G4Media.ro

SUA devine, pentru prima oară în istorie, cel mai mare exportator de…

Sursa foto: Pixabay

SUA devine, pentru prima oară în istorie, cel mai mare exportator de gaze lichefiate / Jumătate din exporturi s-au dus în Asia în timp ce o treime au ajuns în Europa

Pentru prima dată în istorie, SUA au devenit luna trecută cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate, în condiţiile în care au explodat livrările spre Europa, transmite Agerpres, care citează Bloomberg.

În luna decembrie 2021, livrările de gaze lichefiate de la facilităţile americane le-au depăşit pe cele din Qatar, după o creştere explozivă a livrărilor de la terminalele Sabine Pass şi Freeport, arată datele analizate de Bloomberg.

Revoluţia gazelor de şist, la care se adaugă şi investiţiile de miliarde de dolari în facilităţi de lichefiere a gazelor, au transformat SUA dintr-un importator într-un exportator net de gaze lichefiate în mai puţin de un deceniu. Producţia de gaze a SUA a crescut cu aproximativ 70% comparativ cu situaţia din 2010 iar la finele acestui an SUA ar urma să deţină cele mai mari capacităţi de export de gaze lichefiate din lume, după ce va deveni funcţional terminalul Calcasieu Pass al firmei Venture Global.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că poziţia de lider mondial ocupată de SUA pe segmentul exporturilor de gaze lichefiate va fi una de scurtă durată. Exporturile americane au fost cu puţin peste cele ale Qatarului sau Australiei iar orice eventuale probleme care să afecteze producţia va modifica clasamentul. În plus, pe termen mediu Qatarul are în vedre un uriaş proiect de export de gaze lichefiate, care ar urma să devină funcţional la finele acestui deceniu, care va cimenta şi mai mult poziţia de lider a Qatarului în ceea ce priveşte exporturile de gaze lichefiate.

„Qatarul şi SUA vor concura pentru titlul de cel mai mare producător mondial de gaze lichefiate în următorul deceniu”, a estimat Muqsit Ashraf, director la firma de consultanţă Accenture.

Între timp însă creşterea exporturilor americane de gaze lichefiate va ajuta la rezolvarea unui deficit global de aprovizionare. Europa se confruntă cu o criză a gazelor în sezonul de iarnă în condiţiile în care firmele de utilităţi au probleme cu stocurile reduse de gaze. În luna decembrie 2021, clienţii de peste hotare au achiziţionat 13% din producţia de gaze a SUA, ceea ce înseamnă o creştere de şapte ori comparativ cu situaţia din urmă cu cinci ani, când nu exista o mare parte din infrastructura necesară pentru a exporta gaze lichefiate.

Datele colectate de Bloomberg mai arată că în 2021 terminalele de export de gaze lichefiate din SUA au trimis un număr record de 1.043 de cargouri cu gaze lichefiate şi aproape jumătate din aceste nave au mers spre statele din Asia în timp ce o treime au mers spre destinaţii din Europa.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. HaHaHa !
    Si Bideul ar fi vrut sa interzica fracking-ul, ce o mai scalda in campanie !
    Vine MĂTUROIUL peste leftarzii americani.
    Urmează Europa !🤣

    • Când a vrut Chevron sa prospecteze gaze de șist în romania, au sarit oengeurile cu putin la butoane, ca nu sunt bune. Sunt bune alea rusești. Din păcate, am rămas și fără gaze de șist și fără gaze rusești. Asa se întâmplă cand pleci urechea la niște trădători. Tot în felul asta am rămas și cu aurul în pământ la roșia montana și fără gaze din marea neagra. Ne pricepem la pus botul la manipulările rusești.

  2. Asta inseamna educatie, democratie si drepturile omului.

    • Mai degraba spirit antreprenorial si un sistem judiciar functional. America a excelat la ambele capitole.

    • Poate ar trebui sa cauti pe google cine e si ce a patit Leonard Peltier.

  3. Nu ar fi trebuit să ne salveze partenerul strategic și pe noi?!!!

    • Draga Marcele – Ca sa te salveze „partenerul strategic” trebue ca si tu sa faci „ceva – silea” ! In cazul de fata sa AI INSTALATII DE RECEPTIE SI GAZEIFICARE GAZE NATURALE LICHEFIATE ! Si Romania – ca de obicei – nu „prea” le are ! Asa ca de geaba ar incerca sa ne ajute ! Se aplica si de data aceasta vechea zicala : Dumnezeu da – dar nu baga-n traista ! Noi romanii am asteptat „cam” mereu sa „pice para malaiata – n gura….” Si in definitiv DE CE SA NE DEA GAZE ? Noi AM DAT AFARA compania americana, care venise sa faca explorari de Gaze de Sist !!! Sau nu va mai aduceti aminte ? Acum – dupa atatia ani de cand un imbe cil si mincinos Prim Ministru – Ponta ? – i-a trimis acasa (probabil – sau SIGUR !) la cererea GAZPROM si Moskova – puteam avea si noi – la faza de exploatare – Gaze de Sist !! Sau – mai avem „ceva” gaze naturale si in Marea Neagra !!! Dar NU LE EXPLOATAM pentru ca Shparlamentul Romaniei a emis legi CARE FAC IMPOSUIBILA INCEPEREA EXPLOATARII ! Oare nu tot la cerere Moscovei si GAZPROM ? Acum stam cu traista goala si platim scump gazele rusesti ! Putin a mai castigat o batalie si ne lasa-n coo ru’ gol ! Oare NU NE MERITAM SOARTA ?

  4. Pas cu pas, kivanok psd !.

  5. Ați văzut de ce se opune America gazoductului rus ce merge direct în Germania ? Ca să poată furniza ei gaze către Europa și Asia , dar și ca să-i taie avântul Germaniei , care prin gazele ieftine de la ruși , ar fi căpătat o putere economică și o influență mai mari .

    • Și e mai bine sa cumperi gaze de la rusi sau de la Americani? Rusii sunt oamenii dracului, vor ca tot ce mișcă sa fie dictat de ei. La fel și cu amenințările ca opresc gazul spre Europa!

  6. Și dacă am fi exploatat gazele de șist romanul tot scump ar fi platit gazul , deoarece așa conducători avem .Și noi totdeauna ne raportăm la preturile Europene .Așa că stați liniștiți Romania poate avea petro ,gaze ,aur ,grâne ,romanul plătește prețul european .Așa sunt dispozițiile și ăștia sunt conducătorii. Iar pe de altă parte nu vândut noi toate rezervele de petrol la OMV ??!