SUA avertizează că Rusia ar putea să folosească din nou racheta Oreşnik împotriva Ucrainei în zilele următoare. Moscova a promis să răspundă unui atac ucrainean cu rachete ATACMS care au lovit miercuri un aerodrom
Rusia a declarat miercuri că Ucraina a lovit un aerodrom militar de la Marea Azov cu şase rachete balistice ATACMS de fabricaţie americană, o mişcare ce ar putea determina Moscova să lanseze în Ucraina o altă rachetă hipersonică experimentală cu rază intermediară de acţiune, după cum avertizează SUA, scrie Reuters, conform News.ro.
„În dimineaţa zilei de 11 decembrie 2024, regimul de la Kiev a lansat un atac cu rachete, cu arme de precizie occidentale, asupra aerodromului militar Taganrog din regiunea Rostov”, a declarat Ministerul Apărării.
Ministerul rus al Apărării a declarat că două dintre rachetele lansate de Ucraina au fost doborâte de un sistem de apărare antirachetă Panţîr, iar restul au fost distruse prin război electronic.
„Acest atac cu arme occidentale cu rază lungă de acţiune nu va rămâne fără răspuns şi vor fi luate măsurile corespunzătoare”, a adăugat Ministerul rus al Apărării.
Potrivit Ukrainskaia Pravda, ar fi vorba despre aerodromul Taganrog, din regiunea Rostov. Ministerul rus al Apărării a declarat că „au existat victime în rândul personalului, ca urmare a căderii fragmentelor de rachete”, dar că nu ar exista distrugeri. Totuşi, „două clădiri de pe teritoriul tehnic al aerodromului şi trei unităţi de vehicule militare, precum şi maşini civile din parcarea adiacentă aerodromului au fost atinse de şrapnel”.
AVERTISMENTUL AMERICANILOR
Oficiali americani au avertizat miercuri, sub acoperirea anonimatului, că Rusia ar putea lansa o altă rachetă balistică hipersonică în Ucraina în zilele următoare, dar Washingtonul nu consideră că Oreşnik ar putea aduce o schimbare a jocului în război.
„Evaluăm că Oreşnik nu este de natură să schimbe jocul pe câmpul de luptă, ci mai degrabă este doar o altă încercare a Rusiei de a teroriza Ucraina, care va eşua”, a declarat un oficial american pentru Reuters.
La 21 noiembrie, Rusia a lansat asupra Ucrainei o nouă rachetă balistică hipersonică cu rază intermediară de acţiune, denumită „Oreşnik” (Alunul), în ceea ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că a fost un răspuns direct la atacurile forţelor ucrainene asupra Rusiei cu rachete americane şi britanice.
După aprobarea administraţiei preşedintelui Joe Biden, Ucraina a lovit Rusia cu şase ATACMS de producţie americană, la 19 noiembrie, şi cu rachete britanice Storm Shadow şi HIMARS de producţie americană. pe 21 noiembrie
Putin, după aceste atacuri, a declarat că războiul din Ucraina escaladează spre un conflict global, pentru că Statele Unite şi Marea Britanie au permis Ucrainei să lovească Rusia cu armele lor şi a avertizat Occidentul că Moscova ar putea riposta. Liderul de la Kremlin a susţinut că Oreşnik este imposibil de interceptat şi că are o putere distructivă comparabilă cu cea a unei arme nucleare, chiar şi atunci când este echipată cu un focos convenţional.
Unii experţi occidentali au declarat că o caracteristică inedită a Oreşnik este aceea că poartă mai multe focoase capabile să lovească simultan ţinte diferite – ceva asociat de obicei cu rachetele balistice intercontinentale cu rază mai lungă de acţiune. Dar oficialul american citat de Reuters a minimalizat utilitatea rachetei, considerând-o mai degrabă „experimentală” şi a spus că „Rusia deţine probabil doar câteva” astfel de rachete. Oficialul a mai spus că arma are un focos mai mic decât alte rachete pe care Rusia le-a folosit deja în Ucraina.
RĂZBOIUL INTRĂ ÎNTR-O FAZĂ PERICULOASĂ
Acum, războiul intră în ceea ce unii oficiali ruşi şi occidentali spun că ar putea fi faza sa finală – şi cea mai periculoasă – în timp ce forţele Moscovei avansează în Ucraina în cel mai rapid ritm de la primele săptămâni ale conflictului.
Washingtonul afirmă că mai multe livrări de produse americane de apărare aeriană sunt pe drum spre Ucraina.
Preşedintele ales Donald Trump, care îşi va prelua funcţia luna viitoare, a făcut presiuni pentru o încetare a focului şi negocieri pentru a pune capăt rapid războiului, lăsând sub semnul întrebării sprijinul pe termen lung al Washingtonului pentru Ucraina.
Invazia Rusiei din 2022 în Ucraina s-a soldat cu zeci de mii de morţi, milioane de strămutaţi şi a declanşat cea mai mare criză în relaţiile dintre Moscova şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu