G4Media.ro

SUA evaluează piloții ucraineni pentru un posibil antrenament cu F-16

Sursa foto: Giovanni Colla via Facebook / NATO Allied Air Command

SUA evaluează piloții ucraineni pentru un posibil antrenament cu F-16

SUA lucrează cu piloți ucraineni în Statele Unite pentru a determina cât timp ar dura antrenarea acestora pentru a pilota avioane de luptă F-16, au declarat pentru CNN trei surse informate în acest sens.

Doi piloți ucraineni se află în prezent la o bază militară din SUA, unde le sunt testate abilitățile în simulatoare de zbor pentru a vedea de cât timp ar avea nevoie pentru a învăța să piloteze diverse avioane militare americane, inclusiv F-16.

Un oficial militar american a declarat reporterilor care călătoresc împreună cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, în Orientul Mijlociu, că piloții ucraineni se află în Tucson, Arizona, pentru „un eveniment de familiarizare” pe care l-a descris ca fiind o „activitate de rutină ca parte a dialogului nostru între militari cu Ucraina”.

„Evenimentul de familiarizare este, în esență, o discuție între personalul Forțelor Aeriene și o observare a modului în care operează Forțele Aeriene ale SUA”, a declarat oficialul.

„Acest eveniment ne permite să ajutăm mai bine piloții ucraineni să devină piloți mai eficienți și să îi consiliem mai bine cu privire la modul în care să își dezvolte propriile capacități. Piloții nu vor zbura pe nicio platformă în timpul acestui eveniment, dar vor folosi un simulator în anumite momente ale vizitei lor.”

Oficialul a adăugat că „nu există actualizări de furnizat în ceea ce privește F-16 pentru Ucraina” și nu există planuri imediate de a crește numărul de piloți ucraineni în SUA.

Deși nu există niciun indiciu în acest moment că antrenamentul de zbor este în curs de desfășurare, pasul sugerează că SUA nu a închis complet ușa în ceea ce privește furnizarea de F-16.

Evaluarea piloților ucraineni este realizată de către 162nd Fighter Wing, parte a Gărzii Naționale Aeriene din Arizona, care este specializată în pregătirea pe avioane de luptă F-16, au declarat luni doi oficiali americani.

162nd Fighter Wing, care pilotează avioane de luptă F-16, are baza pe Aeroportul Internațional Tucson, iar o parte crucială a misiunii sale este instruirea echipajelor internaționale pe avioanele de generația a patra. Potrivit site-ului web al escadrilei, aceasta a antrenat piloți din 25 de țări care operează în prezent F-16 și se descrie ca fiind „fața USAF în lume”.

Unul dintre oficiali a declarat pentru CNN că alți 10 piloți ucraineni ar putea veni în SUA pentru aceeași evaluare și apreciere.

Ucraina a făcut presiuni pentru ca SUA să furnizeze avioane de luptă, iar înalții oficiali ucraineni și-au intensificat campania publică de lobby în ultimele zile, susținând că au nevoie de avioane pentru a se apăra împotriva atacurilor rusești cu rachete și drone.

Dar această presiune a fost întâmpinată cu scepticism de către oficialii americani și aliați, care spun că avioanele ar fi nepractice deoarece necesită o pregătire considerabilă, iar Rusia are sisteme antiaeriene extinse care le-ar putea doborî cu ușurință.

Când a fost întrebat anterior dacă SUA vor furniza F-16 Ucrainei, președintele Joe Biden a răspuns cu un „nu” categoric.

La începutul războiului, SUA au crezut, de asemenea, că furnizarea de noi avioane de luptă Ucrainei ar risca o escaladare între NATO și Rusia.

Într-un interviu cu ABC News în februarie, Biden a declarat că Ucraina „nu are nevoie de F-16 acum”, în ciuda cererilor publice repetate din partea oficialilor ucraineni și a presiunilor tot mai mari din partea congresmenilor republicani.

Oficiali americani și europeni au declarat anterior pentru CNN că avioanele de luptă F-16 nu sunt practice în această situație.

Săptămâna trecută, Germania a exclus complet livrările de avioane de vânătoare către Ucraina, în timp ce oficialii guvernamentali britanici s-au făcut ecoul acestui sentiment și au declarat că ei cred că nu este practic să trimită avioane în Ucraina.

Liderii olandez și polonez au părut, de asemenea, reticenți atunci când au fost întrebați despre trimiterea de avioane de vânătoare F-16.

Marți, subsecretarul Apărării pentru politică Colin Kahl a declarat în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților că ar fi nevoie de 18 luni pentru a antrena piloții ucraineni să piloteze avioane F-16 și a susținut că antrenarea piloților pentru această perioadă de timp ar fi prohibitivă din punct de vedere al costurilor.

„Mi-e greu să spun oricărui membru al Congresului sau poporului american că cea mai bună utilizare a dolarului cheltuit în acest moment este pe F-16”, a declarat Kahl în cadrul audierii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Urmează si avioanele de lupta, chiar daca deocamdată SUA zice ca nu.
    Asa a fost si cu HIMARS si cu tancurile grele: nu și nu, apoi da.

  2. in fotografie e un eurofighter typhoon, nu un f16