SUA au renunțat să mai trimită în această săptămână două nave de război în Marea Neagră
Presa din Turcia, citată de Reuters, susține că ambasada SUA la Ankara a informat săptămâna trecută ministerul de Externe al Turciei cu privire la intenția de a aduce în Marea Neagră două nave de luptă, dar nu a mai transmis ulterior alte notificări către Ankara, relatează Biziday.
Oficialii americani au spus că Turcia ar fi putut înțelege greșit notificarea inițială. Ei susțin că desfășurarea nu a fost niciodată confirmată, iar Statele Unite notifică frecvent Turcia pentru potențialul acces la Marea Neagră, dar o cerere nu înseamnă neapărat că navele sale vor trece în mod obligatoriu prin strâmtori, ci mai degrabă se asigură că, dacă situația impune desfășurarea rapidă, au deja aprobarea necesară.
Washingtonul și NATO au fost alarmate de acumularea militară rusească de la granițele Ucrainei și din Crimeea. După ce Turcia a anunțat, săptămâna trecută, că americanii vor trimite două nave de război în Marea Neagră, Rusia a numit intenția ca fiind o provocare neprietenoasă, și a avertizat SUA ca navele sale să stea la mare distanță de Ucraina și de Crimeea, relatează Biziday.
Surse diplomatice turce au declarat că trecerea unei prime nave americane, planificată să aibă loc miercuri, nu a avut loc, transmite AFP, citată de Agerpres.
Potrivit agenţiei de ştiri Anadolu, care citează alţi oficiali turci, trecerea navelor programate pentru miercuri şi joi a fost anulată, iar Ankara nu a fost informată cu privire la o posibilă amânare a acestei desfăşurări.
Autorităţile turce anunţaseră săptămâna trecută că au fost notificate de Statele Unite cu privire la trecerea spre Marea Neagră, pe 14 şi 15 aprilie, a două nave de război prin Strâmtorile Bosfor şi Dardanele.
Convenţia de la Montreux din 1936, care reglementează traficul prin aceste strâmtori, obligă statele care nu se învecinează cu Marea Neagră să anunţe cu 15 zile înainte trecerea navelor lor.
Anunţul desfăşurării navelor americane a venit pe fondul creşterii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, iar decizia de a trimite nave de război în Marea Neagră a fost percepută ca un semnal al sprijinului Washingtonului faţă de Kiev.
Anularea acestei manevre are loc la o zi după conversaţia telefonică dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin, relatează Agerpres.
sursa foto: Newsfront.info
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii