G4Media.ro

SUA: Evacuarea din Kabul provoacă o paralelă cu căderea Saigonului în 1975…

sursa foto: Turnul Sfatului

SUA: Evacuarea din Kabul provoacă o paralelă cu căderea Saigonului în 1975 în războiul din Vietnam

Trimiterea a mii de militari americani în Afganistan pentru a evacua civili de la Kabul, capitala afgană ameninţată de victorii-fulger ale talibanilor, reaprinde în Statele Unite amintirea dureroasă a căderii Saigonului, relatează AFP, citată de News.ro.

Fotografia care a imortalizat în Statele Unite înfrângerea americană în Vietnam – cu refugiaţi care se îmbarcă la bordul unui elicopter pe acoperişul unui imobil – reapare pe reţele de socializare, după ce Pentagonul a anunţat că a remobilizat până la 8.000 de militari pentru a asigura evacuarea unor civili din capitala afgană.

Din cauza unei ”accelerări a ofensivei militare a talibanilor” şi a ”creşterii violenţei şi instabilităţii”, Washingtonul a decis să-şi ”reducă şi mai mult” prezenţa diplomatică la Kabul, anunţa joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. Pentru a desfăşura cu bine această evacuare a diplomaţilor americani, Pentagonul urmează să desfăşoare 3.000 de militari pe Aeroportul Internaţional din Kabul, a anunţat un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

O mie de alţi militari urmează să fie trimişi în Qatar, în cadrul unei susţineri tehnice şi logistice, iar alţi 3.500 până la 4.000 de militari urmează să fie pre-poziţionaţi în Kuwait, pentru a înfrunta o eventuală degradare a situaţiei.

Liderul minorităţii republicane în Senatul american, Mitch McConnell, a atacat violent administraţia lui Joe Biden din cauza acestor decizii. ”Afganistanul se îndreaptă către un dezastru uriaş, previzibil şi care ar fi putut fi evitat. Iar tentativele suprarealiste ale administraţiei de a apăra politica periculoasă a preşedintelui Biden sunt, sincer, umilitoare”, a spus acesta într-un comunicat citat de News.ro. ”Deciziile preşedintelui Biden ne precipită către un deznodământ şi mai rău decât căderea umilitoare a Saigonului în 1975”, a denunţat el.

Cu toate acestea, în urma anunţării la jumătatea lui aprilie a unei retrageri străine totale din Afganistan până la 11 septembrie, administraţia lui Bden a făcut totul pentru a evita o paralelă cu Vietnamul. Recent, preşedintele american spunea că există ”zero” comparaţii posibile între plecarea din Afganistan şi sfârşitul umilitor al Războiului din Vietnam. ”Nu va fi nimeni de evacuat pe cale aeriană de pe acoperişul ambasadei americane în Afganistan. Nu este deloc comparabil”, dădea el asigurări.

”Eu mă pot înşela, nu putem prezice viitorul, însă nu văd Saigonul din 1975 în Afganistan”, sublinia, două zile mai târziu, şeful Statului Major american, generalul Mark Milley. ”Talibanii nu sunt armata nord-vietnameză”, adăuga el cu dispreţ.

Asaltat joi de întrebări despre noua misiune militară americană la Kabul, un purtăror de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat să catalogheze această operaţiune drept o ”operaţiune de evacuare a unor non-combatanţi” – denumită NOE în jargonul militar american. El a anunţat totodată că această operaţiune nu are un nume şi a evitat să vorbească despre evacuări.

Cea mai cunoscută misiune ”NOE” este operaţiunea ”Frequent Wind”, în cursul căreia peste 7.000 de civili vietnamezi au fost evacuaţi din Saigon, la 29 şi 30 aprilie 1975, cu elicopterul.

Întrebat care este imaginea pe care o va da plecarea diplomaţilor americani sub protecţia militară şi despre inevitabila comparaţie cu căderea Saigonului, Kirby a încercat să sublinieze diferenţe faţă de ceea ce s-a întâmplat în Vietnam în 1975. ”Noi nu lăsăm forţele afgane baltă. Nu ne eliminăm complet prezenţa diplomatică pe teren”, a răspuns el. ”Nimeni nu abandonează Afganistanul”, a subliniat Kirby. ”Asta nu înseamnă să-i lăsăm baltă. Înseamnă să facem ceea ce trebuie, când trebuie, pentru a-i proteja pe ai noştri”, a insistat el.

Talibanii, care au cucerit 12 dintre cele 34 de capitale provinciale afgane în decurs de o săptămână, au anunţat joi că au cucerit Kandaharul, al doilea el mai important oraş din ţară, potrivit News.ro.

sursa foto: Alin Bratu/ G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. o sa plece toate cadrele de nadejde de la Egis

  2. Si a fost asa rau ca SUA s-a carat din Vietnam? Tara s-a unificat si a avut cea mai mare crestere economica din Asia. Comunismul din tara a devenit mai moderat si au treut la o economie de piata.

  3. Parca vad ca peste vreo luna, talibanii, dupa ce vor fi iesit de prin ascunzatori vor deveni tinte mobile.
    Nu pot sa cred ca marile puteri vor lasa sa existe un stat taliban.
    Desi, poate poporul afgan asta primeste acum, pentru ca asta isi doreste in subconstient.
    Talibanii astia nu sunt veniti din neunde…