G4Media.ro

SUA ar urma să impună sancţiuni împotriva a 500 de ţinte care…

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

SUA ar urma să impună sancţiuni împotriva a 500 de ţinte care vizează Rusia, în urma morții lui Alexei Navalnîi

Statele Unite va impune sancţiuni împotriva a peste 500 de ţinte, vineri, într-o acţiune care marchează împlinirea a doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat, într-un interviu pentru Reuters, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, transmite News.ro.

Acţiunea, în parteneriat cu alte ţări, va viza complexul industrial militar al Rusiei şi companii din ţări terţe care facilitează accesul Rusiei la mărfurile pe care le vrea, a afirmat Adeyemo, în contextul în care Washingtonul urmăreşte să tragă la răspundere Rusia pentru război şi pentru moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi.

”Mâine vom emite sute de sancţiuni doar aici, în Statele Unite, dar este important să ne amintim că nu doar America face aceste acţiuni”, a spus Adeyemo, în interviul acordat Reuters joi.

Pachetul va fi cel mai recent din mii de sancţiuni vizând Moscova anunţate de Statele Unite şi aliaţii săi în urma invadării Ucrainei de către Rusia, în 2022, ceea ce a dus la moartea a zeci de mii de oameni şi la distrugerea unor oraşe.

Noile sancţiuni vin în contextul în care SUA şi aliaţii săi doresc să menţină presiunea asupra Rusiei, în pofida îndoielilor cu privire la aprobarea de către Congresul SUA a unor noi pachete de asistenţă de securitate pentru Kiev.    

Administraţia preşedintelui Joe Biden a epuizat banii aprobaţi anterior pentru Ucraina şi o solicitare pentru fonduri suplimentare trenează în Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani.

”Sancţiunile şi controlul exporturilor sunt îndreptate spre a încetini Rusia, a face mai dificil pentru ei să ducă războiul pe care l-au ales în Ucraina”, a spus Adeyemo.

”Dar în cele din urmă, pentru a grăbi ucraina, pentru a le da posibilitatea de a se apăra, Congresul trebuie să acţioneze în sensul de a da Ucranei resursele de care are nevoie şi armele de care are nevoie”, a adăugat acesta.

Experţii au avertizat că sancţiunile nu sunt suficiente pentru a opri atacurile Moscovei.

”Ceea ce face Congresul pentru a trece noi pachete de asistenţă militară pentru Ucraina va conta mult, mult mai mult decât orice s-ar putea face în ceea ce priveşte sancţinile”, a afirmat Peter Harrell, un fost oficial al Consiliului Naţional de Securitate.

În decembrie, Departamentul Trezoreriei a afirmat că economia Rusiei a fost lovită de sancţiuni, contractându-se cu 2,1% în 2022.

Economia Rusiei este cu peste 5% mai mică decât a fost prognozat anterior, a declarat, pe site-ul Trezoreriei, Rachel Lyngaas, economistul şef privind sancţiunile.

Totuşi, economia Rusiei a avut performanţe deasupra aşteptărilor, Fondul Monetar Internaţional prognozând, în ianuarie, o creştere a PIB de 2,6% pentru 2024 – cu 1,5 puncte procentuale mai mult faţă de estimările din octombrie – după o creştere de 3% în 2023.

Joi, purtătorul de cuvânt al FMI Julie Kozack a declarat că este ”clar că Rusia este acum într-o economie de război”, cu cheltuieli militare care sporesc producţia de arme, transferuri sociale guvernamentale care sprijină consumul şi inflaţie csre creşte, în pofida declinului din alte părţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sanctiunile astea conteaza cat o piuscatura de tantar, mai bine puneti mana pe bate si trageti rusilor o mama de bataie, s-o tina rusii minte 100 de ani de acum incolo!!!….