G4Media.ro

SUA se tem că ofensiva ucraineană ar putea genera un carnagiu și…

Sursa foto: Twitter / Oleksii Reznikov

SUA se tem că ofensiva ucraineană ar putea genera un carnagiu și mai mare (Washington Post)

Rata la care forțele rusești sunt ucise sau rănite în Ucraina a crescut în ultimele luni, potrivit estimărilor dezvăluite de Casa Albă în această săptămână, subliniind cât de feroce a devenit lupta și sugerând că măcelul ar putea deveni și mai grav odată cu contraofensiva planificată de mult timp de Kiev pentru a recuceri teritoriul ocupat, scrie The Wahington Post.

Un astfel de scenariu ar putea agrava numărul deja impresionant de victime militare suferite de ambele părți ale războiului, spun oficialii și analiștii, o cifră care ar putea fi mai mare de 360.000 de morți și răniți de la începutul războiului, potrivit celor mai recente evaluări occidentale devenite publice.

Aceste evaluări au loc în timp ce Statele Unite și aliații lor continuă să furnizeze Ucrainei un arsenal de arme în continuă expansiune, destinat să provoace pierderi devastatoare armatei ruse – chiar dacă, în privat, oficialii americani au stabilit că contraofensiva Kievului va produce probabil doar „câștiguri teritoriale modeste”, iar vărsarea de sânge se va prelungi până în 2024, fără ca niciuna dintre părți să își asigure victoria.

În această săptămână, Casa Albă, într-o încercare aparentă de a prezenta armata președintelui Vladimir Putin ca fiind grav degradată, a declarat că aproximativ 20.000 de ruși au fost uciși în luptă numai din decembrie, în timp ce Kremlinul se pregătea pentru o ofensivă pe mai multe fronturi, menită să înfrângă rezistența ucraineană în mai multe regiuni. Alți 80.000 de militari ruși au fost răniți în acest timp, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Mulți dintre acești militari, presupun oficialii americani, au fost răniți sau uciși în Bahmut, orașul din estul Ucrainei unde armata lui Putin – completată de zeci de mii de luptători paramilitari privați și de deținuți din închisori – a organizat de la sfârșitul anului trecut o luptă intensă împotriva forțelor ucrainene.

Nu este clar câte victime au suferit unitățile ucrainene în acest timp. Kievul păstrează aceste cifre în secret, îngrijorat că o prea mare transparență ar putea slăbi moralul trupelor sale și ar putea diminua sprijinul public pentru război.

În mod similar, guvernul american a refuzat să dezvăluie ceea ce știe despre amploarea pierderilor suferite de Ucraina. O evaluare a serviciilor de informații scursă la sfârșitul lunii februarie, care a apărut online împreună cu alte câteva secrete americane, a indicat că până la 17.000 de soldați ucraineni au fost uciși în luptă de când a început invazia la scară largă a lui Putin, cu un an mai devreme. Documentul clasificat spunea că, în primele 12 luni ale războiului, până la 42.500 de soldați ruși au murit în urma luptelor.

Bătălia pentru Bahmut este deosebit de sângeroasă, unitățile aeropurtate rusești preluând controlul terenurilor înalte de pe flancurile orașului, în timp ce comandanții din Grupul Wagner ordonau condamnaților ruși să dea asaltul prin cartierele din centrul orașului. Spre deosebire de unitățile militare rusești, condamnaților nu li se permite, în general, să se retragă în nicio circumstanță și au fost uciși într-o proporție disproporționat de mare.

Kirby, în remarcile sale de luni, a declarat că „aproape jumătate” din cele 20.000 de decese militare rusești din decembrie până în prezent au fost mercenari Wagner, într-un efort „de a arunca carne umană în această luptă”.

Cu toate acestea, vărsarea de sânge a avut loc și în alte locații din decembrie. Rob Lee, un cercetător senior la Institutul de Cercetare a Politicii Externe care a urmărit îndeaproape conflictul, a declarat că forțele ruse au suferit pierderi de vieți semnificative în timpul ofensivei de iarnă la Vuhledar, Kreminna, Marinka și în alte locuri. Aceste pierderi, a spus el, explică, de asemenea, creșterea numărului de victime rusești semnalată săptămâna aceasta de Casa Albă.

„Când ataci”, a spus Lee, „de obicei vei avea mai multe victime”.

Lee a subliniat cât de bine fortificate sunt pozițiile defensive ale Ucrainei, spunând că orice contraofensivă ucraineană s-ar putea confrunta cu obstacole similare și cu o creștere a numărului de morți în rândul militarilor ucraineni.

Armata ucraineană a declarat că apărarea sa continuă și costisitoare a orașului Bahmut, acum cea mai lungă bătălie din război, a fost o mișcare strategică menită să slăbească Rusia, făcând ca armata sa să aloce mai mulți oameni, muniție și alte resurse. Analiștii au avertizat, totuși, că Ucraina suferă, de asemenea, pierderi grele și consumă cantități mari de material.

Generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat în februarie pentru The Washington Post că Kievul consideră că forțele Wagner se numără printre cele mai eficiente unități ale Rusiei. Cu cât mai mulți luptători Wagner mor în bătălia pentru Bahmut, a spus Sirski, cu atât mai puțini vor fi cei de care Ucraina va trebui să se îngrijoreze în timpul contraofensivei sale.

„Rusia”, a declarat Sirski la acea vreme, „a concentrat întotdeauna cele mai pregătite unități aici. Iar Rusia a suferit cele mai mari pierderi aici. … Dacă vă uitați la toată această zonă, este literalmente îmbibată de sângele oamenilor care au murit aici”.

Pe măsură ce armata ucraineană a pierdut teren în Bahmut de la începutul anului, oficialii americani au minimalizat valoarea strategică a orașului. În privat, aceștia i-au sfătuit, de asemenea, pe ucraineni să se retragă în ianuarie, a declarat un oficial american, vorbind sub protecția anonimatului.

În schimb, oficialii ucraineni au amplificat ceea ce ei consideră a fi importanța simbolică a Bahmut. În fața Congresului american la sfârșitul anului trecut, președintele Volodimir Zelenski a comparat lupta cu bătălia de la Saratoga din timpul Revoluției americane.

Evaluarea numărului de victime rămâne dificilă, deoarece oficialii americani și alți oficiali occidentali au recunoscut o capacitate limitată de a observa câmpul de luptă și eforturile comandanților ruși și ucraineni de a proteja securitatea operațională prin ascunderea adevăratei dimensiuni a pierderilor fiecărei părți.

Generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major Întrunit, a declarat într-un interviu acordat revistei Foreign Affairs publicat marți că Rusia a suferit „poate” 200.000 sau 250.000 de morți și răniți în total în război. Putin i-a înlocuit, a spus Milley, cu valuri de rezerviști care sunt „slab conduși, nu sunt bine antrenați, slab echipați, nu sunt bine susținuți”.

Evaluarea serviciilor secrete americane de informații de la sfârșitul lunii februarie, care a făcut obiectul unor scurgeri de informații, spune că oficialii americani credeau cu „încredere scăzută” că între 35.000 și 42.500 de soldați ruși au fost uciși în acea etapă a războiului, iar alți 150.500 până la 177.000 au fost răniți. Aceeași evaluare a enumerat pierderile Ucrainei între 15.500 și 17.000 de morți după un an de război. Se crede că alți 106.500 – 110.500 ar fi fost răniți.

În ciuda vărsării de sânge, niciuna dintre părți nu pare dispusă să pună capăt războiului. Potrivit unei alte evaluări care a făcut obiectul unor scurgeri de informații, se așteaptă ca conflictul să se prelungească până în 2024, chiar dacă Ucraina va provoca „pierderi nesustenabile” forțelor rusești. „Negocierile pentru a pune capăt conflictului”, se arată în document, „sunt puțin probabile în cursul anului 2023 în toate scenariile luate în considerare”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Haida de! Nu mai pot americanii de păreri de rau. Niste mironosițe!
    Rușilor nu le pasa cata carne de tun isi consuma.

    • Nu le pasa, inca*

    • daca americanii macar simuleaza o parere de rau fata de orci, pe putin nu il intereseaza nici macar proprii oameni (dar poate ca ma insel pentru ca am vazut niste doamne mandre cu niste haine de blana livrate de putler in locul sotilor/copiilor omorati in lupta)

  2. Nimic nu e in zadar. Chiar daca Ucraina nu mai recupereaza nici 1 kmp, e destul ca toaca oamenii si echipamentele rusesti, facand improbabila o noua ofensiva ruseasca si amanand cu anii (daca nu indefinit) o noua invazie, dupa cele din Crimeea, Donbas si cea generala din 2022.
    Si nu in ultimul rand, arata naivilor europeni ca rusii nu se dau batuti cu una cu doua, ca trebuie sa le poti aplica lovituri zdravene, radicale, adica ca europenii trebuie sa aiba efective si tehnica disponibile, cu munitie de 10 ori cat acum, incat rusii sa nici nu incerce.

  3. Ce a câștigat Rusia din această invazie, înafară de anihilarea propriei armate și a forței de muncă? A mai intrat și Finlanda în NATO, thanks Putin!

  4. ” În ciuda vărsării de sânge, niciuna dintre părți nu pare dispusă să pună capăt războiului. ”
    Pai cum ar putea Ucraina sa puna capat razboiului???

    • niste sosocari / aur-de-la-rusi ti-ar raspunde repede la intrebare, dar pe ei nu-i deranjeaza sa avem vecin direct la Nord pe orci