G4Media.ro

SUA: „Majoreta vulgară” a câștigat procesul cu liceul său la Curtea Supremă,…

sursa foto: Pixabay/ Curtea Supremă a SUA

SUA: „Majoreta vulgară” a câștigat procesul cu liceul său la Curtea Supremă, într-o victorie istorică pentru dreptul la liberă exprimare al elevilor americani

Curtea Supremă de la Washington a decis miercuri, într-un caz istoric, să dea dreptate unei adolescente care a fost dată afară din echipa de majorete din liceu pentru un mesaj obscen postat pe contul ei de social media. Într-o hotărâre adoptată cu o majoritate zdrobitoare, respectiv 8 la 1, forul suprem de justiție a concluzionat că districtul școlar din Mahanoy a încălcat libertatea de exprimare a lui Brandi Levy în temeiul Primului Amendament la Constituția Statelor Unite, după ce fata a postat pe Snapchat un mesaj vulgar când nu se afla în interiorul campusului școlar. Potrivit experților, cazul – care este primul de acest fel dezbătut de Curtea Supremă după 2007 – are o importanță semnificativă pentru dreptul la liberă exprimare al milioane de elevi americani.

Levy, care acum are 18 ani și este studentă, a fost anterior membră a echipei de majorete junioare Goldean Bears la liceul Mahanoy Area High School din Pennsylvania.

În mai 2017, când avea 14 ani, Levy a postat un mesaj Snapchat după o tentativă nereușită de a se alătura echipei principale de majorete a liceului. În postare era prezentată o fotografie a ei și a unei prietene ridicându-și degetele mijlocii. În mesajul audio care însoțea postarea, adolescenta și-a exprimat nemulțumirea, într-o manieră vulgară, față de majorete, școală, softball și „totul.” Mesajul care însoțea postul a fost: „fuck school fuck softball fuck cheer fuck everything.”

Într-o altă postare, Levy a chestionat selecția unei alte fete pentru echipa de majorete a liceului. Brandy Levy a postat mesajele pe Snapchat în timp ce se afla în interiorul unul magazin din Mahanoy City, în afara orelor de școală.

Un prieten al fetei a făcut capturi de ecran la postările ei și i le-a arătat unei alte eleve, care era fiica unuia dintre antrenorii echipei de majorete. Drept pedeapsă, antrenorii liceului Mahanoy Area High School au dat-o afară pe Levy din echipa de majorete pentru un an, acuzând-o că a încălcat codul de conduită al liceului.

Aolescenta a dat în judecată inspectoratul școlar din districtul Mahanoy, susținând că decizia antrenorilor a încălcat dreptul ei la liberă exprimare, așa cum este prevăzut de Primul Amendament. Două instanțe federale inferioare i-au dat dreptate lui Levy în disputa cu școala, decizând ca ea să revină în echipă în 2017, și i-au permis să-și continue cariera de majorete. Mai târziu, printr-o decizie cuprinzătoare, o curte de apel federală a confirmat această decizia, spunând că autoritatea unei școli de a aplica regulile „nu se aplică în afara campusului.” În acel moment, inspectoratul școlar a decis să-și prezinte cazul în fața Curții Supreme.

În cazul Mahanoy Area School District v. B.L., judecătorii forului suprem de justiție din SUA au fost rugați să ia în considerare dacă școlile publice au capacitatea de a reglementa declarațiile făcute de elevi în afara campusului școlar și cât de cuprinzătoare sunt limitele disciplinei implementate de instituțiile publice de învățământ.

La Curtea Supremă

Avocații inspectoratului din Mahanoy au susținut că personalul școlar ia măsuri în mod obișnuit împotriva elevilor pentru discursuri și acțiuni care se întâmplă în afara campusului și că această putere este importantă pentru combaterea hărțuirii, a rasismului și a intimidărilor care au loc pe canalele de socializare media în afara orelor de școală. „Acest caz este atât de important deoarece are implicații, nu doar pentru liderii liceului din Pennsylvania, ci din întreaga țară pentru a putea asigura siguranța și bunăstarea elevilor din școlile lor”, a spus Paul Healy, director executiv al Pennsylvania Principals Association.

De altfel, asociațiile de stat și naționale ale superintendenților școlari, consiliilor școlare, profesorilor și directorilor au depus documente de susținere în sprijinul districtului școlar din Mahanoy, avertizând că o decizie de restricționare a disciplinei în afara campusului ar afecta eforturile de asigurare a securității și ordinii și de combatere a hărțuirii online a adolescenților. (Aproximativ unul din trei elevi americani de gimnaziu sau liceu spun că au fost victime ale hărțuirii online, potrivit Cyberbullying Research Center.)

Dar American Civil Liberties Union (Uniunea Americană pentru Libertăți Civile), care a reprezentat-o pe Levy și pe părinții ei, a susținut că elevii trebuie protejați de cenzură și monitorizare. „Este pentru prima dată când Curtea Supremă a SUA va decide dacă regulile care se aplică copiilor atunci când sunt la școală se aplică și discursului lor atunci când sunt în afara școlii,” a declarat înaintea deciziei Sara Rose, o avocată a UCLA. „Când nu se află sub supravegherea școlii, copiii sunt sub supravegherea părinților, iar părinții sunt cei care ar trebui să poată decide ce este potrivit pentru copiii lor să spună când sunt acasă,” a declarat Rose.

În decizia sa, Curtea Supremă a concluzionat că dreptul lui Brandy Levy la libertatea de exprimare, protejat în conformitate cu Primul Amendament al Constituției SUA, a fost încălcat, deoarece postările de pe rețelele sociale nu au determinat „perturbări substanțiale” la școală.

„Vulgaritatea din postările lui BL a înconjurat un mesaj, o expresie a iritării lui BL cu (și critica adusă) școlii și comunităților de majorete,” a scris judecătorul Stephen Breyer în opinia majorității, folosind inițialele fetei. „Interesul școlii de a preda bunele maniere nu este suficient, în acest caz, pentru a trece peste interesul lui BL pentru libera exprimare.”

Magistrații de la Curtea Supremă au adăugat însă că școlile americane dețin încă un mandat „semnificativ” pentru a reglementa declarațiile elevilor „în anumite circumstanțe din afara campusului.” Tribunalul a spus că nu va defini categoric la ce „activități din afara școlii legate de școală” se referă.

Într-o declarație făcută în urma deciziei Curții Supreme, Levy a afirmat: „Tinerii trebuie să aibă capacitatea de a se exprima fără să-și facă griji că vor fi pedepsiți când ajung la școală. Nu mi-aș fi putut imagina niciodată că un simplu mesaj snap se va transforma într-un caz al Curții Supreme, dar sunt mândră că familia mea și cu mine am pledat pentru drepturile a milioane de elevi din școlile publice.”

Fata a susținut mereu că mesajul său Snapchat nu a încălcat un cod al majoretelor care cerea „respect” și ca membrele Goldean Bears să nu exprime „nici o informație negativă” în timp ce fac parte din echipă.

Un precedent important

Dreptul elevilor americani la libera exprimare în școlile publice este protejat de un caz de referință al Curții Supreme din 1969 – Tinker vs Des Moines Independent Community School District. În acel caz, elevii au purtat banderole negre pentru a protesta împotriva războiului din Vietnam.

În acel moment, magistrații de la Washington au decis că elevii păstrează unele drepturi de liberă exprimare în timp ce sunt la școală, dar aceste drepturi sunt diminuate. O școală poate sancționa discursurile elevilor care „ar perturba material și substanțial munca și disciplina școlii.” Discursul elevilor a fost așadar protejat dar în anumite limite.

Până în acest moment însă, Curtea Supremă nu abordase situația creată în urma declarațiilor făcute de elevi în afara campusului școlar, o chestiune care a divizat experții legali din Statele Unite. Aceștia au susținut că nu este deloc clar modul în care Primul Amendament și cazul Tinker se aplică discursului ținut de elevi în afara campusului. Situația a fost complicată de faptul că, până în această săptămână, instanțele federale inferioare au exprimat cel puțin patru moduri diferite de abordare a aceastei probleme.

Analiștii susțin că, în trecut, problema era diferită: elevii se puteau plânge că nu au fost selecționați în echipa de majorete, dar aceste plângeri erau de obicei exprimate în conversații private între prieteni. Astăzi însă, lucrurile se complică din cauza creșterii influenței internetului și a rețelelor sociale. Oficialii școlii au susținut de altfel că postările Snapchat ale lui Levy ar fi putut fi citite de sute de alți elevi – unii dintre ei citindu-le pe telefoanele lor mobile în timp ce frecventau școala.

Experții afirmă că decizia în acest caz va avea urmări majore pentru dreptul la liberă exprimare a milioane de elevi din Statele Unite. La rândul ei, Levy a declarat că decizia Curții Supreme ar putea folosi cazul ei pentru a afirma drepturile adolescenților de pretutindeni. „Vreau doar ca Curtea Supremă să realizeze că fiecare persoană, fiecare student și tinerii adulți au libertatea de exprimare și că școlile nu pot pedepsi elevii pentru ceea ce spun în afara școlii – și nu în școală sau în orele de școală,” a spus ea.

Surse: NPR, Vox, BBC, ABCNews

Foto: Curtea Supremă a sua / Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. subiect extrem de interesant!

    de retinut, de invatat!

  2. frumoasa tara…pacat ca e locuita :))

    • hai lasa ca e absurd sa ma sanctionezi pt ce fac in afara scolii. pe logica asta si la serviciu e la fel, nu? adica ce, esti angajat/la scoala 100% din timp sau cum?
      ma poti actiona in justitie, dar nu decizi tu asa de capul tau pt ce am postat pe media.
      scorul de 8 la 1 spune totul. nici macar nu exista discutie.

  3. Daca scria ceva impotriva LGBT,negri etc,zbura mai repede ca un f35.
    Libertatea de exprimare e buna doar cand e impotriva oricarei discipline,ordine,bun simt.In rest e rea.
    E f bine ca e acoperit mesajul ei de lege insa stim cu totii ca daca zicea ceva „neagreat” era papa.Asa evident,toti sunt impotriva scolii cum zice tipa in mesaj,se vede.Scria ceva pro scoala lua ban permanent.

    • e discutabil. nu sunt judecate toate cazurile cum zici tu. mai sunt, dar nu toate, deci nu e o regula. mai conteaza si cum se argumenteaza speta.

    • Tu confunzi libertatea de exprimare cu discriminarea.
      Libertatea de exprimare este ca pot sa-ti spun ca nu ai capacitatea de a intelege un text al unui articol si tragi concluzii tampite.
      Discriminare este sa-ti spun ca esti un handicapat care nu e instare sa inteleaga un text.
      Sesizezi diferenta?

    • Din contra, cazul asta e despre libertatea de a spune si Fuck Trump sau Fuck Black Lives Matter. Indiferent de optiunea politica, dreptul la exprimare trebuie sa ramana sfant, pentru ca din el izvorasc aproape toate celelalte drepturi.

  4. !jean valjean

    stereotipurile lingivistice exprima stereotipuri de gandire!

    in cazul domniei-voastre, chiar lipsa gandirii!

    subiectul este interesant…si cu urmari legate de libera exprimare… a culturii protestului…

    cand traiesti intr-o cultura poupincourista, sunt mari sanse ca problema sa-ti apara secundara….

  5. Nota de plata vine mai tarziu.

  6. Adică dacă ai de înjurat instituții, corp profesoral etc. o poți face de acasă sau de dincolo de gardul școlii (instituției /întreprinderii). Poți să și scuipi sau să faci pipi pe gard din afară? Că nu lămurește curtea. Dar să faci căcuțu chiar în poartă?

  7. Școala scoate tâmpiți nu doar in Romania!