G4Media.ro

SUA: Curba randamentelor s-a inversat pentru obligațiunile pe 5 ani și cele…

Foto: Wikipedia

SUA: Curba randamentelor s-a inversat pentru obligațiunile pe 5 ani și cele pe 30 de ani, pentru prima dată din 2006

Randamentul obligațiunilor americane pe cinci ani a depășit luni randamentul obligațiunilor pe 30 de ani în Statele Unite, pentru prima dată din 2006, un semn al presiunii inflaționiste asupra economiei americane și al temerilor investitorilor privind o recesiune economică, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

La ora 10.15, rata de dobândă a obligațiunilor pe cinci ani a crescut la 2,643%. Aceasta a fost mai mare decât rata pentru obligațiunile pe 30 de ani, care a crescut mult mai puțin puternic, la 2,595%.

Randamentul pe trei ani (2,630%) a devenit, de asemenea, mai mare decât cea pe treizeci de ani.

Este pentru prima dată din 2006 când se întâmplă acest lucru.

Acest lucru contravine logicii financiare obișnuite: în mod normal, cu cât este mai scurtă durata unei investiții, cu atât este mai mic randamentul. În schimb, cu cât banii sunt blocați mai mult timp, cu atât mai mare ar trebui să fie rata dobânzii, pentru a compensa riscurile investiției pe termen lung.

Prin urmare, curba randamentului, care reprezintă ratele dobânzilor la diferite scadențe, este în mod normal ascendentă. Inversarea curbei randamentelor reprezintă un semnal că piața consideră că riscul economic crește pe termen scurt.

„Curba randamentelor este considerată în mod tradițional un indicator avansat al ciclului economic. O inversare a curbei sugerează o recesiune, chiar dacă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna”, a declarat pentru AFP Nordine Naam, analist la Natixis.

Ratele pe termen scurt evoluează în mod tradițional în tandem cu politica monetară a băncii centrale a SUA. Fed a început o serie de majorări de dobânzi, în încercarea de a controla inflația, care se află la un nivel maxim al ultimilor 40 de ani.

Investitorii se așteaptă ca această mișcare să se accelereze. În ultimul său discurs din 21 martie, președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că este pregătit să „acționeze mai agresiv”.

Majorarea ratelor dobânzilor determină băncile comerciale să ofere rate mai mari ale dobânzilor pentru împrumuturile pe care le acordă clienților lor, atât persoane fizice, cât și guverne, ceea ce încetinește activitatea economică.

Dar Powell și-a exprimat, de asemenea, încrederea că economia americană, care este „foarte, foarte puternică”, poate rezista majorărilor de rate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...