G4Media.ro

SUA oferă prelungirea tratatului de dezarmare nucleară New START, însă Moscova refuză

sursa foto: Kremlin.ru

SUA oferă prelungirea tratatului de dezarmare nucleară New START, însă Moscova refuză

Statele Unite au anunţat marţi un „acord de principiu” cu Moscova pentru a prelungi tratatul de dezarmare nucleară New START, dar Rusia a răspuns imediat apreciind ca „inacceptabile” condiţiile Washingtonului, notează AFP, citată de Agerpres.

„Suntem dornici să prelungim tratatul New START pentru o perioadă de timp, cu condiţia ca ei să accepte în schimb limitarea – îngheţarea – arsenalului lor nuclear”, a declarat negociatorul american Marshall Billingslea, care conduce din iunie negocierile cu Moscova asupra tratatului bilateral New START, ce expiră la începutul anului 2021.

„Credem că există un acord de principiu la cel mai înalt nivel al guvernelor noastre”, a adăugat diplomatul american în cursul unei videoconferinţe organizate de think tankul Heritage Foundation.

Răspunsul, dur, al Moscovei nu a întârziat. „Rusia şi Statele Unite nu s-au pus de acord în privinţa îngheţării arsenalelor lor nucleare”, a scris pe Twitter misiunea permanentă a Rusiei la Viena.

Un asemenea îngheţ ar fi „inacceptabil” pentru Moscova, a declarat agenţiilor ruse de presă negociatorul Moscovei, viceministrul de externe Serghei Riabkov.

New START – intrat în vigoare în 2010 şi care limitează numărul focoaselor nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) la 1.550 pentru SUA şi Rusia – este ultimul pact major de dezarmare nucleară rămas în vigoare între cele două puteri, după ce Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (CFE), care interzicea utilizarea rachetelor balistice cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Washingtonul a acuzat Rusia de încălcarea prevederilor CFE şi a atribuit ‘întreaga responsabilitate’ Moscovei pentru încetarea acestui pact.

„Dacă americanii sunt de acord cu documentele pe care le-am remis şi le acceptă, un asemenea acord poate fi încheiat şi mâine. Dar cu atâtea divergenţe, nici nu-mi pot imagina pe ce bază colegii noştri de la Washington emit astfel de ipoteze”, a precizat Serghei Riabkov pentru agenţia Ria Novosti.

În opinia sa, Rusia şi Statele Unite au încă „puncte de vedere diferite asupra modalităţii de a întări controlul armamentului pe viitor”.

sursa foto: kremlin.ru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Lasa sa semneze Iranul tratate cu SUA.

  2. Imperialismul agresiv rusesc este cel mai mare pericol pentru Europa.