SUA şi Regatul Unit anunţă un parteneriat privind siguranţa şi testarea inteligenţei artificiale
Statele Unite şi Regatul Unit au anunţat luni un nou parteneriat în domeniul ştiinţei ce vizează siguranţa inteligenţei artificiale (AI), pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de viitoarele versiuni de ultimă generaţie ale acestei tehnologii, informează Reuters.
Secretarul american pentru comerţ, Gina Raimondo, şi secretarul britanic pentru tehnologie, Michelle Donelan, au semnat la Washington un memorandum pentru a dezvolta în comun testarea avansată a modelelor de inteligenţă artificială, ca urmare a angajamentelor anunţate în cadrul unui summit privind siguranţa AI desfăşurat la Bletchley Park în noiembrie 2023.
„Ştim cu toţii că inteligenţa artificială este tehnologia definitorie a generaţiei noastre”, a declarat Gina Raimondo. „Acest parteneriat va accelera activitatea ambelor noastre institute în întregul lor spectru de programe pentru a aborda riscurile legate de preocupările noastre în materie de securitate naţională şi preocupările societăţii noastre în sens mai larg”, a adăugat ea.
Regatul Unit şi Statele Unite se numără printre ţările care au înfiinţat institute specializate în siguranţa inteligenţei artificiale, care sunt conduse de guverne.
Regatul Unit a anunţat în octombrie 2023 că institutul său va examina şi va testa noile tipuri de inteligenţă artificială, în timp ce Statele Unite au precizat în noiembrie 2023 că îşi lansează propriul institut de siguranţă pentru a evalua riscurile generate de aşa-numitele modele de inteligenţă artificială de frontieră şi că lucrează în prezent cu 200 de companii şi entităţi.
În virtutea parteneriatului lor oficial, Marea Britanie şi Statele Unite intenţionează să efectueze cel puţin un exerciţiu comun de testare pe un model accesibil publicului şi au în vedere posibile schimburi de personal între cele două institute. Ambele state lucrează la dezvoltarea unor parteneriate similare cu alte ţări pentru a promova siguranţa AI.
„Este primul acord de acest tip din lume”, a declarat Michelle Donelan. „Inteligenţa artificială este deja o forţă extraordinară pentru binele societăţii noastre şi are un potenţial vast de a aborda unele dintre cele mai mari provocări ale lumii, dar numai dacă suntem capabili să stăpânim aceste riscuri”, a adăugat ea.
Inteligenţa artificială generativă – care poate crea texte, fotografii şi videoclipuri ca răspuns la solicitări primite din partea publicului larg – a stârnit mult entuziasm, dar şi temeri că ar putea face ca unele locuri de muncă să devină inutile, că ar putea răsturna rezultatele scrutinelor electorale şi că ar putea depăşi performanţele oamenilor, cu efecte catastrofale.
Într-un interviu comun acordat luni pentru agenţia de presă Reuters, Gina Raimondo şi Michelle Donelan au declarat că este nevoie urgentă de o acţiune comună pentru a aborda riscurile legate de inteligenţa artificială.
„Timpul este esenţial pentru că urmează să fie lansat următorul set de modele, care vor fi mult, mult mai performante”, a spus Michelle Donelan. „Punem accentul pe unul dintre domeniile pe care le împărţim şi le cucerim şi ne specializăm cu adevărat”, a adăugat ea.
Gina Raimondo a declarat că va ridica problemele legate de inteligenţa artificială în cadrul unei reuniuni a Consiliului SUA-UE pentru comerţ şi tehnologie, care va avea loc joi în Belgia.
Administraţia Biden plănuieşte să anunţe în curând adăugarea de personal la echipa sa de inteligenţă artificială, a precizat Gina Raimondo. „Atragem toate resursele guvernului american”, a adăugat ea.
Ambele ţări intenţionează să facă schimburi de informaţii esenţiale privind capacităţile şi riscurile asociate modelelor şi sistemelor de inteligenţă artificială, precum şi în domeniul cercetării tehnice ce vizează siguranţa şi securitatea inteligenţei artificiale.
În octombrie 2023, preşedintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care vizează reducerea riscurilor AI. În ianuarie 2024, Departamentul pentru Comerţ a declarat că propune să solicite companiilor americane de cloud computing să determine dacă entităţi străine accesează centrele de date din Statele Unite pentru a antrena modele de inteligenţă artificială.
În februarie 2024, Regatul Unit a anunţat că va cheltui peste 100 de milioane de lire sterline (125,5 milioane de dolari) pentru a lansa nouă centre noi de cercetare şi pentru a instrui autorităţile de reglementare în domeniul AI cu privire la această tehnologie.
Gina Raimondo a declarat că este îngrijorată în special de ameninţarea inteligenţei artificiale aplicată la bioterorism sau la simularea unui război nuclear.
„Acestea sunt domeniile în care consecinţele ar putea fi catastrofale şi, prin urmare, trebuie să avem o toleranţă zero pentru unele dintre aceste modele care sunt folosite în astfel de scopuri”, a adăugat ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank