G4Media.ro

SUA iau în calcul boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing 2022. Precedentul…

SUA iau în calcul boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing 2022. Precedentul boicot politic, la Olimpiada din 1980 din fosta URSS

Statele Unite au anunţat că intenţionează să discute cu aliaţii despre o eventuală boicotare a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022, în contextul unei creşteri a presiunilor din partea asociaţiilor pentru apărarea drepturile omului şi a politicienilor, informează AFP, citată de Agerpres.

„Cu siguranţă este un lucru despre care dorim să discutăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, întrebat dacă SUA au în vedere un boicot comun cu aliaţii săi.

„Suntem de părere că o abordare coordonată ar fi nu numai în interesul nostru, ci şi în interesul aliaţilor şi partenerilor noştri”, a spus Price, fără a dezvălui poziţia administraţiei americane în această privinţă.

Mai târziu în cursul după-amiezii de marţi, Ned Price a clarificat subiectul într-o postare pe Twitter:”După cum am menţionat, nu avem niciun anunţ de făcut cu privire la Jocurile Olimpice de la Beijing. 2022 este încă departe, dar vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a ne defini preocupările comune şi pentru a stabili abordarea noastră comună faţă de Partidul Comunist Chinez”.

Mai multe asociaţii militante, precum şi politicieni republicani, şi-au intensificat recent apelul la boicotarea de către SUA a Jocurilor Olimpice ce vor fi găzduite de China. Aceştia se bazează, în parte, pe mai multe ONG-uri şi ţări care acuză autorităţile chineze că îi persecută pe musulmanii uiguri, în special prin internarea lor în lagăre de reeducare, unde membrii acestei minorităţi sunt supuşi, conform mărturiilor supravieţuitorilor, unor diferite forme de abuz.

Precedentul boicot al Jocurilor Olimpice pe motive politice s-a produs în 1980, în plin război rece, când sportivii SUA au absentat de la Jocurile Olimpice de la Moscova după ce URSS a invadat Afganistanul. Țările din blocul sovietic au răspuns patru ani mai târziu cu un boicot al Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, boicot spart însă de România, care a obținut cele mai bun rezultate din istorie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. SUA inca se crede #1.

    • Deocamdata cam este…..
      Daca tu crezi ca chinezariile au ajuns in frunte…. emigreaza in China! Deja este coada la granita!!!!

  2. „Țările din blocul sovietic au răspuns patru ani mai târziu cu un boicot al Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, boicot spart însă de România, care a obținut cele mai bun rezultate din istorie.”
    Chiar ma intrebam ce s-a intamplat acolo de-au scos ai nostri atat de bine…. asta explica multe 🙂 Aparent nu prea avusera ai nostri concurentza pe masura :)))

  3. Sportul ar trebui ferit de amestecul politicului, indiferent ce motive sunt in spate.

    • Catre @Carmen. Corect !. O alta tara nu poate face sport in state stapanite de criminali politici.

  4. Ce credeți că s-ar întâmpla dacă China ar si sista exporturile către SUA?Acum toată industria auto e blocată din cauza lipsei de cipuri.

    • Catre @Kinki. E simplu. 1) Intai se blocheaza exporturile masinilor de montat cipuri din Olanda catre China.
      2) Aceste masini de montat cipuri, produse in Olanda, sa mearga in SUA si UE pentru a produce cipuri in Companiile din SUA si UE.

    • Ar forta cautatorii de profit sa caute profit (evident poate nu la fel de mare) si in alte tari ceea ce n-ar fi un lucru rau pe termen mediu-lung cand nu o sa te bazezi doar pe China

    • Mai țineți minte criza de măști?Și era un produs câțiva cenți și azi măștile vin tot din China ,ce spuneți voi ar dura 2 sau 3 ani iar sute de milioane de oameni ar ajunge șomeri iar la fund ne-am șterge cu degetul și îmbrăcăminte second .

  5. Recent SUA a interzis importul de bumbac și roșii din provincia Xinjiang, în care se aplică munca forțată a uighurilor. A pus astfel în fața unei decizii dificile marile corporații textile – și nu numai – cum sunt Nike, H&M, Amazon, Zara, Apple, Kraft Heinz care se folosesc pe deplin de munca superieftină chineză în producția lor. Există riscuri de toate felurile asupra economiilor naționale datorate faptului că marile corporații transnaționale – în goana după profit – folosesc într-o măsură apropape totală forța de muncă chineză sau din altă țară asiatică. Este un fenomen absolut nesănătos și la un moment dat tot mecanismul poate fi folosit în chip de șantaj. ( de exemplu, H&M se confruntă în prezent cu boicotul civililor mai răsăriți ai chinezilor, deoarece a hotărât că nu mai folosește bumbac chinezesc ).
    https://www.nytimes.com/2021/04/06/business/xinjiang-china-cotton-brands.html

    Kinki : Nu ți se pare curios câștigul fenomenal de 32 miliarde de dolari al chinezilor numai din industria de măști ? Folosite împotriva unui virus sosit în lume, de unde ? Da, de la ei.

    • Pe langa acest castig al chinezilor din vanzarea de masti, mai perfid a fost faptul ca au cumparat materiale de protectie din toata lumea inainte de a deveni coronavirusul o problema mondiala