G4Media.ro

BREAKING Oligarhii moldoveni Plahotniuc și Șor, ambii fugiți de frica justiției, sancționați…

Foto: Vlad Plahotniuc și Ilan Sor / Facebook

BREAKING Oligarhii moldoveni Plahotniuc și Șor, ambii fugiți de frica justiției, sancționați de SUA pentru implicare într-o „campanie de influență malignă” a Rusiei în Republica Moldova

SUA a anunțat sancțiuni împotriva a nouă persoane și 12 entități pentru a contracara campaniile de influență malignă și de corupție ale Rusiei în Republica Moldova, a anunțat miercuri Departamentul Trezoreriei SUA.

Pe lista de sancțiuni se numără și oligarhili moldoveni Vladimir Plahotniuc și deputatul Ilan Șor, amândoi fugiți din Republica Moldova, a anunțat miercuri ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.

Sancțiunile au loc în contextul în care Rusia „se confruntă cu eșecuri militare și cu indignarea globală din cauza acțiunilor sale brutale din Ucraina”, ceea ce a determinat agenții ruși să ia în considerare „măsuri din ce în ce mai disperate pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale”, a precizat Departamentul Trezoreriei SUA, citat de CNN.

Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite. Soția lui Ilan Șor este vizată și ea de sancțiune.

„Statele Unite demonstrează încă o dată că vă sunt alături în combaterea corupției”, a spus Logsdon.

„Sancțiunile impuse astăzi expun nu numai strategia secretă a Rusiei în Republica Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat Brian E. Nelson, subsecretarul american al Trezoreriei pentru terorism și informații financiare. „Operațiunile de influență rusești încearcă să exploateze punctele slabe din țările vizate pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de combatere a corupției și de contracarare a influenței rusești.”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că SUA „se angajează să sprijine eforturile Moldovei de a combate corupția, de a reforma sectorul justiției, de a consolida independența și transparența instituțiilor sale democratice și de a promova responsabilitatea pentru cei care încearcă să submineze democrația sa”. Blinken a precizat că, pe lângă sancțiunile de astăzi, SUA „vor continua să îi tragă la răspundere pe cei care amenință democrația în străinătate”.

Printre persoanele sancționate se numără un fost oficial guvernamental moldovean care a fost președintele ales al Partidului Democrat din Moldova: Vladimir Plahotniuc. Plahotniuc a menținut controlul asupra aparatului de aplicare a legii din țară pentru a viza rivalii politici și de afaceri, a declarat Departamentul Trezoreriei.

Ian Șor, liderul Partidului Șor din Republica Moldova, se numără, de asemenea, printre cei sancționați „pentru că a fost responsabil sau complice, sau s-a implicat sau a încercat să se implice direct sau indirect în interferența în alegerile unui guvern străin, pentru sau în numele sau în beneficiul direct sau indirect al Guvernului Federației Ruse”, a precizat Blinken.

Redăm mai jos comunicatul Trezoreriei SUA:

„Astăzi, Biroul de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei a luat măsuri pentru a contracara campaniile persistente de influență malignă și corupția sistemică din Moldova ale Guvernului Federației Ruse (GdR) prin impunerea de sancțiuni împotriva a nouă persoane și 12 entități. Printre persoanele și entitățile sancționate astăzi se numără oligarhi recunoscuți pe scară largă pentru capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice din Moldova și cei care acționează ca instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei, care urmărește să manipuleze Statele Unite și aliații și partenerii săi, inclusiv Moldova și Ucraina. Printre aceste desemnări se numără fostul oficial guvernamental moldovean Vladimir Plahotniuc, care s-a angajat în capturarea statului prin exercitarea controlului și manipularea unor sectoare-cheie ale guvernului moldovean, inclusiv a sectoarelor de aplicare a legii, electoral și judiciar.

«Sancțiunile impuse astăzi expun nu numai strategia ascunsă a Rusiei în Moldova, ci demonstrează, de asemenea, modul în care corupția subminează statul de drept», a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian E. Nelson. «Operațiunile de influență ale Rusiei încearcă să exploateze punctele slabe din țările vizate pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de combatere a corupției și de contracarare a influenței rusești».

Timp de ani de zile, GdR a susținut campanii de influență și destabilizare, care implică adesea folosirea ca armă a corupției pentru a-și atinge obiectivele. În timp ce GdR își împinge narațiunea prin sprijinirea agenților de influență, acesta profită simultan de corupție pentru a-și promova propriile interese.

ACTE DE CORUPȚIE

OFAC îl desemnează pe fostul oficial guvernamental moldovean Vladimir Plahotniuc (Plahotniuc), fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care a fost atât lider de facto, cât și președinte ales al Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Plahotniuc a menținut controlul asupra aparatului de aplicare a legii din țară pentru a viza rivalii politici și de afaceri. În mod specific, Plahotniuc a ordonat organelor de aplicare a legii din Moldova să se concentreze în investigații asupra persoanelor și entităților care se aflau în opoziție politică față de el și de PDM înainte de alegerile din 2018.

Plahotniuc a folosit, de asemenea, oficiali guvernamentali moldoveni ca intermediari pentru a mitui oficiali din cadrul forțelor de ordine, pentru a le menține loialitatea și pentru a-și consolida și mai mult controlul asupra Moldovei. În 2018, Plahotniuc a ordonat miniștrilor guvernului moldovean să adopte și să pună în aplicare propuneri de creștere a stimulentelor financiare pentru forțele de ordine, pentru a cumpăra și mai mult loialitatea acestora.

Plahotniuc a controlat sistemul judiciar și a folosit instanțele moldovenești pentru a manipula și invalida alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului din iunie 2018. Într-un eveniment separat, Plahotniuc a închis secțiile de votare în zonele în care nu se aștepta ca partidul său să aibă rezultate bune.

Plahotniuc a menținut, de asemenea, controlul asupra principalelor instituții media, ceea ce i-a permis și mai mult influența și capacitatea de a-și exercita influența asupra guvernului pentru a-și viza adversarii și pentru a se proteja pe sine și pe aliații săi.

Plahotniuc s-a angajat în mod explicit în aranjamente de corupție cu oficiali guvernamentali moldoveni. De exemplu, Plahotniuc a aranjat ca ruda unui oficial de rang înalt al guvernului moldovean să obțină o poziție cheie în afaceri, în schimbul sprijinului oficialului în numirea unei entități energetice moldovenești la alegerea lui Plahotniuc. Plahotniuc a încercat, de asemenea, să mituiască politicieni moldoveni pentru a schimba partidele politice.

OFAC îl desemnează pe Plahotniuc, în conformitate cu OUG 13818, pentru că este un fost funcționar guvernamental, care este responsabil sau complice sau care s-a implicat direct sau indirect în acte de corupție, inclusiv deturnarea activelor statului, exproprierea activelor private în interes personal, corupția legată de contracte guvernamentale sau de extracția de resurse naturale sau mită. Departamentul de Stat i-a impus restricții de viză lui Plahotniuc în ianuarie 2020, în temeiul secțiunii 7031(c) din Legea privind creditele pentru Departamentul de Stat, operațiuni externe și programe conexe, pentru implicarea sa în acte de corupție semnificative. Plahotniuc și membrii apropiați ai familiei sale nu sunt, în general, eligibili pentru vize pentru Statele Unite.

EFORTURILE RUSIEI DE A SUBMINA DEMOCRAȚIA MOLDOVENEASCĂ

Rusia a încercat să submineze democrația în întreaga lume atât prin operațiuni de influență deschise, cât și sub acoperire. Recent, pe măsură ce Rusia se confruntă cu eșecuri militare și cu indignarea globală din cauza acțiunilor sale brutale din Ucraina, agenții Rusiei au luat în considerare măsuri din ce în ce mai disperate pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale.

Ilan Mironovici Șor (Șor) este un politician moldovean și președinte al Partidului Șor, un partid politic populist din Moldova. El a fost arestat anterior pentru spălare de bani și delapidare de fonduri în legătură cu furtul din 2014 a unui miliard de dolari din băncile moldovenești.

Înainte de alegerile din 2021, Rusia a plănuit să submineze președintele moldovean Maia Sandu și să readucă Moldova în sfera de influență a Rusiei. Pentru a sprijini acest efort, Șor a colaborat cu persoane din Rusia pentru a crea o alianță politică pentru a controla parlamentul Moldovei, care ar fi urmat să susțină mai multe acte legislative în interesul Federației Ruse. Începând cu iunie 2022, Șor a primit sprijin rusesc, iar Partidul Șor se coordona cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova. În iunie 2022, Șor a colaborat cu entități cu sediul la Moscova pentru a submina candidatura Moldovei la UE, în timp ce votul pentru obținerea statutului de candidat era în curs de desfășurare.

Soția lui Șor este cântăreața pop rusă Sara Lvovna Șor, care a fost decorată de Putin ca artist de onoare al Rusiei.

OFAC îl desemnează pe Ilan Mironovici Șor în conformitate cu OUG 14024 pentru că este responsabil sau complice sau pentru că s-a implicat sau a încercat să se implice, direct sau indirect, în intervenția în alegerile din Statele Unite sau în alegerile unui alt guvern străin pentru sau în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al guvernului Federației Ruse.

OFAC desemnează partea Șor în conformitate cu OUG 14024 pentru că este deținută sau controlată de Șor, o persoană desemnată în conformitate cu OUG 14024, sau pentru că a acționat sau a pretins că a acționat pentru sau în numele, direct sau indirect, al lui Șor, o persoană desemnată în conformitate cu OUG 14024.

OFAC o desemnează pe Sara Lvovna Șor în conformitate cu OUG 14024 pentru că este soția lui Șor, o persoană desemnată în conformitate cu OUG 14024.

Înaintea alegerilor din 2021 din Moldova, Igor Iurievici Șahka (Șahka), împreună cu secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a elaborat planuri detaliate pentru a submina președintele moldovean Maia Sandu și a readuce Moldova în sfera de influență a Rusiei. Chayka este fiul lui Yuriy Chayka, membru al Consiliului de Securitate al Rusiei, care a fost desemnat în conformitate cu OUG 14024 la 6 aprilie 2022. Chayka s-a folosit de legăturile și influența tatălui său pentru a-și acumula și securiza imperiul de afaceri.

Chayka a intermediat o alianță între susținătorii lui Ilan Șor și Partidul Socialist Moldovenesc (PSRM), reprezentat de Igor Dodon (Dodon), fostul președinte al Republicii Moldova, care a fost recent pus sub acuzare pentru corupție de către autoritățile moldovenești. În schimbul promisiunii sprijinului rusesc în alegeri, Chayka a obținut sprijinul pentru legislația preferată de Kremlin, inclusiv o lege care să îi ia președintelui Republicii Moldova controlul asupra agenției de informații a țării. GdR a folosit companiile lui Chayka ca paravan pentru a direcționa bani către partidele politice colaboratoare din Moldova. O parte din aceste fonduri ilicite de campanie au fost alocate pentru mită și fraudă electorală.

OFAC l-a desemnat pe Chayka în conformitate cu OUG 14024 pentru că a fost responsabil sau complice sau pentru că s-a implicat sau a încercat să se implice, direct sau indirect, în intervenția în alegerile din Statele Unite sau în alegerile unui alt guvern străin pentru sau în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al guvernului Federației Ruse. De asemenea, OFAC l-a desemnat pe Chayka în conformitate cu OUG 14024 pentru că este copilul adult al lui Yuriy Chayka, o persoană desemnată în conformitate cu OUG 14024.

Chayka deține diverse întreprinderi situate în Rusia: Aqua Solid, Ekogrupp, Inzhiniring.rf și Inovatsii Sveta. Ekogrupp deține Khartiya, care, la rândul său, deține Proekt-Ekologiya, Region-Comfort și Mezhmunitsipalnoe Avtotransportnoyoe Predpreyatie. OFAC a desemnat aceste entități în conformitate cu OUG 14024 pentru că sunt deținute de o persoană desemnată în conformitate cu OUG 14024.

Asociații Chayka

Ivan Alesksandrovich Zavorotnyi (Zavorotnyi), cetățean rus, este un asociat al lui Chayka care face parte din consiliul de administrație al mai multor societăți ale acestuia. OFAC l-a desemnat pe Zavorotnyi pentru că este sau a fost director executiv al Inovatsii Sveta. OFAC a desemnat Agro-Region și Zolotoi Vek ca fiind deținute de Zavorotnyi.

Yuriy Igorevich Gudilin (Gudilin), un tehnolog politic și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate rus (FSB), a coordonat eforturile în 2020 și 2021 pentru a influența rezultatul alegerilor din Moldova. Gudilin a colaborat îndeaproape cu cetățenii ruși Olga Iurievna Grak (Grak) și Leonid Mihailovici Gonin (Gonin) în cadrul acestor eforturi.

Gudilin, Grak și Gonin au lucrat în calitate de consilieri ai fostului președinte moldovean Igor Dodon în timpul alegerilor prezidențiale din 2020 din Republica Moldova. În timpul campaniei, consultanții ruși s-au întâlnit, de asemenea, cu un număr mare de membri ai PSRM, care la acea vreme era condus de Dodon. În cadrul acestor întâlniri, Gudilin și Grak au exercitat presiuni asupra membrilor de rang înalt ai PSRM pentru ca aceștia să accepte asistența și îndrumarea lor, promițându-le că vor avea o influență favorabilă asupra administrației prezidențiale ruse în ceea ce privește solicitările de asistență din partea guvernului moldovean. În 2020, Gudilin a facilitat, de asemenea, înființarea unui canal de plată prin intermediul criptomonedei Tether, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influențare a alegerilor. În 2021, consilierii politici legați de FSB au propus utilizarea Ministerului rus de Interne pentru a localiza cetățenii moldoveni care trăiesc în Rusia și a-i convinge să voteze. În plus, mass-media din Rusia ar promova mesaje utile pentru campania lui Dodon către cetățenii moldoveni care trăiesc în Rusia.

De asemenea, în 2021, un asociat al FSB a elaborat strategii cu Chayka cu privire la producția de videoclipuri de propagandă menite să influențeze electoratul moldovean. Intenția era probabil să scadă participarea la vot a diasporei moldovenești și a alegătorilor pro-europeni și să crească participarea la vot a alegătorilor pro-ruși. Asociatul FSB plănuia să călătorească în Moldova împreună cu Gudilin, probabil în legătură cu producția videoclipurilor.

Deși eforturile sale de a influența alegerile din Moldova din 2020 și 2021 au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze eforturi pentru a readuce la putere un guvern pro-rus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă din Moldova, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Națională Alternativă (NAM). Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva guvernului moldovean. Printre eforturile sale de subminare a guvernului, echipa lui Gudilin plănuia să angajeze o echipă permanentă care să posteze comentarii pe rețelele de socializare și în emisiunile online. Gudilin a colaborat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această „fabrică de troli”.

Un exemplu al măsurilor din ce în ce mai disperate ale Rusiei pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale este faptul că, ca parte a unui plan propus lui Gudilin, actorii pro-ruși ar fi organizat o serie de spargeri de vehicule în Moldova, pe care posturile de dezinformare pro-ruse le-ar fi pus în mod fals pe seama refugiaților ucraineni.

OFAC i-a desemnat pe Gudilin, Grak și Gonin în conformitate cu OUG 14024 pentru că au fost responsabili sau complici sau pentru că s-au implicat sau au încercat să se implice, direct sau indirect, în intervenția în alegerile din Statele Unite sau din alte țări străine pentru sau în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al guvernului Federației Ruse.

ENTITĂȚI CARE SPRIJINĂ OPERAȚIUNILE DE INFORMAȚII RUSEȘTI

Pe lângă rolul său în eforturile GdR de a influența alegerile din Moldova și de a submina actualul guvern pro-occidental al țării, Igor Chayka are, de asemenea, legături cu infractorii cibernetici ruși. În 2018, Chayka și asociatul său Aleksei Valeryevich Troshin (Troshin), cetățean rus, au investit milioane de dolari pentru a înființa National Engineering Corporation (NIK) – aparent, o firmă de inginerie care lucrează la proiecte tehnologice pentru întreprinderi rusești și întreprinderi de stat. Cu toate acestea, infractorul cibernetic desemnat de SUA, Maksim Yakubets (Yakubets), a fost implicat în înființarea birourilor NIK și în practicile de angajare ale acesteia. Angajarea lui Yakubets la NIK a oferit o acoperire pentru activitățile sale infracționale în curs de desfășurare legate de grupul de hackeri cunoscut sub numele de Evil Corp. Yakubets și Evil Corp au fost desemnați în decembrie 2019.

Ca parte a activității sale la NIK, Yakubets și-a continuat activitatea în numele serviciilor de informații rusești. Yakubets a fost desemnat anterior de OFAC pentru că a oferit sprijin FSB-ului. De atunci, Yakubets a dezvoltat o relație cu toate cele trei mari servicii de informații rusești, inclusiv întâlnindu-se personal cu directorul SVR, Serghei Narîșkin.

OFAC a desemnat NIK în conformitate cu OUG 14024 pentru că operează sau a operat în sectorul tehnologic al economiei Federației Ruse. OFAC l-a desemnat pe Troshin în conformitate cu OUG 14024 pentru că este sau a fost lider, oficial, director executiv sau membru al consiliului de administrație al NIK.

IMPLICAȚIILE SANCȚIUNILOR

Ca urmare a acțiunii de astăzi, toate proprietățile și interesele în proprietăți ale persoanelor desemnate descrise mai sus care se află în Statele Unite sau care se află în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA sunt blocate și trebuie raportate la OFAC. În plus, orice entități care sunt deținute, direct sau indirect, individual sau în ansamblu, în proporție de 50 % sau mai mult de una sau mai multe persoane blocate sunt, de asemenea, blocate. Cu excepția cazului în care sunt autorizate printr-o licență generală sau specifică emisă de OFAC, sau sunt scutite, reglementările OFAC interzic, în general, toate tranzacțiile efectuate de persoane din SUA sau în interiorul (sau în tranzit) Statelor Unite care implică orice proprietate sau interes în proprietatea persoanelor desemnate sau altfel blocate. În plus, instituțiile financiare și alte persoane care se angajează în anumite tranzacții sau activități cu entitățile și persoanele sancționate se pot expune la sancțiuni sau pot face obiectul unei acțiuni de aplicare a sancțiunilor. Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către, către sau în beneficiul oricărei persoane desemnate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Puterea și integritatea sancțiunilor OFAC derivă nu numai din capacitatea OFAC de a desemna și de a adăuga persoane pe lista SDN, ci și din dorința sa de a retrage persoane de pe lista SDN în conformitate cu legea. Scopul final al sancțiunilor nu este acela de a pedepsi, ci de a determina o schimbare pozitivă de comportament. Pentru informații privind procesul de solicitare a retragerii de pe o listă OFAC, inclusiv de pe lista SDN, vă rugăm să consultați Întrebarea frecventă 897 a OFAC aici. Pentru informații detaliate cu privire la procesul de depunere a unei cereri de eliminare de pe o listă de sancțiuni OFAC, vă rugăm să faceți clic aici.

GLOBAL MAGNITSKY

Bazându-se pe Global Magnitsky Human Rights Accountability Act, E.O. 13818 a fost emisă la 20 decembrie 2017, în semn de recunoaștere a faptului că prevalența încălcării drepturilor omului și a corupției care își au sursa, în totalitate sau în mare parte, în afara Statelor Unite, a atins o asemenea amploare și gravitate încât amenință stabilitatea sistemelor politice și economice internaționale. Încălcarea drepturilor omului și corupția subminează valorile care constituie un fundament esențial al unor societăți stabile, sigure și funcționale; au efecte devastatoare asupra indivizilor; slăbesc instituțiile democratice; degradează statul de drept; perpetuează conflictele violente; facilitează activitățile unor persoane periculoase și subminează piețele economice. Statele Unite urmăresc să impună consecințe tangibile și semnificative celor care comit încălcări grave ale drepturilor omului sau se angajează în acte de corupție, precum și să protejeze sistemul financiar al Statelor Unite de abuzurile comise de aceleași persoane”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Statul moldovean acum a devenit cu adevarat captiva. Ce a fost inainte, a fost fixpix pe langa astia noi. Moldovenii o simt pe pielea lor.

    • Mw33 mah rus inf3ct. Oftica-te `tuva rasa n sange

    • Curpe bideu, acum nu va dați seama, dar veți plăti despăgubiri cât nu ați plătit în toată istoria voastră de hoți! Credeți ca lumea vă va ierta pentru nesim tirea voastră? Este ultimul an în care mai aveți ceva. După ce veți pierde războiul, veți pierde tot: gaze, petrol, bănci, terenuri agricole și industrie. Veți manca paine pe cartela, o jumătate pe zi de persoana. Veți ajunge ca nordcoreenii, sa mâncați melci și rădăcini. Atunci sa va vedem cât tupeu veți mai avea în voi!!! Sa ții minte asta!

  2. vladimir plahotniuc nu a fost niciodata oficial guvernamental, el nu a facut parte din guvern, e o informatie gresita. plahotniuc a fost presedintele partidului democrat, aflat la guvernare, dar nu a avut nicio functie oficiala in guvern.
    in rest, foarte bine ca dau toate informatiile, ar fi de dorit sa le blocheze toate afacerile rusilor, sa ii lase fara firme, fara contracte si fara bani.

    • O informatie care ar merita scoasa in evidenta e finantarea ruseasca pentru miscarea alternativa nationala, partidul lansat de primarul de chisinau, ion ceban, care dupa ce a fost la comunisti si socialisti, acum se da proeuropean si proroman. Mai multa atentie cu asta, ca e finantat de rusi, ca hauristii.

  3. Pana una alta…curentul se opreste…

    Harvard nu prea ajuta…oamenii vad si nu vor mai vota „capre” la presedentia asa zisei tari…

    • Ne uitam la Ungaria cu inflatia de 35% unde i-a adus „harvard” Orban, urmam noi cu „harvard” Ciolacu! Acolo presedintele tarii se plimba cu trenul la noi arunca parpalatul pe masina ca nu se misca licuricii destul de rapid. Macar aia s-au desteptat, noi inca mai avem.

  4. Politica rusă a corupției și a hoției imbratisata cu drag de mizeriile aste de oameni.