SUA avertizează că dinspre Rusia sună „tobele războiului” împotriva Ucrainei / Se estimează că negocierile se vor termina fără progrese semnificative
Un înalt oficial american a avertizat joi că „tobele războiului sună foarte tare” după întâlnirile diplomatice eșuate între Occident și Rusia, care s-au încheiat joi, după o săptămână de discuții intense, relatează CNN.
Efortul s-a încheiat fără progrese clare asupra zecilor de mii de trupe rusești adunate la granița cu Ucraina, lăsând îndoieli în privința viitoarelor întâlniri diplomatice pentru detensionare, dat fiind că oficialii ruși sugerează că s-ar putea îndrepta în curând spre opțiuni militare.
Atât oficialii americani, cât și cei ruși s-au declarat pesimiști în legătură cu discuțiile care au urmat întâlnirii de joi, de la Viena, de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
A fost cea de-a treia întâlnire care a încheiat o săptămână de întâlniri intense prin care Statele Unite și aliații săi din NATO sperau că vor putea încuraja Rusia să urmeze o cale de „de-escaladare și diplomație”, mai degrabă decât să mobilizeze zecile de mii de trupe ruse a căror prezență a crescut de-a lungul frontierelor cu Ucraina.
Oficialii ruși au reacționat însă cu frustrare și nerăbdare în urma întâlnirilor, sugerând că sunt gata să abandoneze discuțiile după refuzul SUA și al NATO de a accepta cerințele-cheie ale Moscovei: o garanție că Ucraina nu va adera niciodată la NATO și că alianța oprește extinderea sa în Europa de Est. SUA și aliații săi din NATO au spus în mod repetat că astfel de propuneri nu sunt negociabile.
Vice-ministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a sugerat că discuțiile au ajuns într-un „punct mort”, deoarece SUA și NATO nu vor răspunde cererilor Moscovei. Riabkov a spus că nu vede un motiv pentru ca cele două părți să continue discuțiile, chiar dacă SUA au sugerat că discuțiile vor continua și după această săptămână.
După sesiunea de joi, ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, le-a spus reporterilor că „tobele războiului sună tare, iar retorica a devenit destul de stridentă”
„Trebuie să luăm asta foarte în serios”, a declarat Carpenter despre trupele rusești aflate de-a lungul graniței cu Ucraina. „Trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea unei escaladări”, a subliniat el.
Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, președintele în exercițiu al OSCE, a avertizat după întâlnirea de joi că „riscul de război în zona OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”.
Eforturile diplomatice din această săptămână, care au inclus sesiuni separate între Rusia și SUA, NATO și OSCE, au avut ca scop retragerea Rusiei de la o potențială invazie a Ucrainei. Dar Rusia nu s-a angajat să retragă cei peste 100.000 de militari staționați acum de-a lungul graniței ucrainene, iar armata rusă a desfășurat exerciții cu muniție reală în apropierea frontierea în această săptămână, în timp ce discuțiile NATO-Rusia erau în desfășurare.
Înalți oficiali ai administrației Biden au precizat că se așteaptă ca discuțiile să continue în viitorul apropiat, fără a oferi detalii despre cum ar putea arăta acele discuții.
La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat joi că cererile SUA sunt „inacceptabile”.
„Nu cred că trebuie să explicăm cât de absolut inacceptabile sunt astfel de cereri și, desigur, nici nu le vom discuta”, a spus Lavrov.
Sursa foto: Russian Defense Ministry
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii