SUA lucrează la un „plan B” pentru exporturile de cereale ucrainene după bombardamentele rusești asupra portului Odesa
Statele Unite lucrează cu Ucraina la un „plan B” pentru a scoate din țară exporturile de cereale în urma atacului Rusiei asupra portului Odesa, potrivit administratorului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Samantha Power.
„Planul B implică transportul rutier, feroviar și fluvial și trimiterea de barje și ajustarea sistemelor feroviare astfel încât să fie mai bine aliniate cu cele din Europa pentru ca exporturile să poată ieși mai repede”, a declarat Power pentru CNN, într-un interviu acordat duminică la Nairobi, Kenya, după ce a vizitat săptămâna trecută zonele afectate de secetă din Kenya și Somalia.
„Am trăit planul de contingență pentru că nu ai cum să ai încredere în nimic din ceea ce spune Vladimir Putin”, a continuat ea.
Power a subliniat că, în ciuda securității oferite de un plan de contingență, „nu există niciun substitut pentru ca Putin să permită ca blocada să se încheie și ca cerealele să fie trimise în cel mai eficient mod posibil”.
Vineri, Rusia și Ucraina au semnat un acord care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, după luni de negocieri dure, cu medierea Turciei și a Națiunilor Unite.
Cu toate acestea, doar o zi mai târziu, Rusia a efectuat un atac cu rachete asupra portului Odesa din sudul Ucrainei, unde au fost depozitate stocuri vitale de cereale.
Mai mult de jumătate din importurile de grâu ale Somaliei provin din Ucraina, a declarat Power, adăugând că 20 de milioane de tone de grâu și porumb sunt încă blocate în portul Odesa.
Power a declarat că speră ca acordul privind cerealele „să rămână cumva în vigoare”, în ciuda demersului Rusiei de a „întoarce imediat spatele” prin bombardarea portului.
Asigurarea aprovizionării cu cereale va contribui la scăderea prețurilor, a spus Power.
„Chiar și spectrul ca acest acord să funcționeze și să fie aplicat și ca cerealele să părăsească portul a făcut ca prețurile să scadă, chiar și într-o perioadă de 24 de ore”, a spus ea. „Așadar, o ofertă mai mare cu aceeași cantitate de cerere va însemna prețuri mai mici”.
Săptămâna trecută, SUA au anunțat acordarea unei sume suplimentare de 1,3 miliarde de dolari pentru asistență umanitară în Cornul Africii, în condițiile unei secete fără precedent în Etiopia, Kenya și Somalia.
Power a făcut apel la țările care joacă „roluri de lider în sistemul internațional, așa cum aspiră în mod clar să facă Republica Populară Chineză”, să „sape mai adânc” pentru a împiedica criza alimentară „să devină o catastrofă”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu