G4Media.ro

SUA: Rata anuală a inflaţiei în luna martie a atins maximumul ultimilor…

SUA: Rata anuală a inflaţiei în luna martie a atins maximumul ultimilor 40 de ani / Preţurile de consum au înregistrat un salt de 8,5%, cea mai mare creştere în ritm anual de după luna decembrie 1981

Inflaţia a continuat să crească în ritm accelerat în luna martie în SUA, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, ceea ce creşte şansele pentru o nouă majorare de dobândă din partea Rezervei Federale, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Datele privind indicele preţurilor de consum, publicate marţi de Departamentul Muncii, arată că în luna martie comparativ cu luna februarie, preţurile au crescut cu 1,2%, cel mai mare salt înregistrat după luna septembrie 2005. În ritm anual, preţurile de consum au înregistrat un salt de 8,5%, cea mai mare creştere în ritm anual de după luna decembrie 1981. În plus, este pentru a şasea lună consecutiv când preţurile de consum în SUA înregistrează un salt anual de peste 6%.

Departamentul Muncii a precizat că preţurile la benzină au crescut cu 18,3% comparativ cu luna februarie şi au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din inflaţie. Potrivit Asociaţiei Americane pentru Automobile (AAA), preţul mediu la benzină a atins un maxim istoric de 4,33 dolari galonul (un galon este echivalent cu 3,785 litri n.r.) în luna martie. Chiar dacă benzina a fost principalul factor care a stat la baza inflaţiei de luna trecută, preţurile la alimente şi servicii au avut şi ele o contribuţie importantă.

Rusia este al doilea mare exportator mondial de ţiţei. SUA au interzis importurile de petrol, gaze lichefiate, gaze naturale şi cărbune din Rusia ca parte a unui pachet mai amplu de sancţiuni impuse Moscovei după invadarea Ucrainei. Pe lângă scumpirea benzinei, războiul din Ucraina, care acum a intrat în cea de-a doua lună, a provocat şi o creştere globală a preţurilor la alimente deoarece Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori de materii prime agricole precum grâu şi ulei de floarea soarelui.

În luna martie, Banca Centrală a SUA a majorat dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, prima majorare a costului creditului din ultimii trei ani. Mulţi analişti cred că avansul inflaţiei va determina Fed să adopte o nouă majorare a costului creditului, de data aceasta cu 50 de puncte de bază, la reuniunea care va avea loc luna viitoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Se poate si mai rau. Sa.atinga maximumumumumul.

  2. E foarte bine. Inflatia la 9%, benzina la $6 pe gallon, preturile crescute la alimente, razboi in Ucraina, infractori liberi pe strazi( datorita D.A . democrati) , granita cu Mexic inexistenta, sportul feminin distrus de transgenderi, gender identity bagata in clasele elementare, esecuri militare si diplomatice, lupta cu covidul a fost un esec, orasele democrate distruse de politica pro-infractori.

  3. Decidenții politici și guvernamentali sunt facuți grămadă. Cu aceste masuri inflatia va crește, în loc să reducă cheltuielile guvernamentale la minim (anularea finanțarii partidelor, reduceri de cheltuieli la parlament, la pensii speciale, la academiile fantomă, la institutele fară sens, la achizitii în sfera bugetară etc) si atunci inflatia poate fi controlată. Ăltfel umblă doar la tiparniță.