G4Media.ro

SUA avertizează că Rusia ar putea ataca din nou Ucraina cu rachete…

Captură X

SUA avertizează că Rusia ar putea ataca din nou Ucraina cu rachete Oreșnik în „zilele următoare”

O evaluare a serviciilor de informații americane a concluzionat că Rusia ar putea folosi din nou noua sa rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune împotriva Ucrainei în „zilele următoare”, a declarat miercuri un oficial american, potrivit agenției AP.

Racheta experimentală Oreșnik este văzută de oficialii americani mai mult ca o încercare de intimidare decât ca o armă care poate schimba jocul pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit unui oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Amenințarea survine în timp ce ambele părți încearcă să obțină un avantaj pe câmpul de luptă în războiul de aproape 3 ani pe care președintele ales Donald Trump a promis să-l stopeze și la doar câteva zile după ce SUA au promis aproape 1 miliard de dolari în noi ajutoare de securitate pentru Ucraina. Alți aliați occidentali au sugerat că negocierile pentru încheierea războiului ar putea începe în această iarnă.

Potrivit oficialului, Rusia deține doar o mână de rachete Oreșnik și acestea poartă un focos mai mic decât alte rachete pe care Rusia le-a lansat în mod regulat asupra Ucrainei.

Rusia a lansat pentru prima dată această armă într-un atac cu rachete din 21 noiembrie împotriva orașului ucrainean Dnipro. Videocamerele de supraveghere ale atacului arată mingi de foc uriașe care străpung întunericul și se izbesc de sol cu o viteză uimitoare.

La câteva ore după atacul asupra instalației militare, președintele rus Vladimir Putin a vorbit la televiziunea națională pentru a se lăuda cu noua rachetă hipersonică. El a avertizat Occidentul că următoarea utilizare a acesteia ar putea fi împotriva aliaților NATO ai Ucrainei, care au permis Kievului să își folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Atacul a avut loc la două zile după ce Putin a semnat o versiune revizuită a doctrinei nucleare a Rusiei, care a redus pragul pentru utilizarea armelor nucleare. Doctrina permite un potențial răspuns nuclear din partea Moscovei chiar și în cazul unui atac convențional asupra Rusiei din partea oricărei națiuni care este sprijinită de o putere nucleară.

Acest atac a avut loc, de asemenea, la scurt timp după ce președintele Joe Biden a fost de acord cu relaxarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune fabricate de americani pentru a lovi mai adânc în teritoriul rusesc și la doar o zi după ce SUA au declarat că oferă Ucrainei mine antipersonal pentru a o ajuta să încetinească avansul Rusiei pe câmpul de luptă.

„Credem că avem dreptul să folosim armele noastre împotriva instalațiilor militare ale țărilor care permit folosirea armelor lor împotriva instalațiilor noastre”, a declarat Putin la acea vreme.

Pentagonul a declarat că Oreșnik a fost un tip experimental de rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, sau IRBM, bazată pe racheta balistică intercontinentală RS-26 Rubej a Rusiei, sau ICBM. Atacul a marcat prima dată când o astfel de armă a fost utilizată în luptă.

Rachetele cu rază intermediară de acțiune pot zbura între 500 și 5.500 de kilometri. Astfel de arme au fost interzise în temeiul unui tratat din era sovietică la care Washingtonul și Moscova au renunțat în 2019.

Luptele au escaladat într-un război de uzură, în timp ce atât Rusia, cât și Ucraina se străduiesc să obțină un avantaj în orice negocieri viitoare. Învestitura lui Trump luna viitoare a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la cât de mult sprijin vor continua să ofere SUA Kievului.

Trump a insistat în ultimele zile ca Rusia și Ucraina să ajungă imediat la o încetare a focului și a declarat că Ucraina ar trebui probabil să se pregătească să primească mai puțin ajutor militar din partea SUA.

Între timp, administrația Biden a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute un pachet de ajutor pe termen lung în valoare de 988 de milioane de dolari. Această finanțare se adaugă unei asistențe militare americane suplimentare în valoare de 725 de milioane de dolari, inclusiv sisteme de combatere a dronelor și muniții HIMARS, anunțate la începutul săptămânii trecute, care vor fi extrase din stocurile Pentagonului pentru a ajunge mai rapid pe linia frontului. De la invazia Rusiei din februarie 2022, SUA au furnizat Ucrainei un ajutor militar în valoare de peste 62 de miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E timpul pentru tomahawk.