SUA avertizează Ucraina că războiul a ajuns la un punct de cotitură / Analiștii americani consideră nerealistă menținerea simultană a Bahmut și lansarea unei contraofensive de primăvară de amploare (surse, Washington Post)
Publicația americană Washington Post relatează că oficialii administrației americane spun tot mai des autorităților ucrainene că războiul a ajuns într-un punct de cotitură și că forțele armate ucrainene trebuie să asigure cel mai mare succes pe câmpul de luptă atâta timp cât primesc un nivel ridicat de ajutor occidental, scrie BBC.
Potrivit unor surse din presă, administrația Biden consideră că ultimul pachet de ajutoare occidentale pentru Kiev oferă cea mai bună șansă de a schimba cursul conflictului. Viitorul ar putea să nu fie la fel de luminos, deoarece unii republicani sunt gata să reducă sprijinul acordat Ucrainei, iar determinarea Europei de a menține livrările la același nivel pe termen lung nu este foarte clară.
„Vom continua să le explicăm că nu putem face absolut totul pentru o perioadă de timp nedeterminată”, a declarat unul dintre înalții oficiali guvernamentali americani anonimi, citat de ziar.
Washington Post relatează că administrația Biden colaborează cu Congresul pentru a oferi Ucrainei încă 10 miliarde de dolari în asistență bugetară directă.
Dar, scrie ziarul, va deveni mai dificil din punct de vedere politic să se ofere sprijin Ucrainei atunci când actualul pachet de ajutor aprobat de Congresul SUA se va încheia – iar acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în vara anului 2023.
Potrivit oficialilor administrației Biden, momentul critic al războiului va avea loc în această primăvară, când Rusia va lansa o nouă ofensivă pe scară largă, iar Ucraina va avea șansa de a contraataca în vederea eliberării teritoriului. Atunci Kievul ar trebui să primească și să folosească arme noi, inclusiv tancuri și vehicule blindate occidentale.
Publicația mai spune că au existat unele dezacorduri între Statele Unite și Kiev cu privire la modul de abordare a desfășurării ostilităților.
În special, Forțele Armate ale Ucrainei cheltuiesc resurse mari pentru a proteja orașul Bahmut din regiunea Donețk. Dar analiștii militari americani consideră nerealistă, din punctul de vedere al SUA, menținerea simultană a Bahmut și lansarea unei contraofensive de primăvară de amploare pentru a recuceri un teritoriu mai important, scrie ziarul. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat Bahmut o semnificație simbolică, au declarat pentru ziar doi înalți oficiali ai administrației Biden.
Potrivit unuia dintre reprezentanții guvernului american, dacă Rusia capturează Bahmut, „nu va duce la nicio schimbare strategică pe câmpul de luptă”. „Rușii vor încerca să o prezinte în acest fel, dar în realitate este doar un punct pe hartă, pentru care au cheltuit cantități incredibile de sânge și resurse”, a declarat oficialul.
Washington Post vorbește, de asemenea, despre problema retrocedării către Ucraina a întregului teritoriu ocupat de Rusia după 2014, inclusiv Crimeea.
În prezent, reprezentanții autorităților ucrainene insistă că nu pot fi de acord cu nimic mai puțin. Dar serviciile secrete americane, potrivit publicației, au ajuns la concluzia că armata ucraineană nu este încă capabilă să elibereze peninsula bine fortificată Crimeea – iar agențiile de informații au explicat clar această poziție în mai multe comisii ale Congresului american.
Astfel de discrepanțe între capacitățile și dorințele Ucrainei au dat naștere la temeri în Europa că războiul ar putea continua la nesfârșit, susține ziarul.
În acest context, administrația Biden susține că încearcă să acționeze în modul cel mai rezonabil: să facă totul pentru ca Ucraina să poată recuceri cât mai mult teritoriu posibil în viitorul apropiat, iar apoi să poată începe negocierile cu Rusia, conchide Washington Post.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.