SUA cer pedepsirea delegațiilor Cubei și Boliviei la ONU dupa ce acestea au perturbat un eveniment dedicat prizonierilor politici cubanezi
Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a cerut Secretarului General al forului mondial să ia măsuri împotriva delegațiilor din Bolivia și Cuba după ce acestea au întrerupt un eveniment organizat de americani, menit să atragă atenția asupra situației deținuților politici din Cuba. În timpul incidentului, delegațiile celor două țări au scandat lozinci anti-americane și au distrus mobilier ce aparține organizației mondiale.
Scandalul vine în contextul în care Administrația Trump a criticat constant forul mondial și a amenințat cu blocarea unor fonduri importante. Săptămâna trecută, ambasadoarea Haley a criticat Adunarea Generală a ONU pentru alegerea în Consiliul pentru Drepturile Omului a unor țări cunoscute pentru încălcarea frecventă a drepturilor omului, între care Eritreea, Camerun, Somalia și Bangladesh. „Ce să te aștepți de la Nikky Haley și Fox News?” a reacționat un blog apropiat Guvernului de la Havana, în timp ce delegația cubaneză vrea declanșarea unei anchete care să investigheze cine a permis organizarea reuniunii, pe care o consideră o „comedie politică.”
Fox News, care a relatat în exclusivitate despre scandalul de la ONU, a precizat că incidentele au avut loc marțea trecută, în timpul reuniunii “Jailed for What? The plight of Cuba’s political prisoners” („Închiși pentru ce? Situația critică a prizonierilor politici din Cuba”), organizată de delegația SUA la forumul mondial. Ședința desfășurată în sala Consiliului Economic și Social (ECOSOC) a fost perturbată după ce diplomații din cele două țări latine – inclusiv ambasadorul bolivian Sacha Llorenti, care este președintele actual al Consiliului de Securitate – au început să lovească în mese cu pumnii, cu cărți și creioane, să aplaude și să strige sloganuri și insulte împotriva celor care luau cuvântul. Vorbitorii, inclusiv foști prizonieri politici cubanezi și rudele celor care sunt încarcerați în prezent de regimul comunist de la Havana, au făcut eforturi mari pentru a fi auziți de cei din public.
Într-o scrisoare adresată Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, ambasadoarea Haley a afirmat că comportamentul diplomaților cubanezi și bolivieni a fost „scandalos” și i-a cerut lui Guterres luarea de măsuri. „Din cauza comportamentului scandalos al delegațiilor din Cuba și Bolivia, acest eveniment diplomatic a devenit spectacolul unei gloate și a provocat daune semnificative mobilierului ONU,” se spune în scrisoare.
Haley a reproșat și faptul că agenții din Departamentul pentru Siguranță și Securitate al ONU (UNDSS) nu au luat nicio măsură împotriva diplomaților din Cuba și Bolivia care au perturbat reuniunea, deși fuseseră înștiințați înainte de americani că delegația cubaneză ar putea cauza probleme. Unul dintre „diplomații” cubanezi chiar a bruscat unul dintre membrii UNDSS care încerca să verifice legitimațiile delegațiilor, a afirmat ambasadoarea americană.
„Vă invit cu respect să condamnați acest comportament extrem de neprofesionist și să solicitați delegațiilor cubaneză și boliviană să plătească pentru pagubele materiale pe care le-au cauzat,” a scris ambasadoarea Statelor Unite.
Haley a spus că, inițial, reprezentanți ai Națiunilor Unite au afirmat că Statele Unite vor fi contactate pentru a plăti daunele provocate birourilor și căștilor. Ulterior, oficialii forului mondial au precizat că ONU va suporta costurile. Ambasadoarea americană a declarat însă că acest lucru este „complet inacceptabil,” având în vedere că Statele Unite sunt cel mai mare contribuitor la bugetul Națiunilor Unite, achitând circa 22% din bugetul organizației – și, prin urmare, 22% din costurile pentru reparații. Haley a cerut în schimb ca delegațiile boliviană și cubaneză să fie obligate să suporte costurile.
Într-o declarație pentru canalul de televiziune Fox News, Haley și-a reluat criticile vehemente la adresa comportamentului celor două delegații. „Misiunea Cubei la ONU a distrus mobilierul cu comportamentul lor juvenil, neprofesionist, care a fost o batjocură la adresa diplomației. Nu se pune în niciun caz problema ca ONU să plătească pentru aceste reparații – în condițiile în care contribuabilii americani achită 22% din factură. Factură trebuie trimisă direct Cubei.”
Nikky Haley s-a referit și la faptul că delegația cubaneză a cerut declanșarea unei anchete care să stabilească circumstanțele în care evenimentul organizat de Statele Unite a avut loc în sala ECOSOC. Ambasadoarea americană a salutat cererea cubanezilor pentru o investigație și a spus că ONU ar trebui să investigheze daunele și abaterile comise de delegațiile cubaneză și boliviană, pentru a lua în calcul inclusiv înlăturarea accesului în clădirea Organizației Națiunilor Unite din New York a celor responsabili pentru perturbarea evenimentului de marțea trecută. „Acest comportament a fost un atac împotriva demnității, idealurilor și scopurilor fundamentale ale ONU,” a spus Haley.
Evenimentul de marți a continuat într-o atmosfera haotică, vorbitorii încercând să acopere strigătele protestatarilor. Statele Unite s-au plâns, însă, că reuniunea a fost întârziată după ce delegația cubaneză a refuzat să permită agenților de securitate să-i îndepărteze din sală pe protestatari. „Nu am văzut niciodată în viața mea ca diplomații să se comporte așa cum a făcut astăzi delegația cubaneză. A fost foarte șocant și deranjant și te face să te întrebi că, dacă diplomații acestui guvern se comportă așa, cum se comportă poliția lor?” a afirmat ambasadoarea americană la ECOSOC, Kelley Currie. Aceasta a fost cea care a prezidat reuniunea și a trebuit ea însăși să strige pentru a se face auzită.
Ce spun cubanezii. Fox News a afirmat că misiunea cubaneză a cerut deja declanșarea unei anchete pentru a stabili de ce s-a permis organizarea evenimentului, pe care l-a descris ca fiind „o comedie politică pusă în scenă prin argumente false și cu actori secundari ai unei istorii întunecate, în slujba unei puteri străine. Face parte din acțiunile menite să submineze ordinea constituțională stabilită legitim și agenda intervenționistă care a dobândit un nou avânt în cadrul actualei administrații (n.red. americane), ale cărei idei fasciste, rasiste și xenofobe reprezintă o problemă de îngrijorare serioasă în comunitatea internațională,” au afirmat cubanezii.
Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Guterres, a declarat pentru Fox News că delegațiile la forul mondial trebuie să dovedească că întâlnirile publice sunt în concordanță cu scopurile și principiile ONU și că ele nu au caracter comercial. El a spus că SUA au făcut acest lucru în ceea ce privește evenimentul de marți dedicat prizonierilor politici cubanezi. Dujarric a adăugat că nu este responsabilitatea agenților de securitate ai ONU să înlăture delegații care provoacă scandal, cu excepția cazului în care aceștia reprezintă o amenințare fizică.
Dujarric a declarat că biroul Secretarului General a primit scrisoarea trimisă de ambasadoarea Haley și analizează cele relatate de delegația americană. Misiunile boliviană și cubaneză nu au răspuns imediat la cererile Fox News de a comenta incidentul. Blogul Cuba Journal (https://cubajournal.blogspot.com/), care publică materiale în engleză și spaniole favorabile Guvernului de la Havana și critice la adresa Statelor Unite și Israelului, a reacționat însa întrebând „La ce să te aștepți din partea lui Nikky Haley și a Fox News? Cei doi sunt profesioniști anti-comuniști și de dreapta care, în mod constant, sărută fundul lui Donald Trump.” Canalul de televiziune Fox News este considerat unul favorabil în general actualei Administrații de la Washington.
Ziariștii americani au precizat că Nikky Haley, care se va retrage din funcția de ambasador al SUA la ONU în ianuarie (https://www.g4media.ro/misterul-demisiei-ambasadoarei-sua-la-onu-ce-politică-vor-promova-americanii-la-națiunile-unite-după-plecarea-lui-nikky-haley.html), a fost un apărător vocal al intereselor Statelor Unite și ale aliaților săi la ONU.
De exemplu, săptămâna trecută, ea a criticat Adunarea Generală a forului mondial pentru alegerea în Consiliul pentru Drepturile Omului – un organism controversat, din care SUA și-au anunțat retragerea – a unor țări acuzate constant de încălcarea drepturilor omului, între care Eritreea, Camerun, Somalia și Bangladesh. „Această lipsă de standarde continuă să submineze organizația și demonstrează din nou de ce Statele Unite au avut dreptate atunci când s-au retras din ea la începutul acestui an,” a afirmat ea.
Surse: Fox News, Cuba Journal/ Foto: Organizația Națiunilor Unite
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii