SUA vor să se retragă din tratatul ”Cer deschis”, după 65 de ani, denunțând încălcarea repetată a pactului de către Rusia. Tratatul permite survolul teritoriilor de către aeronave de observație neînarmate
Statele Unite şi-au anunţat intenţia de a se retrage din tratatul internaţional Cer Deschis, informează joi Reuters, citând oficiali care au dorit să îşi păstreze anonimatul, transmite Agerpres.ro. Decizia va intra în vigoare peste şase luni, iar motivul este că Rusia a încălcat de mai multe ori prevederile acordului.
Tratatul – la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.
Oficiali de rang înalt din administraţia SUA au precizat într-o discuţie cu un grup restrâns de reporteri că retragerea va respecta termenii tratatului. Unul dintre ei a afirmat că după un proces de revizuire care a durat şase luni ‘a devenit evident că nu mai este în interesul Americii să rămână parte a tratatului Cer Deschis’, deoarece Rusia încalcă acordul şi îl aplică în moduri care pot contribui la ameninţări militare la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor lor.
SUA s-au retras anul trecut şi din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia.
Oficialii citaţi au dezvăluit că Washingtonul a început în schimb noi negocieri cu Moscova în domeniul nuclear. Potrivit unuia dintre ei, obiectivul este ‘crearea următoarei generaţii de măsuri de control al armelor nucleare’, iar Statele Unite îşi menţin angajamentele privind controlul armamentului, securitatea în Europa şi faţă de ‘un viitor care restricţionează semnificativ armele nucleare’. El a adăugat că ‘Rusia va fi răspunzătoare de respectarea acordurilor viitoare’.
Tratatul Cer Deschis a fost propus iniţial de preşedintele american Dwight Eisenhower în 1955. Acordul a fost semnat în cele din urmă de Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, începând din 1992, şi a intrat în vigoare în 2002.
sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii