G4Media.ro

SUA interzice personalului guvernamental din China să aibă relații romantice sau sexuale…

Sursa Foto: Pexels

SUA interzice personalului guvernamental din China să aibă relații romantice sau sexuale cu cetățenii chinezi

Guvernul SUA a interzis personalului guvernamental american din China, precum și membrilor familiei și contractorilor cu autorizații de securitate, orice relații romantice sau sexuale cu cetățeni chinezi, scrie Associated Press.

Patru persoane cu cunoștințe directe despre această problemă au relatat AP despre politica amintită, care a fost pusă în aplicare după plecarea ambasadorului american Nicholas Burns în ianuarie, cu puțin timp înainte de a părăsi China. Oamenii vor vorbi doar cu condiția anonimatului pentru a discuta detaliile unei noi directive confidențiale.

Deși unele agenții americane aveau deja reguli stricte cu privire la astfel de relații, o politică generală de „nefraternizare”, așa cum este cunoscută, nu a mai fost implementată de la Războiul Rece. Nu este neobișnuit ca diplomații americani din alte țări să se întâlnească cu localnici și chiar să se căsătorească cu ei.

O versiune mai limitată a politicii a fost adoptată vara trecută, interzicând personalului american „relații romantice și sexuale” cu cetățenii chinezi care lucrează ca gardieni și alt personal de sprijin la Ambasada SUA și la cinci consulate din China.

Dar Burns, ambasadorul plecat, l-a extins la o interdicție generală a unor astfel de relații cu orice cetățean chinez din China în ianuarie, cu câteva zile înainte de preluarea mandatului președintelui Donald Trump. AP nu a putut determina exact modul în care politica definea expresia „relație romantică sau sexuală”.

Două dintre persoanele care cunosc această interdicție au declarat pentru AP că noua politică a fost discutată pentru prima dată vara trecută, după ce membrii Congresului l-au contactat pe Burns pentru a-și exprima îngrijorarea că restricțiile asupra unor astfel de relații nu sunt suficient de stricte. Comisia restrânsă a Camerei Partidului Comunist Chinez nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Noua politică acoperă misiunile SUA în China continentală, inclusiv ambasada de la Beijing și consulatele din Guangzhou, Shanghai, Shenyang și Wuhan, precum și consulatul american de pe teritoriul semiautonom al Hong Kong. Nu se aplică personalului american staționat în afara Chinei.

Singura excepție de la politică este personalul american cu relații preexistente cu cetățenii chinezi; pot solicita scutiri. Dacă scutirea este refuzată, ei trebuie să pună capăt relației sau să-și părăsească funcția, au spus oamenii. Oricine încalcă politica va primi ordin să părăsească China imediat.

Politica a fost comunicată verbal și electronic personalului american din China în ianuarie, dar nu a fost anunțată public.

Departamentul de Stat a spus că nu comentează chestiuni interne. Consiliul Naţional de Securitate a adresat întrebări Departamentului de Stat. Burns, fostul ambasador, nu a răspuns la o solicitare AP trimisă la adresa sa de e-mail la The Cohen Group, o companie de consultanță la care a revenit ca vicepreședinte în februarie.

O întoarcere la Războiul Rece

Serviciile de informații din întreaga lume au folosit de mult timp bărbați și femei atrăgătoare pentru a obține informații sensibile în timpul Războiului Rece. Departamentul de Stat și alte agenții cu birouri în China au de mult timp cerințe stricte de raportare privind relațiile personale pentru personalul american staționat acolo, precum și rivalii considerați amenințări mari de informații precum Rusia sau Cuba.

Documentele declasificate ale Departamentului de Stat arată că, în 1987, guvernul SUA a interzis personalului staționat în blocul sovietic și în China să se împrietenească, să se întâlnească sau să întrețină relații sexuale cu localnici, după ce un marinar american din Moscova a fost sedus de un spion sovietic. Astfel de restricții au fost relaxate după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, potrivit știrilor de la acea vreme.

În China, o interdicție generală a unor astfel de relații nu a fost în vigoare de mulți ani. Până la noua interdicție din ianuarie, personalul american din China trebuia să raporteze supraveghetorilor lor orice contact intim cu cetățenii chinezi, dar nu li s-au interzis în mod explicit relațiile sexuale sau romantice.

Diplomații americani și experții în informații spun că Beijingul continuă să folosească în mod agresiv așa-numitele honeypots pentru a accesa secretele americane. În prezentările înainte de a fi staționați în China, personalul american este informat cu privire la studii de caz în care serviciile de informații chineze au trimis femei atractive pentru a seduce diplomații americani și a avertizat că zeci de agenți de securitate de stat chinezi pot fi desemnați să monitorizeze orice diplomat individual de interes.

Se știu puține despre politicile de non-fraternizare ale guvernului SUA în altă parte, deoarece sunt considerate clasificate. Nu se știe cât de restrictive sunt astfel de politici în alte țări.

Tensiuni în creștere, controale mai stricte

În ultimii ani, tensiunile dintre Washington și Beijing au escaladat din cauza comerțului, tehnologiei și competiției geopolitice.

Peter Mattis, un fost analist CIA și președinte al Fundației Jamestown, un think tank din Washington, a spus că au existat cel puțin două cazuri mediatizate în care agenții chinezi au sedus diplomații americani staționați în China, deși nu a auzit de un astfel de caz în ultimii ani.

Mattis a adăugat că o altă problemă este că securitatea statului chinez nu adună informații doar prin spioni, ci și prin presarea oamenilor obișnuiți pentru informații, adesea prin amenințări sau intimidare. Asta, a spus Mattis, înseamnă că orice cetățean chinez care se întâlnește cu un diplomat american ar putea fi vulnerabil la constrângere.

„MSS este dispus să folosească orice conexiune umană pe care o are o țintă pentru a colecta informații”, a spus Mattis, folosind un acronim referitor la Ministerul Securității de Stat din China. „Această modificare a regulilor sugerează că MSS a devenit mult mai agresiv în încercarea de a accesa ambasada și guvernul SUA”.

Ministerul chinez de externe nu a comentat această interdicție, spunând într-o declarație trimisă prin fax că este „mai potrivit să întrebați SUA despre această chestiune”.

China și-a înăsprit, de asemenea, controale deja stricte asupra personalului său de peste mări, conform reglementărilor chineze. În ultimii ani, Beijingul a început să aplice cu strictețe reglementări care interzic promovările pentru funcționarii publici chinezi cu soții care au dobândit cetățenia străină și restricționează diplomații să petreacă o perioadă lungă de timp într-o singură țară, forțându-i pe unii să se întoarcă în China.

Ministerul de Externe al Chinei și multe alte organisme guvernamentale interzic oficialilor și personalului lor relațiile sexuale sau romantice cu cetățeni străini, în timp ce membrilor armatei sau poliției chineze li se interzice, în general, să părăsească China fără aprobarea expresă a supraveghetorilor lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Presupun că aceeași restricție o aveau și la Moscova !?

  2. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.