G4Media.ro

SUA respinge la reuniunea OSCE „șantajul” Rusiei, care amenință cu agresiuni dacă…

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy in the USA

SUA respinge la reuniunea OSCE „șantajul” Rusiei, care amenință cu agresiuni dacă nu primește un „răspuns colectiv” la cerințele sale de securitate, printre care și menținerea „sferelor de influență”

Statele Unite au transmis joi, după o reuniune cu Rusia în cadrul Organizaţiei pentru Securitate sau Cooperare în Europa (OSCE), că nu vor accepta ”şantajul” Moscovei şi nici cererea acesteia de menţinere a ”sferelor de influenţă”, în timp ce Rusia a avertizat că în lipsa unui ”răspuns constructiv” din partea Occidentului asupra cererilor sale privind securitatea europeană va acţiona pentru a-şi proteja securitatea naţională şi a asigura echilibrul strategic, consemnează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

După întâlnirea bilaterală SUA-Rusia desfăşurată la Geneva pe 9-10 ianuarie, Consiliul NATO-Rusia din 12 ianuarie şi încă o întâlnire cu Rusia în cadrul OSCE vineri, s-a ajuns într-un punct mort în încercările Moscovei de a convinge SUA să oprească orice nouă extindere a NATO, mai ales către Ucraina, şi să înceteze activităţile militare în statele flancului estic al Alianţei.

”În timp ce ne pregătim pentru un dialog deschis despre cum să consolidăm securitatea în beneficiul tuturor, trebuie să respingem cu hotărâre şantajul şi să nu permitem niciodată să primeze agresiunile şi ameninţările”, a declarat după întâlnirea de la OSCE ambasadorul SUA pe lângă această organizaţie, Michael Carpenter. Diplomatul american a cerut toleranţă zero faţă de ”sferele de influenţă” sau limitarea libertăţii statelor de a-şi alege alianţele, făcând referire la solicitarea Rusiei ca NATO să nu se mai extindă către spaţiul fost sovietic.

La rândul său, ambasadorul rus la OSCE, Alexander Lukaşevici, a declarat în timpul reuniunii de vineri că Rusia va acţiona pentru a-şi apăra securitatea naţională, în lipsa unui răspuns pozitiv al Occidentului la cererile ei privind arhitectura de securitate europeană.

”Dacă nu primim un răspuns constructiv la propunerile noastre într-un timp rezonabil şi comportamentul agresiv faţă de Rusia continuă, va trebui să luăm măsurile necesare pentru a asigura echilibrul strategic şi a elimina ameninţările inacceptabile la adresa securităţii noastre”, a transmis pe Twitter misiunea Rusiei la OSCE.

În acest timp, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că responsabilii militari ruşi îi vor prezinta preşedintelui Vladimir Putin opţiunile în cazul unei înrăutăţiri a situaţiei legate de Ucraina, aproape de frontiera căreia Rusia are masaţi circa 100.000 de soldaţi, adăugând totuşi că trebuie să se dea o şansă diplomaţiei. Riabkov, care a condus delegaţia rusă la negocierile cu SUA de la Geneva, a apreciat drept inutilă vreo nouă rundă de consultări în zilele următoare, dat fiind că Statele Unite au respins cererile Rusiei.

Secretarul general al OSCE, Helga Schmid, a atenţionat în acest context că ”situaţia în regiune este periculoasă”. ”Este imperativ să găsim, pe cale diplomatică, un mijloc de a opri escalada şi de a începe să reconstruim încrederea, transparenţa şi cooperarea”, a completat ea, în timp ce ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a OSCE, crede că ”riscul unui război în zona OSCE nu a fost niciodată la fel de mare în ultimii 30 de ani”.

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy in the USA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Absolut corect! Să atace, dacă o țin șalele! Dacă și-o ia in barbă Putin de la Ucraina s-ar putea să pice si el din vârf!
    Foarte importantă însă e UE: dacă va continua importul de gaze si petrol rusesc, UE se autodinamiteaza!!!
    75% din „economia” rusească este petrol si gaze vândute! Restul e fake-news!

  2. De abia astept razboiul , cu mare placere ii voi intampina pe rusi cu flori sa ne scape de dictatura UE.

  3. Dialogul este bun si uneori eficace dar deocamdata ne pare ca doar dialogul nu poate schimba situatia din teren .Rusia isi continua nestingherita programul militar la granita cu Ucraina si cu Belarus .Punind in balanta cistigurile si pierderile Rusia lui Putin doreste ai fi recunoscuta puterea si maretia .Poate oferi NATO . SUA si UE toate acestea Rusiei ?Nu cred ca poate . Daca Rusia isi continua jocul militar de razboi cu Ucraina atunci NATO si aliatii sai (de razboi cu NATO nu poate fi vorba )isi vor concentra trupele si intregul arsenal militar la granitele Ucrainei si Belarusului iar la nivel politic cetatenii UE vor trece in corpore de partea NATO si vor oferi rapid decizia politica la virf centrelor de putere de la Bruxelles . O integrare mult mai rapida va fi viitorul .Rusia nu are nimic de cistigat daca declanseaza invazia .Poate doar conducatorul ei sa aiba de cistigat o imagine ce tine de istorie dar daca conflictul in Ucraina degenereaza (Ucraina riposteza si moare lume multa de o parte si de alta )invazia nu isi mai regaseste sensul istoric . Una este sa ramai in instorie ca un conducator luminat si alta este sa ramai ca un satrap .Nu cred ca Putin va ataca si va lasa in urma imaginea unui infern chiar in rindul populatiei pe care el o numeste frate .

    • Eu cred că o să atace. De fapt, o să ocupe, aşa cum a procedat şi cu Crimeea. Nimeni nu doreşte un conflict armat, şi nici nu este util cuiva, poate doar Rusiei. Şi aici se termină, Ucraina va fi sacrificată în schimbul unei alianţe EU – SUA care va ieşi mult mai puternică din aceste negocieri şi care va oferi mai multă garanţii de securitate acolo unde NATO are acoperire, mai ales ţărilor vecine rusiei astfel mărite. Rusia prin tot ce a făcut în ultimii ani nu a urmărit decât ruperea UE de SUA în primul rând prin sădirea neîncrederii la nivelul statelor europene, mergând chiar până la sădirea neîncrederii americanilor în propria lor democraţie. Pe de altă parte, economic, rusia nu va putea susţine noile teritorii luate cu japca şi se va confrunta într-un viitor nu prea îndepărtat cu revolte care vor degenera într-un război civil costisitor, chestiuni cu care putinel e obişnuit, dar de această dată, pe fondul posibilului embargou, sigur va avea probleme mari. În oricare scenariu rusia poate câştiga doar pe termen scurt, pe termen lung au pierdut orice fel de umbră de imagine de stat democratic. Ei sunt obişnuiţi cu asta.

  4. din partea ruşilor să ceară „menţinerea sferelor de influenţă”. În limbajul ei de ţară care se învecinează cu cine vrea muşchiul, asta se traduce în revenirea la starea de înainte de 1990. Deunăzi, a zis-o unul de-al lor, răspicat, că vrea ca toate ţările foste sub influenţa sovieticilor să fie eliberate de trupe şi armament NATO. Asta demonstrează ce ştie toată lumea, rusia a fost tot timpul o ţară problemă în zonă, o ţară lângă care totul trebuie să fie nesigur şi lipsit de viitor pentru că aşa vrea ea, o ţară care a stat şi stă tot timpul cu geana pe noi teritorii de acaparat. Ei de evoluţie şi de suveranitate n-au auzit. Comunismul, cea mai terifiantă armă a tuturor timpurilor, încă îşi mai face simţită prezenţa şi după 30 de ani. Doar pe arma asta se mai bazează.

  5. Este 9:30 PM si e timpul sa ascultam si ceva muzica ruseasca http://89.238.227.6:8386/listen.pls