SUA: Polițiști înarmați au intrat cu forța într-o casă din Arizona pentru a duce la spital un copil de 2 ani, nevaccinat, căruia părinții refuzau să-i acorde tratament medical. Statul a preluat custodia micuțului
O dezbatere aprinsă a fost declanșată în Statele Unite după ce polițiști înarmați au intrat cu forța într-o casă aflată în apropiere de Phoenix (Arizona) pentru a duce la spital un copil de 2 ani, nevaccinat, ai cărui părinți refuzau să-i acorde tratament medical. Raidul polițiștilor a avut loc la 25 februarie, iar polițiștii au dat publicității imaginile video săptămâna trecută. Statul a preluat custodia băiețelului și a celorlalți doi copii ai cuplului, în vârstă de 4 și 6 ani, în timp ce părinții au fost acuzați de abuzuri împotriva copiilor.
Incidentul din Arizona a reaprins discuția despre puterea autorităților de a trece peste deciziile părinților atunci când este vorba de sănătatea copiilor lor și vine într-o perioadă de îngrijorare crescândă privind copiii nevaccinați care îi pot îmbolnăvi pe cei din jurul lor. În plus, unii politicieni locali au criticat intervenția în forță a agenților, pe care au considerat-o excesivă.
Incidentul a avut loc în Chandler, un oraș cu circa 253.000 de locuitori, aflat în districtul Maricopa, în partea de sud-est a metropolei Phoenix. Potrivit informațiilor oferite de către departamentul local de poliție, care a postat filmul incidentului pe pagina sa de Internet, mai mulți ofițeri din Chandler au fost trimiși să verifice situația unui copil de doi ani care era bolnav și avea febră mare. Controlul fusese solicitat de către Departamentul pentru Siguranța Copilului (DCS), după ce, în cursul aceleiași seri, părinții copilului – Brooks Bryce și Sarah Beck – au refuzat să-l ducă pe copil la serviciul de urgență al unui spital de pediatrie din apropiere, așa cum le ceruse un doctor. Conform informațiilor avute de polițiști, medicul de la Southwest College of Naturopathic Medicine – clinica din Tempe vizitată anterior de părinți – era îngrijorat că băiețelul, care avea temperatura de aproape 41 de grade și era în stare de letargie, ar fi putut fi bolnav de meningită. Doctorul aflase de la părinți că micuțul nu fusese vaccinat și vroia ca acesta să fie supus unor teste suplimentare.
Părinții copilului au refuzat inițial toate încercările de a discuta făcute de polițiști, deși aceștia au auzit un copil tușind în casă. În timpul unei scurte convorbiri telefonice cu ofițerii, Bryce le-a spus că micuțul era bine, e pe cale de însănătoșire și le-a cerut agenților să plece.
În timp ce ofițerii se aflau la fața locului, DCS a obținut un ordin judecătoresc pentru custodia temporară a copilului în vârstă de doi ani, dar părinții au continuat să ignore toate încercările polițiștilor și angajaților DCS de a vorbi cu ei la telefon sau la ușă. La mai bine de patru ore după ce au mers la casa din Chandler, și după ce Bryce și Beck au refuzat o nouă cerere a autorităților de a-și duce copilul bolnav la spital, polițiștii au spart ușa locuinței, iar părinții au fost somați să iasă afară de ofițerii înarmați. Ambii adulți au făcut acest lucru fără să opună rezistență. Niciunul dintre ei nu a fost arestat.
Angajații DCS au preluat custodia temporară a băiatului bolnav și a fraților săi, care, potrivit polițiștilor, prezentau simptome similare de boală, inclusiv vărsături.
Comunicatul Departamentului de Poliție din Chandler precizează că doi dintre copii au fost transportați la spital cu ambulanța, în timp ce al treilea a fost transportat de angajații DCS. Copilul de doi ani a fost ulterior internat la spital. După ce au anchetat cazul, polițiștii din Special Victims Unit i-au acuzat pe fiecare dintre cei doi părinți de abuz împotriva copiilor. Polițiștii au precizat și că preluarea copiilor de către autorități a respectat legea 8-821 din Arizona.
Băiatul a fost diagnosticat în final cu o infecție respiratorie. Un judecător le-a spus lui Bryce și Beck că statul dorește ca ei să recâștige custodia copiilor, dar nu este deocamdată clar când se va întâmpla acest lucru.
Pro și contra
Acțiunea în forță a poliției din Arizona a reaprins discuția despre puterea autorităților americane de a trece peste deciziile părinților atunci când este vorba de sănătatea copiilor lor și vine într-o perioadă de îngrijorare crescândă privind copiii nevaccinați care îi pot îmbolnăvi pe alții din jurul lor.
New York Times, care a relatat despre acest caz, a citat declarațiile făcute de părinții copiilor, care cred că autoritățile au reacționat în mod exagerat. „Ne-au tratat ca pe niște infractori, spărgându-ne ușa. Adică, nu știu ce fel de traumă a produs asta copiilor mei,” a declarat Bryce unui post local de televiziune. Soția lui a afirmat că, după vizita la doctor, l-a sunat pe acesta și i-a spus: „Hei, nu știu cum ai scris că temperatura e de 41 de grade, fiul meu se simte bine. Aceasta nu pare că ar fi cu adevărat o urgență medicală.”
Doctorul copilului, după ce a constatat că Beck i-a ignorat recomandarea de a duce copilul la spital, iar încercările lui de a contacta familia telefonic au eșuat, a apelat la DCS din Arizona. Angajații acestuia au contactat poliția.
Doctorul a spus că Beck a ezitat să ducă copilul la spitalul de pediatrie de teamă că micuțul nu a fost vaccinat, iar angajații camerei de gardă o vor raporta celor din DCS. Ea a fost de acord să-și ducă fiul la spital după ce medicul a confirmat cu angajații spitalului că aceștia nu o vor raporta departamentului DCS din cauza copilului nevaccinat.
Mai mulți experți au apărat decizia doctorului de familie al copiilor de a recurge la DCS. Potrivit legii, medicul din Arizona era obligat să cheme autoritățile în cazul în care familia copilului nu a urmat instrucțiunile clinicii, lucru care s-a și întâmplat.
La rândul său, Departamentul de Poliție din Chandler și-a apărat rolul avut în confruntarea din 25 februarie, declarând că a fost obligat să efectueze un control al situației copilului în urma unui ordin judecătoresc, după ce medicul și-a exprimat îngrijorarea că băiatul ar putea suferi de meningită și nu primea asistența medicală de urgență necesară.
Publicația precizează că, în cazuri rare, părinții din Statele Unite își pot pierde dreptul de a lua decizii de sănătate în numele copiilor lor. Și mai rare sunt cazurile în când părinții pot pierde custodia copiilor deoarece refuză le acorde acestora tratament medical specializat. Dar, cu 387 de cazuri individuale de rujeolă confirmate în 15 state americane în acest an, autoritățile sunt în alertă ridicată pentru persoanele care prezintă simptome de boli infecțioase, în special copii și bebeluși care nu au fost vaccinați împotriva acestei boli și a altora.
În conformitate cu legea din Arizona, părinții pot refuza vaccinurile pentru copilul lor pe baza unor motive personale, religioase sau medicale. Dar, scrie New York Times, această lege este în contradicție cu teoria „parens patriae”, un principiu vechi de secole, care oferă statului puteri sporite ca să aibă grijă de interesele copiilor și ale altor persoane care nu se pot îngriji singure.
Pe de altă parte, unii politicieni locali au criticat acțiunea în forță a polițiștilor. Unul dintre ei, republicana Kelly Townsend din Camera Reprezentanților din Arizona, a cerut o revizuire a procedurilor urmate de poliție și de serviciile protecție a copilului. Ea a spus că incidentul „a fost excesiv” și „un lucru înfricoșător.” (Așa cum am menționat mai sus, o lege din Arizona permite oficialilor să preia custodia unui copil pentru siguranța acestuia și îi dă posibilitatea poliției să „folosească forța rezonabilă pentru a intra în orice clădire” pentru a face acest lucru).
Townsend, care a contribuit la elaborarea legislației care cere oficialilor să obțină un mandat înainte de a scoate un copil dintr-o casă, se întreabă însă dacă poliția a folosit sau nu forța excesivă. „Acest caz este înfricoșător. Dacă luați decizia părintească de a aștepta până dimineața pentru a primi îngrijiri medicale, riscați să vă pierdeți copilul.”
„Ce a ajuns țara noastră dacă putem sparge ușa unei familii care are un copil cu febră mare și care nu este de acord cu medicul lui? Unde sunt drepturile părinților de a decide ce este mai bine pentru copilul lor?… Părinții au simțit că copilul era bine. Si următorul lucru, Gestapo-ul este la ușa lor,” a afirmat Townsend.
Opinia ei este susținută de cea a avocatului părinților, Nicholas Boca, care a spus că incidentul „nu a fost necesar” și că a fost traumatic pentru copii și părinții lor, adăugând că „acest tip de acțiune în forță ar trebui să fie rezervat infractorilor violenți, nu unei case pline cu copii mici care dorm.” Presa locala citează însa și comentariile mai multor localnici care cred ca oficialii au acționat în mod corect și că sănătatea copilului ar trebui sa fie mereu pe primul loc atunci când autoritățile sunt confruntate cu astfel de cazuri.
Surse: The New York Times, Fox10 Phoenix, The Independent, AZ Family, AP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii