G4Media.ro

SUA au alertat în secret Iranul înainte de atacul terorist al Statului…

Sursa foto: Twitter / X.com – Khamenei.ir

SUA au alertat în secret Iranul înainte de atacul terorist al Statului Islamic din 3 ianuarie – Wall Street Journal

Statele Unite au avertizat în secret Iranul că Statul Islamic se pregătea să comită atacul terorist din 3 ianuarie, care a ucis peste 80 de iranieni într-un dublu atentat sinucigaș coordonat, au declarat oficiali americani pentru The Wall Street Journal.

Alerta confidențială a venit după ce SUA au obținut informații potrivit cărora filiala din Afganistan a Statului Islamic, ISIS-Khorasan, cunoscută sub numele de ISIS-K, plănuia să atace Iranul, au declarat aceștia.

Oficialii americani au declarat că informațiile transmise Iranului au fost suficient de specifice cu privire la locație și suficient de oportune încât s-ar fi putut dovedi utile Teheranului pentru a zădărnici atacul din 3 ianuarie sau cel puțin pentru a micșora numărul de victime.

Cu toate acestea, Iranul nu a reușit să împiedice atentatele sinucigașe cu bombă din orașul Kerman, atentate care au vizat mulțimea ce comemora aniversarea morții lui Qassem Soleimani, comandantul forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice. Soleimani a fost ucis într-un atac cu dronă în ianuarie 2020 în apropierea aeroportului din Bagdad, ordonat de președintele de atunci Donald Trump.

„Înainte de atacul terorist al ISIS din 3 ianuarie 2024, în Kerman, Iran, guvernul SUA a furnizat Iranului un avertisment privat că există o amenințare teroristă în interiorul granițelor iraniene”, a declarat un oficial american pentru WSJ. „Guvernul SUA a urmat o politică de lungă durată privind „datoria de a avertiza”, care a fost pusă în aplicare în toate administrațiile pentru a avertiza guvernele împotriva unor potențiale amenințări letale. Oferim aceste avertismente în parte pentru că nu dorim să vedem vieți nevinovate pierdute în atacuri teroriste”.

Oficialii americani au refuzat să spună ce canale au fost folosite pentru a avertiza Iranul sau să divulge detalii despre informațiile transmise. De asemenea, nu au spus nici dacă este pentru prima dată când Washingtonul transmite un astfel de avertisment regimului iranian.

Oficialii iranieni nu au răspuns Statelor Unite în legătură cu avertismentul, a declarat un oficial american. Nu a fost clar de ce iranienii nu au reușit să oprească sau să atenueze atacul, au declarat mai mulți oficiali.

Statele Unite împărtășesc în mod obișnuit avertismente privind o potențială activitate teroristă cu aliații și partenerii. În unele cazuri, îi avertizează chiar și pe potențialii adversari. În decembrie 2019, președintele rus Vladimir Putin i-a mulțumit președintelui Trump pentru schimbul de informații care a ajutat Kremlinul să zădărnicească un complot în Sankt Petersburg.

Atentatele cu bombă din Kerman, care au ucis 84 de iranieni și au rănit alte sute, au fost cel mai grav atac terorist în interiorul Iranului de la Revoluția iraniană din 1979.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea după atac, afirmând că doi dintre agenții săi au detonat centuri explozive. Ideologia Statului Islamic, o grupare sunnită de linie dură, îi consideră pe musulmanii șiiți, majoritatea populației iraniene.

O directivă a comunității de informații americane cunoscută sub numele de „obligația de a avertiza” cere agențiilor de spionaj să avertizeze victimele vizate, atât cetățeni americani, cât și non-americani, dacă sunt ținta unui atac terorist. Există excepții, inclusiv în cazul în care victimele vizate sunt ele însele teroriști sau criminali sau dacă emiterea unui avertisment ar pune în pericol personalul guvernamental american sau aliat, sau operațiunile de informații sau militare.

Un fost oficial american a declarat că ar putea exista o serie de motive pentru care Washingtonul a avertizat Iranul. Pe lângă protejarea civililor nevinovați, un astfel de avertisment ar putea fi menit să împiedice Teheranul să răspundă la atac într-un mod care ar putea crea o instabilitate suplimentară în regiune și ar putea submina interesele SUA.

Alți foști oficiali au declarat că furnizarea unui astfel de avertisment ar putea fi, de asemenea, o modalitate de a stimula dialogul pe teme de politică externă.

„Cu Iranul, lucrurile devin gri”, a declarat fostul ofițer CIA Douglas London, deoarece SUA a desemnat Garda Revoluționară iraniană drept organizație teroristă străină și, cu toate acestea, majoritatea victimelor vizate de atacul ISIS-K erau civili.

London, care a lucrat în cadrul agenției de spionaj în domeniul contraterorismului, inclusiv în probleme legate de obligația de a avertiza, a declarat că decizia de a anunța Iranul a fost probabil luată de înalți oficiali de la Casa Albă și CIA. Transmiterea informațiilor, a spus el, a permis Statelor Unite să se situeze la un nivel moral superior și ar putea avea, de asemenea, scopul de a încuraja Iranul să fie receptiv la a trata cu Washingtonul în anumite chestiuni de securitate.

În cadrul guvernului american, avertismentul adresat Iranului a fost un secret atent păzit, a declarat un oficial american, sugerând că Washingtonul a încercat să minimizeze riscul ca contactul său cu Teheranul, chiar și indirect, să fie dezvăluit.

Atentatele cu bombă de la ISIS-K au reprezentat o enigmă pentru liderii de linie dură ai Iranului, care au prezentat SUA și Israelul ca fiind dușmanii de durată ai regimului.

După ce ISIS-K și-a asumat responsabilitatea pentru atac, Iranul a tras, la 15 ianuarie, patru rachete balistice Kheibar Shekan asupra unor ținte despre care Teheranul a afirmat că au legătură cu Statul Islamic în provincia siriană Idlib. Tragând din provincia iraniană Khuzestan, a fost cel mai lung atac cu rachete al Iranului, potrivit comandantului forței aerospațiale IRGC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...