G4Media.ro

SUA se declară îngrijorate de relaţiile şi schimburile tehnologice dintre Rusia şi…

Sursa foto: Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP

SUA se declară îngrijorate de relaţiile şi schimburile tehnologice dintre Rusia şi Coreea de Nord

Statele Unite sunt îngrijorate de relaţia tot mai strânsă dintre Rusia şi Coreea de Nord şi de potenţialele schimburi tehnologice dintre cele două ţări, a declarat miercuri oficialul american responsabil de controlul armelor.

Într-un interviu pentru Reuters realizat la Bucureşti la un forum privind prevenirea terorismului nuclear şi radiologic, subsecretarul de stat american Bonnie Jenkins a declarat că SUA lucrează cu Japonia şi Coreea de Sud pentru a răspunde preocupărilor acestor ţări cu privire la Coreea de Nord.

Ea a reiterat remarcile secretarului de stat american Antony Blinken, care a declarat miercuri la Bruxelles că relaţia Moscovei cu Phenianul este o stradă cu două sensuri şi că există o îngrijorare profundă cu privire la ceea ce face sau ar putea face Rusia pentru a consolida „capacitatea Coreei de Nord”, inclusiv capacitatea sa nucleară.

„Nu avem nimic definitiv în ceea ce priveşte tehnologia nucleară care merge din Rusia în RPDC (Coreea de Nord), dar evident că avem o îngrijorare generală cu privire la dezvoltarea relaţiei dintre cele două ţări”, a declarat Jenkins în interviu.

„Nu numai din cauza tehnologiei care ar putea fi transferată, ci şi din cauza relaţiei în creştere şi a faptului că RPDC ajută Rusia, nu numai cu baza lor industrială de apărare în dezvoltare, ci şi, evident, cu cei aproximativ 10.000 de soldaţi care se află în Rusia în acest moment”, a afirmat responsabila americană.

Ea a menţionat o cifră furnizată săptămâna aceasta de Pentagon, care arată că există cel puţin 10.000 de soldaţi nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina.

Pentagonul a declarat că nu poate corobora rapoartele potrivit cărora nord-coreenii luptă în Ucraina, care caută mai multe arme de la SUA pe fondul îngrijorărilor de la Kiev cu privire la politica SUA în război după ce Donald Trump va depune jurământul în ianuarie.

Oficialii NATO şi americani au declarat că sprijinul nord-coreean pentru economia de război a Rusiei arată modul în care provocările de securitate din Europa sunt legate de Asia şi au subliniat necesitatea de a consolida în continuare parteneriatele alianţei în regiune.

„Se lucrează cu ţări care gândesc la fel pentru a face foarte evident şi foarte clar în comunitatea internaţională cât de îngrijorător este acest lucru”, a spus Jenkins.

„Dar mai sunt şi alte lucruri pe care le facem, lucrăm foarte mult cu Coreea de Sud la discuţiile noastre extinse de descurajare, şi cu Japonia, pentru a le susţine preocupările şi pentru a ne asigura că ştiu că se pot baza pe SUA pentru angajamentele noastre de neclintit faţă de ei”, a adăugat ea.

Jenkins a mai spus că China nu a răspuns încă la solicitările SUA de discuţii concrete privind reducerea riscurilor nucleare, în contextul în care Beijingul îşi construieşte arsenalul.

„Nu avem încă dialogul susţinut pe care l-am dori cu ei”, a spus ea. „Au anunţat un număr de ţări înainte de un test de rachetă balistică pe care l-au făcut recent. Acesta este genul de lucru pe care le-am cerut să facă, pre-notificări”, a completat Jenkins.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.