
UPDATE Secretarul de stat american, Marco Rubio: ”Oribil” / SUA reacționează după masacrul rus de Florii, din Sumî: ”Depășește orice limită a decenței” / Trimisul lui Trump la Kiev: ”Ca fost lider militar, înțeleg ce înseamnă țintirea, iar acest lucru este greșit”
SUA au reacționat după masacrul rus de Florii, din Sumî: ”Depășește orice limită a decenței”, a scris Keith Kellog, trimisul președintelui Donald Trump pentru Ucraina, pe X, duminică. Kellog a mai declarat că, în calitate de fost lider militar, înțelege ce înseamnă țintirea, ”iar acest lucru este greșit”:
- ”Atacul de astăzi, din Duminica Floriilor, al forțelor ruse asupra țintelor civile din Sumy depășește orice limită a decenței. Există zeci de civili morți și răniți. Ca fost lider militar, înțeleg ce înseamnă țintirea, iar acest lucru este greșit. Acesta este motivul pentru care președintele Trump lucrează din greu pentru a pune capăt acestui război”.
Today’s Palm Sunday attack by Russian forces on civilian targets in Sumy crosses any line of decency. There are scores of civilian dead and wounded. As a former military leader, I understand targeting and this is wrong. It is why President Trump is working hard to end this war.
— Keith Kellogg (@generalkellogg) April 13, 2025
UPDATE 22:10 Și Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, a descris atacul cu rachete din Sumî ca fiind ”oribil” şi a transmis condoleanţe pentru victime:
- ”Statele Unite transmit cele mai profunde condoleanțe victimelor oribilului atac cu rachete rusești de astăzi din Sumy. Aceasta este o amintire tragică a motivului pentru care președintele Trump și administrația sa investesc atât de mult timp și efort în încercarea de a pune capăt acestui război și de a obține o pace durabilă”, a scris Rubio.
The United States extends our deepest condolences to the victims of today’s horrifying Russian missile attack on Sumy.
This is a tragic reminder of why President Trump and his Administration are putting so much time and effort into trying to end this war and achieve durable…
— Secretary Marco Rubio (@SecRubio) April 13, 2025
Atacul rus, considerat unul dintre cele mai grave bombardamente de la începutul războiului, în 24 februarie 2022, a avut loc într-un moment încărcat de simbolistică religioasă, când străzile erau aglomerate pentru că oamenii ieșeau de la slujba religioasă de Florii.
În religia creștin-ortodoxă, a ucrainenilor și rușilor deopotrivă, duminica Floriilor simbolizează intrarea lui Iisus în Ierusalim și începutul Săptămânii Patimilor, care precede Paștele, considerată cea mai importantă sărbătoare a creștinătății.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, duminică după-amiază, că între cei 31 de morți (cifra stabilită inițial) doi erau copii, iar din cei 84 de oameni răniți, 10 erau, de asemenea, copii.
Zelenski a transmis că Putin ignoră SUA și a cerut Occidentului să nu tacă și să nu rămână indiferent în fața masacrului din Sumî:
- ”Este esențial ca lumea să nu rămână tăcută sau indiferentă. Loviturile rusești nu merită decât condamnarea. Trebuie să existe presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului și pentru a garanta securitatea oamenilor. Fără o presiune cu adevărat puternică, fără sprijin suficient pentru Ucraina, Rusia va continua să prelungească acest război. Este deja a doua lună în care Putin ignoră propunerea SUA de încetare totală și necondiționată a focului. Din păcate, cei de la Moscova sunt convinși că pot continua să ucidă cu impunitate. Este nevoie de acțiune pentru a schimba această situație”, a transmis Volodimir Zelenski, într-o postare pe Facebook.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Italiei, Giorgia Meloni, premierul Marii Britanii, Keir Starmer, cancelarul german Olaf Scholz, dar și ministrul de Externe al Poloniei eu condamnat dur, duminică, atacul rus din Sumî. Aceștia au criticat vehement Rusia și îl acuză pe Vladimir Putin că nu vrea, de fapt, încheierea războiului, așa cum susține la nivel declarativ.
Și președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis un mesaj de solidaritate pe X, caracterizând imaginile masacrului din Sumî ca ”scene sfâșietoare”:
- ”Scene sfâşietoare în Sumî, în această Duminică a Floriilor, când rachetele ruseşti au ucis civili nevinovaţi. Gândurile noastre sunt alături de poporul ucrainean şi de familiile victimelor”, scrie preşedintele interimar, Ilie Bolojan, într-o postare pe platforma X.
Și premierul României, Marcel Ciolacu, a condamnat ”atrocitatea” masacrului, printr-un mesaj publicat pe X:
- „Guvernul României este solidar cu Ucraina. Transmitem condoleanţe familiilor victimelor oribilului atac cu rachete al Rusiei în Sumî, în această Duminică a Floriilor. Condamnăm cu fermitate această atrocitate”, a scris prim-ministrul român.
Una dintre principalele teme din campania prezidențiale a lui Donald Trump a fost aceea că va ”încheia războiul din Ucraina în 24 de ore”. Tot Trump a mai spus, în mai multe rânduri, că dacă el ar fi fost președinte ”războiul nu ar fi început”. După ce a fost ales președinte, Trump a spus că afirmația lui a fost ”sarcastică”.
SUA și Rusia au început negocieri în urmă cu două luni, după ce întâlnirea Trump – Zelenski s-a încheiat intempestiv, la cererea părții americane, în urma încercării umilirii președintelui ucrainean de către vicepreședintele SUA, JD Vance, în timpul unui dialog dur între liderul de la Kiev și Donald Trump.
Negocierile de pace ruso-americane din februarie, de la Riad (Arabia Saudită), nu au părut să contureze o imagine pozitivă pentru Ucraina. Primele declarații după finalizarea discuțiilor de patru ore și jumătate vorbeau despre stabilirea unui “mecanism de consultare pentru a aborda (factorii) iritanți ai relației” Washington – Moscova, în timp ce Rusia vorbește despre “discuții constructive”. Vezi detalii aici.
La începutul lunii martie, Rusia ar fi fost dispusă să discute un armistițiu temporar în Ucraina, cu condiția să se înregistreze progrese în direcția unei soluții de pace finale, transmiteau atunci persoane familiarizate cu această chestiune la Moscova, citate de agenția Bloomberg.
Însă, Rusia a bombardat infrastructura energetică din Ucraina la doar câteva ore după ce Vladimir Putin i-a spus lui Donald Trump că va opri atacurile asupra rețelei. Vezi detalii aici. Mai mult, Rusia a continuat să bombardeze Ucraina, în timp ce Trump și Putin transmit că negocierile de pace sunt ”constructive”.
În cea mai recentă declarație pe acest subiect, din 11 aprilie, Trump a transmis pe Truth Social că „Rusia trebuie să se mişte” pentru că „mor prea mulţi oameni, mii pe săptămână, într-un război teribil şi fără sens” în Ucraina, consemna AFP.
- „Un război care niciodată nu ar fi trebuit să se întâmple, şi care nu s-ar fi întâmplat dacă eu aş fi fost preşedinte”, a completat Trump în acelaşi mesaj.
Emisarul său special Steve Witkoff a mers pentru a treia oară în Rusia, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a vorbi despre soluţionarea negociată a războiului.
Trump şi-a exprimat frustrarea faţă de lipsa progreselor în negocierile din ultimele săptămâni, în timp ce Rusia a ameninţat că s-ar putea retrage din armistiţiul energetic din cauza încălcărilor repetate ale acestui moratoriu de către Ucraina.
Dacă nu se ajunge la încetarea focului până la sfârşitul lunii, Trump ar putea impune sancţiuni suplimentare Rusiei, fie prin intermediul Executivului, fie cerând Congresului să adopte o nouă legislaţie privind sancţiunile, a declarat o sursă pentru publicaţia Axios, potrivit agenţiei EFE.
știre în curs de actualizare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii