitară extrem de necesară în Gaza, care a fost devastată de şapte luni de operaţiuni israeliene împotriva teroriștilor Hamas.
„Începând de astăzi, construcţia celor două porţiuni ale JLOTS – debarcaderul plutitor şi debarcaderul Trident – sunt finalizate şi aşteaptă deplasarea finală în largul mării”, a declarat jurnaliştilor adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, folosind acronimul pentru Joint Logistics Over-the-Shore, denumirea oficială a capacităţii debarcaderului.
„Astăzi sunt încă prognozate vânturi puternice şi valuri mari, care provoacă condiţii nesigure pentru mutarea componentelor JLOTS. Aşadar, secţiunile digului şi navele militare implicate în construcţia acestuia sunt încă poziţionate în portul Ashdod”, în Israel, a declarat Singh.
Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) „este pregătit să mute digul pe poziţie în viitorul apropiat”, a adăugat ea.
Navele şi digul în construcţie au fost mutate în port din cauza vremii nefavorabile de săptămâna trecută. Odată ce vremea se va îndrepta, digul va fi ancorat la ţărmul din Gaza de către soldaţii israelieni, menţinând trupele americane la sol.
O nouă lansare aeriană din SUA
Ajutoarele vor fi apoi transportate cu ajutorul unor nave comerciale către o platformă plutitoare în largul coastei Gaza, unde vor fi transferate pe nave mai mici, aduse la chei şi duse pe uscat cu un camion pentru a fi distribuite.
Planurile pentru debarcader au fost anunţate pentru prima dată de preşedintele american Joe Biden la începutul lunii martie, în condiţiile în care Israelul a blocat livrările de asistenţă pe uscat, iar trupele şi navele armatei americane au pornit în curând într-o lungă călătorie în Marea Mediterană pentru a construi debarcaderul.
După aproximativ două luni, situaţia umanitară din Gaza rămâne gravă. Naţiunile Unite au declarat marţi că Israelul i-a refuzat accesul la punctul de trecere Rafah – punctul cheie de intrare a ajutoarelor în teritoriul asediat.
Casa Albă a declarat că închiderea punctului de trecere Rafah şi a celuilalt punct de trecere principal, Karem Shalom, este „inacceptabilă” şi trebuie să fie anulată.
Pe lângă încercarea de a stabili un coridor maritim pentru transporturile de ajutor, Statele Unite au livrat asistenţă şi pe calea aerului.
CENTCOM a declarat că avioanele cargo americane C-130 au lansat marţi peste 25.000 de raţii militare de tip „Meal Ready To Eat” în Gaza, în cadrul unei operaţiuni comune care a livrat, de asemenea, echivalentul a peste 13.000 de mese de provizii alimentare iordaniene.
„Până în prezent, SUA au paraşutat 1.200 de tone de asistenţă umanitară”, a precizat CENTCOM într-o declaraţie.
Războiul cel mai sângeros din istoria Gaza a izbucnit în urma atacului fără precedent al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a peste 1 170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unei numărători AFP a cifrelor oficiale israeliene.
Ofensiva de represalii a Israelului a ucis cel puţin 34.789 de persoane în Gaza, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank